Strømforbruk på oppvaskmaskiner

Derfor bør du styre unna auto­programmet på oppvask­maskinen

Du bruker opptil fire ganger mer energi om du vasker opp for hånd enn om du bruker oppvaskmaskinen. Men pass på hvilket program du bruker: Det er ikke autoprogrammet som er mest energivennlig, ifølge svensk test.

IKKE SETT OPPVASKEN PÅ AUTO: Det er økoprogrammet som er mest energivennlig og som bruker minst vann. Og hva du enn gjør: Styr unna håndoppvask: Hadde en oppvaskmaskin brukt like mye energi som du bruker ved å vaske opp for hånd, hadde det ikke vært lov å selge den, ifølge Energiverket i Sverige. Foto: Kristin Sørdal
IKKE SETT OPPVASKEN PÅ AUTO: Det er økoprogrammet som er mest energivennlig og som bruker minst vann. Og hva du enn gjør: Styr unna håndoppvask: Hadde en oppvaskmaskin brukt like mye energi som du bruker ved å vaske opp for hånd, hadde det ikke vært lov å selge den, ifølge Energiverket i Sverige. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om energibruk og vaskemaskiner og hvilket program du bør velge for å bruke minst mulig energi – og dermed vaske klærne billigst mulig.

Nå har Energimyndigheten i Sverige testet oppvaskmaskiner og sammenliknet energibruken ved bruk av maskinens økoprogram og autoprogram.

Konklusjonen: Du bør bruke økoprogrammet

Energimyndigheten har testet oppvaskmaskiner av de beste energiklassene, fra fire ulike produsenter: Miele, Siemens, Electrolux og Asko.

De har sammenliknet energi- og vannforbruk ved bruk av autoprogrammet og økoprogrammet på maskinene. Til orientering: Det er økoprogrammet som er brukt ved fastsettelse av energiklasse.

Konklusjonen fra Energimyndigheten er klar:

Det er økoprogrammet som er mest energivennlig og det bruker mindre vann, enn autoprogrammet.

Og ja: Vasken blir like ren.

Og nei: Oppvaskmaskinen bruker ikke mer energi selv om vaskeprogrammet tar lenger tid – den bruker faktisk mindre energi.

Bruker du autoprogrammet i stedet for økoprogrammet, øker energiforbruket med mellom 30 og 47 prosent.

Økoprogrammet bruker også en mindre mengde vann, selv om forskjellene der iblant er små, sammenliknet med autoprogrammet.

Her er forskjellene i snitt, regnet ut av et årsforbruk på 280 vask:

Program Energiforbruk (kWh) Vannforbruk (liter)
Øko2502920
Auto3403980
Forskjell901060

Oppvasken blir også tørrest ved bruk av oppvaskmaskinenes økoprogram, sammenliknet med autoprogrammet.

Ikke vask opp for hånd!

Tenker du at du heller vasker opp de siste grytene for hånd, heller enn å la dem stå til oppvaskmaskinen er ferdig og du kan fylle den igjen?

Da bør du kanskje tenke nytt:

Ifølge Energimyndigheten, bruker du nemlig fire ganger mer energi ved håndoppvask, enn ved bruk av oppvaskmaskinens økoprogram.

IKKE VASK OPP FOR HÅND: Hadde en oppvaskmaskin brukt like mye energi og vann som du bruker ved håndoppvask, hadde den vært forbudt å selge, ifølge Energiverket. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
IKKE VASK OPP FOR HÅND: Hadde en oppvaskmaskin brukt like mye energi og vann som du bruker ved håndoppvask, hadde den vært forbudt å selge, ifølge Energiverket. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Faktisk så avslører Energimyndigheten at dersom en oppvaskmaskin brukte like mye vann som du bruker på å håndvaske, ville det vært forbudt å selge den.

En oppvaskmaskin for 13 kuverter (som er det de har testet for) med energiklasse A+++, bruker 200–230 kWh per år basert på 280 vask.

Vasker du opp tilsvarende mengde oppvask for hånd, øker energiforbruket til 930 kWh – og vannforbruket vil være 25.480 liter – mot i underkant av 3.000 liter ved bruk av oppvaskmaskin.

– Ikke skyll av oppvasken!

Energimyndigheten påpeker at den store forskjellen mellom håndvask og maskinoppvask i stor grad avhenger av at du ikke trenger så store mengder varmt vann når du bruker oppvaskmaskinen, som når du vasker opp for hånd.

Men obs: Det forutsetter at du kun skraper bort matrestene før du setter oppvasken i maskinen – og altså at du ikke skyller den før du setter den inn.

Du kan lese mer om testen og sammenlikne testresultatene for de fire testede maskinene, hos Energimyndigheten.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer