<strong>MØRKE ELLER LYSE FLASKER?:</strong> - Velg mørke flasker. Flotte lyse designflasker gjør seg sikkert bra som pynt på kjøkkenbenken, men er kanskje ikke den optimale oljen å bruke i maten,</strong> sier Per Christian Bakken hos Maschmanns Matmarked i Oslo. Foto: Cecilie Leganger
MØRKE ELLER LYSE FLASKER?: - Velg mørke flasker. Flotte lyse designflasker gjør seg sikkert bra som pynt på kjøkkenbenken, men er kanskje ikke den optimale oljen å bruke i maten, sier Per Christian Bakken hos Maschmanns Matmarked i Oslo. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Derfor er fargen på oljeflasken viktig

Du trenger egentlig bare å ha to matoljer. Se hva du bør sjekke før du kjøper.

Publisert
Sist oppdatert

Bruker du olje i maten? Heller du gyllengule dråper over salaten, og bytter ut smør med solsikkeolje når du steker og baker?

Det er bra, for olje er både sunt og godt.

Men det er ikke ett fett hva du bruker. For noen vil svi seg i stekepannen, mens andre gir for mye smak i kakedeigen.

Ikke minst er det en rekke kriterier som avgjør hvor god oljen er, og det kan være alt fra emballasje og opprinnelse til hvor oljen har blitt oppbevart.

Så spørsmålet er - hvilken olje skal du plukke med deg hjem fra butikkhyllen, og hva skal du se etter?

Sjekk fargen på glasset

<strong>DATOEN ER VIKTIG:</strong> Olivenolje har en holdbarhet på to år, om lagringen har vært optimal. Foto: Cecilie Leganger
DATOEN ER VIKTIG: Olivenolje har en holdbarhet på to år, om lagringen har vært optimal. Foto: Cecilie Leganger Vis mer


I mylderet av oljer er det lett å gå i surr, men du trenger egentlig bare å ha to i skapet: En god olivenolje som gir mye smak, og en olje du kan steke i, som tåler høy temperatur.

Og når du handler, er det én ting du bør se etter. Riktig farge på emballasjen kan hjelpe deg å forlenge oljens holdbarhet.

- Velg mørke flasker. Flotte lyse designflasker gjør seg sikkert bra som pynt på kjøkkenbenken, men er kanskje ikke den optimale oljen å bruke i maten, sier Per Christian Bakken hos Maschmanns Matmarked i Oslo.

Olje er nemlig svært ømfintlig for lys og varme, og trives derfor best på et mørkt sted. Den mørke fargen på flasken vil filtrere bort opp mot 60 prosent av lysstrålene, slik at oljen holder seg fresh.

Gått ut på dato?

<strong>JOMFRUELIGE DRÅPER:</strong> Her ser vi kaldpresset extra virgin olivenolje som tappes i Agrigento på Sicilia i Italia. Foto: ABACA / NTB SCANPIX
JOMFRUELIGE DRÅPER: Her ser vi kaldpresset extra virgin olivenolje som tappes i Agrigento på Sicilia i Italia. Foto: ABACA / NTB SCANPIX Vis mer


Siden olivenolje er en ferskvare, med en holdbarhet på to år, om lagringen har vært optimal, bør du også sjekke holdbarhetsdatoen på flasken.

Har den gått ut på dato kanskje?

Oljen kan ha stått lenge i butikken, og i verste fall har den blitt harsk. Tenk også litt på hvor den faktisk står. Høyt oppe nær en varmekilde eller ved et butikkvindu med mye sollys kan forringe kvaliteten.

Du bør heller ikke la den stå ved siden av komfyren hjemme, for dette er et av de stedene temperaturen fluktuerer mest.

- Og om olivenoljen inneholder mye relevant informasjon om produsent, metode og fremstilling, er det som regel et kvalitetstegn, sier Bakken.

Sjekk syreinnhold

BYTT UT SMØR MED OLJE. Ekstra jomfru olivenolje der oljen skal fremheve retten, egner seg å bruke til pasta, risotto, marinerte grønnsaker, fisk og kjøtt, eller i stedet for smør. Foto: Scanpix
BYTT UT SMØR MED OLJE. Ekstra jomfru olivenolje der oljen skal fremheve retten, egner seg å bruke til pasta, risotto, marinerte grønnsaker, fisk og kjøtt, eller i stedet for smør. Foto: Scanpix Vis mer


Oljens syrenivå vil også gi deg en pekepinn på hvor god den er.

I det øyeblikket olivenen forlater treet, starter nemlig oksideringen som danner syre.

Desto raskere olivenfruktene blir presset, desto mindre syre blir det, og det optimale skal være ned mot 0,1 prosent.

- Syrenivået på en ekstra jomfru olivenolje skal være på 0,8 prosent eller lavere. Fin jomfru olivenolje har et syrenivå under 1,5, mens vanlig jomfruolje ligger på under 3 prosent, sier Bakken.

Pris = kvalitet (kanskje)

Prisen på en ekstra jomfru olivenolje kan også si noe om kvaliteten og ektheten på oljen, men den lever likevel ikke alltid opp til kronene den koster.

NRK hadde nylig en test av ulike oljer i matbutikken som viste at det bare var noen få i testens utvalg som var ekte extra virgin - resten var «ordinær virgin olje».

At oljen er av den jomfruelige sorten, trenger heller ikke å være et kvalitetsstempel.

- Dessverre er mye av den billige olivenoljen som kan kjøpes i dagligvarebutikker i Norge av lite tilfredsstillende kvalitet. Extra virgin-betegnelsen alene er ingen garanti, har Aina Bidou, markedssjef i Oliviers & Co, tidligere sagt til DinSide.

Hvilken olje bør du bruke når?

Utenom extra virgin olje, som vi får vi når oliven kaldpresses for første gang, har vi andre typer som solsikkeolje, druekjerneolje, soyaolje, maisolje og kald- og varmpresset rapsolje.

Disse egner seg godt til steking og baking, siden de tåler høy temperatur. Og til kalde nøytrale retter, egner solsikkeolje og rapsolje seg spesielt godt.

Så har vi nøtteoljer som peanøtt, valnøtt, hasselnøtt, pistasj, macadamia og sesam, for å nevne noen.

Samt alle de smaksatte typene som chili, urter og hvitløk, som er nydelig å bruke på godt brød med litt flaksalt.

Druekjerneolje og peanøttolje er også ypperlige friteringsoljer, da disse tåler varmen godt.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer