Derfor er vinyl bra

Nei, vi snakker ikke om gamle LP-plater, men et praktisk gulvbelegg

Kjøkkengulv med flismønster Foto: Teppeabo
Kjøkkengulv med flismønster Foto: Teppeabo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinyl som gulvbelegg forbinder mange først og fremst med badegulv, kjøkken og andre områder som er utsatt for mye vannsøl og slitasje. Sammen med linoleum har vinyl dominert svært mange offentlige bygninger, av praktiske og økonomiske årsaker.

Men vinyl kommer ikke bare som selvklebende fliser eller på store ruller som må legges av proffer. I dag får man også vinylvarianter i minst like mange mønstre og farger som laminat, og de egner seg til langt flere typer bruk enn i de tradisjonelle romtypene.

Se også: DinSides store gulvguide

Om vinyl

Vinylbelegg består av en myk bakside og en hard og slitesterk overflate, som blant annet tåler vann svært godt - og for eksempel langt bedre enn laminat. Sammen med mykheten gjør dette at mange ser på vinyl som et godt alternativ til laminat. Prisen er også langt lavere enn laminat av god kvalitet.

Vinyl kommer i et utall farger og mønstre. Her et lite utvalg fra Forbo. Foto: Produsenten
Vinyl kommer i et utall farger og mønstre. Her et lite utvalg fra Forbo. Foto: Produsenten Vis mer


Les også: Slik legger du gulv

Vinyl på rull

Vinyl er et mykt materiale som også lar seg håndtere av ufaglærte. Du får det på rull i to til fire meters bredde, slik at du kan legge det med et minimum av skjøter.

Underlaget er svært viktig, siden vinylen er myk. Skal du ha et pent gulv må underlaget være helt jevnt, og dette kan gjøres på flere måter. Du kan legge et nytt undergulv med et utjevnende basislag og topplag av harde plater. Det er en løsning som fungerer både på et eldre tregulv og på murgulv. Et annet alternativ for murgulv er flytende avrettingsmasse som blir helt jevnt når det har tørket.

Vinylbelegg med parkettmønster. Foto: Teppeabo
Vinylbelegg med parkettmønster. Foto: Teppeabo Vis mer


Hvis gulvet er under 20 kvadratmeter kan det legges løst, med dobbeltsidig tape under skjøten mellom to gulvkanter. Listene holder det på plass langs kantene.

Hvis det er snakk om større arealer, og mer kompliserte rominndelinger, må belegget limes, og leverandørene anbefaler at en profesjonell montør tar seg av jobben.

Siden vinyl er mykt og føyelig kan det også legges direkte der hvor gulvet er ujevnt eller med nivåforskjeller, men dette vil da gi synlige ujevnheter. I rom hvor det estetiske ikke er så farlig kan dette være en rask og grei måte å legge et svært funksjonelt gulv på. Laminat krever uansett at undergulvet er plant, og egner seg ikke på slike underlag.

Rustikt preg med antrasittmønster. Foto: Teppeabo
Rustikt preg med antrasittmønster. Foto: Teppeabo Vis mer


Vinylgulv på bad

Vinyl er vantett, og er derfor velegnet som gulvbelegg på bad og andre våtrom. Dette forutsetter at leggingen også er vantett, og at belegget går opp fem centimeter rundt veggene.

For å få en helt tett løsning må belegget sveises i skjøtene og i hjørnene. Dette er best å overlate til fagfolk.

Les også: Kan du ha tapet på badet?

Vinylfliser

Vinylfliser kan kombineres i mange mønstre. Foto: Produsenten
Vinylfliser kan kombineres i mange mønstre. Foto: Produsenten Vis mer


Selvklebende vinylfliser er en svært praktisk løsning og kan legges på alle typer underlag som er harde og slette. Dette kan være et eksisterende gulv, eller et avrettet underlag som er sparklet eller platelagt.

Du trenger bare en linjal (helst av metall) og en brytebladskniv, samt en penn til avmerking når du skal legge flisene. Det hjelper også med nøyaktighet og arbeidsro.

Senso Clic legges og låses med gummihammer. Foto: Gerflor
Senso Clic legges og låses med gummihammer. Foto: Gerflor Vis mer


Vinyl med klikk

Nå får du også vinylbelegg og underlag i ett og samme produkt. Vi snakker om en lignende klikkløsning som brukes på parkett, laminat og kork, men toppsjiktet er altså vinyl. Her legger du underlag og selve gulvet i samme operasjon.

Les også:Slik lydisolerte vi gulvet

Rengjøring og vedlikehold

Vinyl er omtrent vedlikeholdsfritt, du trenger bare å sørge for renhold og fjerning av sand og grus.

Gode matter i inngangspartiet, som brukes og sørger for at du drar inn mindre skitt, er alltid en god løsning.

Støvsuging og en fuktig klut med nøytralt rengjøringsmiddel er tilstrekkelig. Det er også gunstig å bruke møbelknotter av filt på alle møbler, og skal du flytte tunge gjenstander er det lurt å bruke harde plater som underlag.

Du bør også beskytte gulvet mot elementer som kan gi misfarging. Dette kan være gjenstander av eller matter med bakside av gummi, gjenstander av plast, fargede tepper og ryer, beisede møbelbein og annet som ikke er fargeekte.

Vanlige flekker fjernes snarest med mildt vaskemiddel. Asfalt, gumi olje, kritt, tusj osv fjernes med white spirit. Stearin og tyggegummi kjøles med med kjølespray eller is i pose og skrapes forsiktig vekk.

Og skulle du være så uheldig å søle blod(!) på gulvet, fjernes dette med kaldt vann.

Tilbake til gulvguiden