Kuldebroer, luftlekkasjer og fuktskader kan avsløres med termografering. Her er et termografi og et foto av samme hus. De lyse feltene på termografiet viser de høyeste temperaturene. Foto: Enova
Kuldebroer, luftlekkasjer og fuktskader kan avsløres med termografering. Her er et termografi og et foto av samme hus. De lyse feltene på termografiet viser de høyeste temperaturene. Foto: Enova Vis mer

Derfor er huset ditt kaldt

Det er ikke nødvendigvis mangel på isolasjon eller dårlig fyring som gjør at du fryser.

Publisert
Sist oppdatert

- Alle snakker om isolering, men det er manglende tetthet som er hovedsynderen i ”kalde hus”, forklarer seniortermografør Karl H. Grimnes i Termografi og måleteknikk AS i en artikkel på nettsidene til Enova.

Det er vindsperren som avgjør hvor trekkfullt det blir.

- Dårlig montert plastfolie er den vanligste årsaken til trekk. Faktisk utgjør forskjellige typer luftlekkasjer mer enn 95 prosent av feilene vi finner, sier Grimnes.

Vindsperren ligger tildekket ytterst i veggen i trehus, og skjules av ytterkledningen. Derfor er feil her vanskelig å se.

Les også: Energiboliger kan bli mer verdt

Slik avdekker du problemområder

Karl H. Grimnes viser frem kameraet som kan brukes til termografering. Foto: Svein Brimi
Karl H. Grimnes viser frem kameraet som kan brukes til termografering. Foto: Svein Brimi Vis mer


Her er ekspertens tips til hvordan du selv kan avsløre om du har problemer med luftlekkasjer i boligen: Bruk stearinlys, lighter eller fyrstikk - før den langs lister, lukkede vinduer og dører osv. Blafrer flammen, har du funnet en lekkasje. Men dette er selvsagt ingen nøyaktig metode.

Vil du være grundigere, kan du termografere boligen. Det vil si at boligen fotograferes med spesialutstyr - helst i den kalde årstiden, da det er krav til stor temperaturforskjell mellom inne og ute for å få gode bilder. Fargeforskjeller i bildene vil avsløre temperaturforskjeller i overflatene, for eksempel i form av luftlekkasjer, isolasjonsmangler, fuktskader og kuldebroer. Dermed avdekker bildene også hvor du bør gjennomføre tiltak, og hvilke tiltak som er tilstrekkelige.

Les også: Hus med null i energiutgifter

Skaper problemer

Uforholdsmessig høyt varmetap gir også høye oppvarmingskostnader i den kalde årstiden. Dessuten oppleves innemiljøet som dårlig. Luftlekkasjer kan også føre til fukt og råte i bygningen over tid.

Priser

Vil du trykkteste boligen (termografering krever at det er undertrykk i boligen), kan du regne med at det koster fra 2.500 til 5.000 kroner. Full termografering koster fra cirka 5.000 til opp i 20.000 for eneboliger (Kilder til prisene: Troms Kraft og Enova).

Byggforsk anbefaler at den som står for termograferingen må ha gode byggtekniske kunnskaper. Det Norske Veritas har egen sertifiseringsordning for byggtermografører.

Les også: Du kan få støtte til energitiltak i boligen din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer