<strong>KNUST:</strong> Slik så det ut på Ski-ordføreren Tuva Moflags bad for ett år siden. &nbsp;Foto: Tuva Moflag
KNUST: Slik så det ut på Ski-ordføreren Tuva Moflags bad for ett år siden.  Foto: Tuva Moflag Vis mer

Glassbord og dusjkabinetter i tusen knas

Derfor eksploderer glassmøblene

Her er den tekniske forklaringen.

Publisert
Sist oppdatert

Glass er ikke til å spøke med. Alt fra dusjkabinetter og komfyrdører til spisebord og sofabord går av og til i tusen knas - helt uten forvarsel.

Vi har så langt ikke hørt om mennesker som har blitt alvorlig skadd i slike hendelser, men det er likevel dramatisk for den som opplever det.

- Herdet glass som ofte er i stekeovner, glassbord og den type ting kan implodere om de blir utsatt for ytre stress som slag eller lignende, uttalte kommunikasjonsrådgiver Siv Westin i Ikea til Dinside da vi skrev om Cecilie Heimlunds spisebord som gikk i tusen knas av seg selv.

Og da Ski-ordfører Tuva Moflags dusjkabinett ble helt pulverisert, forklarte produkt- og slagsleder Victoria Olsen hos Oslo VVS-senter på Furuset i Oslo at skader under transporten og uforsiktig behandling av produktet er blant årsakene til at slikt kan oppstå.

- Kan knuse uten ytre påvirkning

Forsker Maarten Broekmans ved NGU (Norges Geologiske Undersøkelse) i Trondheim hevdet i et intervju i Adresseavisen i 2011 at det er feil å fastslå at det må et støt til eller en annen form for stor belastning for at herdet glass knuses – det kan knuse spontant helt uten provokasjon utenfra.

Han er også klar på at dette er en eksplosjon, og ikke en implosjon, som Ikeas talskvinne kaller det.

<strong>SPENNINGER:</strong> - De fleste spontanskader opptrer når glassemnet er 2-10 år gammel, sier forsker Maarten Broekmans. Foto: Privat
SPENNINGER: - De fleste spontanskader opptrer når glassemnet er 2-10 år gammel, sier forsker Maarten Broekmans. Foto: Privat Vis mer

Overfor Dinside forklarer Broekmans at problemet kan ligge latent i glasset allerede ved levering.

- Det er riktig at skader kan være årsaken i mange tilfeller, som for eksempel slag, støt, riper, eller et flak fra randen. Men herdet glass kan også ødelegges som et resultat av at ørsmå nikkelsulfidkuler (0.05-0.10mm, mindre enn en pennekule) har sneket seg inn i løpet av produksjonsprosessen. Disse omvandles og ekspanderer over tid som forårsaker spenning i glasset, slik at det til slutt knuser spontant, sier han.

Vanskelig å plassere ansvar

Møbelbutikker og andre som selger glassprodukter til hjemmebruk hevder at slike eksplosjoner skjer uhyre sjeldent. Vet man noe om hvor ofte det skjer?

- Det finnes så vidt jeg kjenner til ingen norsk statistikk på hvor mange glassbord dusjdører og ovnsdører som går i knas på en årlig basis. Vi vet rett og slett ikke hvor hyppig det forekommer. Men ofte er det hele partier av varer som blir rammet. Dersom nikkelsulfider har sneket seg inn, finnes de gjerne i en hel pall eller en hel forsendelse. Dette vet vi etter analyse av mange installerte glasspanelfasader i høybygg i Brisbane, Hong Kong, tog/busstasjon i London og andre steder, sier Broekmans.

Hvem kan lastes for dette? Butikken? Produsenten?

- Jeg er ikke jurist, så jeg kan ikke si noe om hvor ansvaret skal plasseres. Men jeg vet at de som produserer slike glassprodukter har svært streng kontroll, og at det skjer både med dyre og billige produkter. At IKEA har tilsynelatende mange slike tilfeller, henger sannsynligvis sammen med at de selger svært mange flere glassbord enn konkurrentene og dermed kanskje er overrepresentert. Det virker lite sannsynlig at de skulle ha valgt en dårlig leverandør, sier han.

Har du hørt om alvorlige personskader?

- Jeg kjenner ikke til noen konkrete tilfeller, men det kan helt opplagt skje. Selv om herdet glass blir til småbiter når det knuser, er det fortsatt snakk om skarpe biter. De er ikke avrundet, slik mange kanskje tror. Menneskehuden er heldigvis såpass robust at de små bitene ikke gjør stor skade. Men får du dem i øyet, har du et problem, svarer Broekmans.

<strong>GLASS OVER ALT:</strong> Slik så det ut på stuegulvet hos Cecilie Haimlund etter at spisebordet fra Ikea eksploderte natt til 28. mai. Foto: Cecilie Heimlund
GLASS OVER ALT: Slik så det ut på stuegulvet hos Cecilie Haimlund etter at spisebordet fra Ikea eksploderte natt til 28. mai. Foto: Cecilie Heimlund Vis mer

- Skjer etter 2-10 år

Kan du si noe om hvor lang tid det tar før noe slikt skjer etter man har kjøpt produktet?

- Det finnes faktisk undersøkelser som viser at de fleste spontanskader opptrer når glassemnet er 2-10 år gammel. Ved høyere levetid blir sjansen gradvis mindre. Skadene oppstår bare i sjeldne tilfeller kort tid etter installasjonen. Det er en sterk indikasjon på at skaden neppe har sammenheng med installasjonen i seg selv.

<strong>FORURENSNING:</strong> Små nikkelsulfidkuler (melleritt) kan danne seg i glasset under produksjonen. Foto: Rob Lavisnky, iRocks.com/&lt;a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en"&gt;CC BY-SA 3.0&lt;/a&gt;
FORURENSNING: Små nikkelsulfidkuler (melleritt) kan danne seg i glasset under produksjonen. Foto: Rob Lavisnky, iRocks.com/<a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en">CC BY-SA 3.0</a> Vis mer

Går det an å undersøke et stuebord eller et dusjkabinett for å se om det står i fare for å eksplodere?

- Det finnes metoder for å inspisere installerte glasspaneler i høybygg ved bruk av laserlys og høyoppløslige kamera, men de er tidskrevende og kostbare. Det blir trolig for dyrt for produsentene å teste glassbord utover den vanlig produkttestingen, avslutter Broekmans.

LES OGSÅ:
Enkelt å sikre seg mot knust baderomsdør
Her kan du dusje uten risiko
Jo, det finnes glass med knuse-garanti

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer