Derfor får du ikke solgt

Her er fem grunner til at ingen vil kjøpe boligen din.

Du vil, du vil, men du får det ikke til? Følg våre råd, så kanskje du også får solgt boligen din i høst. Foto: Per Ervland
Du vil, du vil, men du får det ikke til? Følg våre råd, så kanskje du også får solgt boligen din i høst. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligmarkedet er i medvind. Omsetningstiden minker og prisene øker. Men opplever du at naboene får solgt, mens du ikke får noen på visning, eller at ingen legger inn et eneste bud? Det er ikke nødvendigvis bare uflaks. Det er flere grunner til at en bolig ikke selger, her er noen av de viktigste.

Les også:
De ti dummeste feilene en boligselger gjør

Dårlige bilder

De fleste boligkjøpere starter jakten på et nytt hjem på nett. For at din bolig skal skille seg ut i mengden, er det viktig at den ser bra ut i annonsen som skal trekke interesserte til visning. Rydd, vask og sørg for at boligen tar seg best mulig ut.

Se de utrolige bildene: Selger stygge boliger

Frister dette bildet deg til å komme på visning? Foto: Tinde.no
Frister dette bildet deg til å komme på visning? Foto: Tinde.no Vis mer


NB: En ting er å vise boligen frem fra sin beste side - en annen ting er å lyve - eller å manipulere bort industriområder med tåke eller å skjule høyspentledninger bak en sky.

Du bør heller ikke glemme hva som faktisk selges. Det er ikke ulovlig, men det kan nok faktisk skremme bort noen kjøpere. Les om boligen som selges med hjelp av Jan Thomas-bok og moteklokke og trenden med å selge millionboliger ved å vise frem dilldall.

Den er overpriset i forhold til andre boliger i nærheten

Dersom flesteparten av boligene i nabolaget ditt har lav kvadratmeterpris vil dette også være med på å trekke ned prisen på din. For selv om din bolig er i mye bedre stand, vil det være vanskelig å få solgt en bolig som er vesentlig dyrere enn de andre som er til salgs. Det er ikke umulig, men å finne en kjøper til nabolagets absolutt dyreste bolig kan ta tid.

For å få oversikt over hvor mye boligen din er verdt - basert på nettopp hva andre boliger i nabolaget koster, kan du bruke vår Boligtakstkalkulator.

Dersom din smertegrense er langt over dette, bør du vurdere om du skal selge nå, eller vente til prisen eventuelt tar seg opp.

Den mangler X-faktoren

En ting er å få kjøpere på visning. En annen ting er å overbevise dem når de kommer på visning. Er det ingen som vil kjøpe bør du se hvordan du kan gi boligen "det lille ekstra" som gjør at kjøpere ikke kan la være å by på den.

Det kan godt hende boligen din har en X-faktor allerede, men at du er så vant til det, at du ikke vet hvordan du bør spille på den eller vise den frem. Les mer: Boligens X-faktor.

Det er ikke alt som kan fikses før visning, for eksempel er det vanskelig å gå til anskaffelse av en balkong med kveldssol, men det er likevel noen smarte triks du kan gjøre for å få gi din bolig en ekstra piff. Slik får du mest mulig for boligen din.

Mange hyrer inn hjelp fra profesjonelle boligstylere, for å gjøre boligen ekstra attraktiv, men kan du ikke ta deg råd til det, er det også mulig å gjøre det selv.

Gjør det selv: Boligstyling
Stylet og solgte bolig med DinSide-hjelp

Ingen vet at den er til salgs

Jo flere som vet at boligen din er til salgs, jo større sjanse er det for at den blir solgt. De fleste søker etter bolig på nett, så det er nærmest obligatorisk å få den inn på Finn.no - eventuelt også andre eiendomssøk. I tillegg bør du gjøre ekstra tiltak rettet mot den målgruppen du tror vil kjøpe boligen din.

Du kan for eksempel legge en lenke til annonsen på Facebook, Twitter eller andre sosiale medier. Dette fungerer nok best dersom boligen er ideell for unge voksne. Dersom boligen er rettet mot en litt eldre kjøpegruppe kan det lønne seg å sette inn en annonse i lokalavisen.

Den tekniske standarden er for dårlig

Med vår nye sjekkliste er det lett å ha oversikt over hvilke boliger som er i god stand.  Foto: Per Ervland
Med vår nye sjekkliste er det lett å ha oversikt over hvilke boliger som er i god stand. Foto: Per Ervland Vis mer


Dersom huset bare ser bra ut på overflaten, men det er lekkasje fra taket, trekk fra vinduet, fuktskader i kjelleren og småkryp i veggene, er sjansen stor for at potensielle kjøpere går for et annet. Er boligen et totalrenoveringsprosjekt, bør du kalle en spade for en spade. Spill på at den trenger oppussingsbehov, ikke gi inntrykk av at den er ny og fin, da vil kjøperne føle seg lurt.

Får du fortsatt ikke solgt, kan du vurdere å sette boligen i bedre stand selv før du selger.

Les også: Grepene som gjør huset til en pengemaskin

Tidligere i sommer advarte Huseiernes landsforbund boligkjøpere mot å la seg dupere av et pent interiør, og gikk så langt som å si at menn bør ta ansvar for boligkjøpet. Vi har laget en sjekkliste for kjøpere slik at de best mulig kan samenligne de viktige tingene ved ulike boliger. Denne kan også brukes av deg - for å sjekke hva du eventuelt bør fikse på.

Kilde: Chicaco Tribune, DinSide

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!