Vaske hodepute

Derfor bør du ta en «brettesjekk» på hodeputen

Hvis puten ikke finner tilbake til sin naturlige form, er det én ting å gjøre…

BRETT: Om du er usikker på om hodeputen bør byttes ut med en ny, kan du sjekke dette på denne måten. I artikkelen under, får du svaret på hvorfor. Foto: Linn Merete Rognø.
BRETT: Om du er usikker på om hodeputen bør byttes ut med en ny, kan du sjekke dette på denne måten. I artikkelen under, får du svaret på hvorfor. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Har det begynt å lukte ille av hodeputen? Klør du i hodebunnen når du våkner?

Hodeputen blir en klumpete bakteriefelle dersom du ikke tar skikkelig vare på den.

Men med noen enkle grep, får den lang levetid.

Vask og luft

For at hodeputen skal ha lang levetid og ikke bugne av midd og bakterier, er det et par ting som er viktig å være obs på:

- Mange bruker produkter i ansiktet og i håret som fortsatt sitter på når de legger seg. Det gjør at puten blir både skitten og fuktig, har Åse Heistø Falkenberg, tidligere distriktansvarlig for Høie Østlandet, fortalt til DinSide.

Hun mener derfor at du bør vaske hodeputen minst hver tredje måned eller oftere dersom det er behov for det. Puten kan derimot bli ødelagt dersom du ikke vasker den på korrekt måte.

Les Falkenbergs vaskeoppskrift her.

Malin Skaar, vaskeekspert hos Orkla, anbefaler også at du lufter puten en gang i blant, slik som du bør gjøre med dyner. Om du lar puten ligge en stund ute i kuldegrader, vil dette ta knekken på sengemidd, ifølge Skaar.

Men først og fremst bør du alltid sjekke vaskeanvisningen på puten før du vasker den, understreker Skaar.

- De aller fleste puter kan vaskes i maskin og på 60 grader. Er det dunputer så anbefaler jeg at man benytter ullvaskemiddel for å ta best mulig vare på dunen, sier hun.

Tørking i trommel

Dunen i puten kan ha en tendens til å klumpe seg ved vask, forteller Skaar. Det beste for å unngå at puten blir veldig flat er å tørke den i tørketrommel:

- Tørk den gjerne sammen med to-tre rene tennisballer i trommelen for å «puffe opp» dunen, tipser Skaar.

Ifølge Falkenberg er det også lurt å ta puten ut av tørketrommelen et par ganger underveis for å riste litt på den. Da sørger du for at puten blir skikkelig tørr.

- Tørker du ikke puten skikkelig, risikerer du at den mugner inni, understreker hun.

Ta en «brettesjekk»

En god hodepute av solid kvalitet bør altså vare lenge, men også hodeputer har holdbarhetsdato.

I alle fall ifølge Carolyn Forte, leder av Good Housekeeping Institute Cleaning Lab.

Til nettsiden Goodhousekeeping.com uttaler hun at selv om du passer på å vaske hodeputen noen ganger hvert år, bør du erstatte den med en ny etter en stund.

Men hvordan vet du at tiden er inne for å kassere den gamle til fordel for en ny?

Forte anbefaler at du bretter puten sammen en gang.

- Om du ser at puten ikke går tilbake til sin naturlige form etter at du har brettet den, er det på tide å kjøpe en ny pute, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!