Derfor dør krydderplanten

Slik får du den til å vare.

Det er ikke bare bare å holde liv i en krydderurt, men det er faktisk mulig å ha den lenge. Foto: Eva Solo
Det er ikke bare bare å holde liv i en krydderurt, men det er faktisk mulig å ha den lenge. Foto: Eva Solo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste som har hatt en basilikumsplante, eller en annen krydderplante, vet at det kan være utfordrende å holde liv i den.

Selvvanningspotter: Når du aldri husker å vanne ...

Hvorfor dør den så fort du får den i hus?

– Krydderurtene er ment for konsum. De kommer rett fra gartneriet, hvor de er vant til mye lys og fuktighet, til butikken hvor det gjerne er mørkere og kjøligere, sier Tonje Bergh, ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Dette er en stor påkjenning for krydderurten, men det betyr heldigvis ikke at alt håp er ute.

– Ta av plasten med en gang du kommer hjem, og pass på at den får nok lys og varme. Det er viktig å vanne krydderurten underfra og ikke ovenfra, råder hun.

Husk at den suger til seg mer vann når den står i solen, enn når det er overskyet. Kjenn etter om jorden er tørr eller fuktig. Krydderplanter er nemlig flinke til å henge med hodet når de er misfornøyd med tilværelsen.

For mye sol i stuen? Slik får du kontroll

Riktig lys og unngå trekk

Dersom det er dårlig med lys fra vinduene dine, bør du finne alternative lyskilder for krydderurten. Det kan eksempelvis være lyset du får fra lysstoffrør som er på kjøkkenet.

Trekker det i huset ditt? Da bør du ikke sette krydderurten i vinduet. Her fryser den og dør fort, noe som gjør den mer egnet som "fast food" enn som en dekorativ plante. Ettersom krydderplanter koster litt, er det jo hyggelig å få mest mulig glede av den.

Ifølge Bergh har du større sjanse for å holde liv i planten om sommeren enn på vinteren, og det er noen måneder du like godt kan droppe å handle krydderurter (så sant du ikke skal spise opp alt i et eneste jafs).

– I november og desember er det spesielt vanskelig for krydderurtene, påpeker hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!