Derfor kasta jeg ut TV-boksen

Glem yoga, supermat og mindfulness. Prøv svitsjestopp.

<B>FØR: </B>Dette er et omtrentlig bilde på mitt liv med vanlige TV-sendinger. Det måtte avsluttes.  Foto: ALL OVER PRESS
FØR: Dette er et omtrentlig bilde på mitt liv med vanlige TV-sendinger. Det måtte avsluttes. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

BBC startet sine TV-sendinger på 1930-tallet. NRK startet prøvesendinger i 1954. Og i dag, 60 år senere, ser de fleste nordmenn TV på nøyaktig samme måte som da.

Du må vite hvor og når du skal se et TV-program, og sørge for å være på nøyaktig riktig sted til riktig tid for å få det med deg. Opptaksbokser har endret noe på dette, men programmerbare opptakere har vi hatt siden slutten av 70-tallet.

Det siste året har jeg derfor prøvd noe annet: Kasta hele TV-konseptet i søpla.

LES OGSÅ: Alle disse dingsene skal NRK nå lage apper for

Livet med TV

Se for deg følgende: Du kommer hjem fra jobb, spiser opp middagen, har ingen planer og skal ha en rolig innekveld.

Hva gjør du?

STOPP: Å velge nett-TV handler ikke om TV-stopp. Det handler om svitsjestopp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STOPP: Å velge nett-TV handler ikke om TV-stopp. Det handler om svitsjestopp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ryggmargrefleksen for mange er å slå på TV-en. Du begynner på NRK1, jobber deg videre til NRK2, NRK3, TV2 og TV Norge. Raser gjennom TV3, TV2 Zebra, TV2 Bliss, Viasat 4, Max, Fem, Discovery og SVT. Desperat gir du både Vox og Fox en sjanse.

Men er du ikke tilfeldigvis på riktig kanal til riktig tid, begynner du snart fra starten igjen og gjentar prosessen. Om og om igjen. Gjennom den siste Grandiosa-sangen, virkelighetsfjern virkelighets-TV og B-kjendiser som baker sjokoladekake.

Og så, etter noen timer, innser du: «Jeg ser ikke på TV, jeg koser meg ikke. Jeg svitsjer, jeg kjeder meg

TEST: Google Chromcast – nettinnhold på TV-en for noen hundrelapper

Livet uten TV

Se for deg følgende: Du kommer hjem fra jobb, spiser opp middagen, har ingen planer og skal ha en rolig innekveld. Men du har kasta ut TV-boksen.

Hva gjør du?


Du svitsjer ikke. Du kan ikke svitsje. For du har ingenting å svitsje med.

Du finner heller noe du faktisk har lyst til å se, og ser på det. Når programmet er ferdig, finner du kanskje ut at du heller vil prate med dem rundt deg. Gå en tur. Avslutte dagen med en god bok. Nå er det nemlig du som bestemmer, og dødtid foran TV-en er historie.

Og så, etter noen uker, innser du: «Wow. Jeg har fått et nytt og bedre liv.»

LES OGSÅ: Slik får du direktesendt NRK over nett på Samsung-TV-er

Bedre liv med svitsjestopp

Å påstå at et liv uten TV-boks er et nytt og bedre liv er kanskje pompøst, imbilskt eller bare tullete. Og ganske sikkert en stor overdrivelse. Men jeg vil påstå det likevel.

Det jeg ikke skal påstå, er at jeg bytta ut TV med turer i skogen og viktig litteratur. For jeg ser ikke nødvendig mindre på TV – jeg ser bedre på TV.

Jeg ser ting jeg virkelig vil se, når jeg selv vil. Og når programmet er ferdig, må jeg selv ta et bevisst valg hvorvidt jeg vil se mer. Som i det minste øker sjansen for at jeg finner på noe mer konstruktivt.

Derfor påstår jeg at et liv uten svitsjing et bedre liv. Og med mindre du har tatovert «Svitsjing er livet!» på kinesisk over korsryggen, vil svitsjestopp trolig være topp for deg også.

LES OGSÅ: NRK-lisens på PC og mobil? Dette mener partiene

Hva synes du?

(Avsluttet)
Allerede tatt skrittet(54%) 2223
Lyst til å gå over til nett-TV(33%) 1357
Klarer meg ikke uten vanlig TV(14%) 574
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke økonomisk lønnsomt

At det lønner seg økonomisk å kaste ut TV-boksen er dessverre, for mange, en myte. Ironisk nok kan resultatet bli motsatt, da strømmeregninger kommer på toppen av TV-regningen.

For selv må jeg være TV-kunde hos Get for å få bredbåndet deres, og Get er langt fra alene om dette. Slike bindinger er både urettferdig og umoderne. Jeg ønsker av naturlige årsaker å betale for det jeg faktisk bruker, som NRK-lisensen og bredbåndet. Nå betaler jeg Get for å fyre for kråka.

Bransjen kan mase om infrastruktur og tekniske finurligheter alt de vil, men det gir lite mening i 2014. Bare ikke la det stoppe deg. Et nytt og bedre liv er tross alt verdt noen hundrelapper.

DUELL: NRK vs. TV 2 Sumo på Apple TV