Varmetapet kan for eksempel avsløres slik. Jo blåere/mørkere farge, jo lavere temperatur. Foto: Enova
Varmetapet kan for eksempel avsløres slik. Jo blåere/mørkere farge, jo lavere temperatur. Foto: EnovaVis mer

Derfor fryser du

Selv nye hus lekker varme. Nå vil Enova sjekke et utvalg norske boliger.

Kulden sniker seg på, og nå merker du kanskje igjen hvor kaldt du har det hjemme. I desember i fjor skrev DinSide om mulige kilder til varmelekkasjer og trekk, og om hvordan termografering kan bidra til å avdekke boligens problemområder.

- Vi tror mange vil bli overrasket når de ser hvor mye varme boligen deres lekker, og hvor lekkasjene er, sier spesialrådgiver Sverre Heimdal i Enova i en melding på virksomhetens nettsider.

Les også om boksen som kan kutte vannoppvarmingsutgiftene med 60 prosent

Rammer også nye boliger

Gamle boliger er spesielt utsatt for varmetap og trekk, men også helt nye boliger kan ha store varmelekkasjer, på grunn av dårlig håndverk.

Karl H. Grimnes med kameraet som kan avsløre hvor boligen din lekker. Foto: Svein Brimi
Karl H. Grimnes med kameraet som kan avsløre hvor boligen din lekker. Foto: Svein Brimi Vis mer


– God isolasjon holder ikke kulda ute hvis det er blitt skåret hull i fuktsperren for å montere en lysbryter. I tillegg er dårlig montert plastfolie den vanligste årsaken til trekk, sier seniortermografør Karl H. Grimnes i Termografi og Måleteknikk AS i en melding fra Enova. Han advarer også mot feilmonterte downlights, som kan være store tapspunkter.

Ikke nok med at denne typen mangler kan gi varmetap, de kan også føre til fuktskader, og råte.

Vil sjekke norske boliger

En trykktest av boligen med påfølgende termografering kan koste mellom 7.000 og 10.000 kroner, eller opp til 20.000 kroner, avhengig av størrelsen på boligen. Men nå kan inntil 400 boligeiere fra hele landet få støtte til regningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enova ønsker å registrere hvor mye energi norske boliger taper på grunn av utettheter og varmetap. Husstander kan få opp til 3.000 kroner i tilskudd fra Enova ved å benytte en av de seks termograførene Enova har avtale med. Dersom du får tilskudd til undersøkelsen via en av disse aktørene, får Enova en kopi av målerapporten, og i tillegg svar på et enkelt spørreskjema. Les mer om årets ordning her.

Sjekk også denne filmen fra Enova om termografering:

- Det er ofte enkle tiltak som skal til, for eksempel tettelister og fugemasse, som kan gi deg et bedre liv, sier Grimnes i denne filmen.

Slik får du null i energiutgifter

Sjekk selv først


Manglende tetthet er hovedsynderen når huset oppleves som kaldt. Eksperter sier at du kan gjøre innledende undersøkelser for å avdekke om dette er tilfelle selv: Bruk stearinlys, lighter eller fyrstikk - før den langs lister, lukkede vinduer og dører osv. Blafrer flammen, har du funnet en luftlekkasje.

Hvem kan ha nytte av å følge opp med en termografering?

  • De som har gamle hus.
  • Huseiere i nye hus som oppleves kalde.
  • De som skal kjøpe hus.

Termograferingen kan fortelle deg hvor mange ganger luften skiftes ut i boligen gjennom sprekker og åpninger i vegger, gulv og tak i løpet av en time, samt hvor de største lekkasjene er.

Betaler du for mye for strømmen? Sjekk her, og se om du kan slippe billigere