Derfor bør du drepe brunsneglene nå

Rådene som virker.

<b>NÅ KOMMER DE:</b> Straks temperaturen kommer over fem grader, begynner brunsneglene å røre på seg. Det er smart å starte med mottiltakene nå. Foto: THORFINN BEKKELUND / SAMFOTO / SCANPIX
NÅ KOMMER DE: Straks temperaturen kommer over fem grader, begynner brunsneglene å røre på seg. Det er smart å starte med mottiltakene nå. Foto: THORFINN BEKKELUND / SAMFOTO / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brusneglene har for mange blitt et så stort problem, at de dessverre slutter å stelle i hagen, hevder den svenske professoren i vekstteknologi ved Sveriges landbruksuniversitet SLU i Uppsala, Urban Emanuelsson.

Han forklarer at problemet med den innvandrede sneglearten ikke ville vært så stort om de nordiske vintrene hadde vært som på 60-tallet.

- Mordersneglen er ikke tilpasset til nordisk normalklima, nå har vi ikke lenger et normalklima, sa Emanuelsson til Bohuslaningen tidligere i år.

Sneglen kan overleve vintre med minus 10-20 grader om den befinner seg noen centimeter nede i bakken, men sliter mer om det blir barfrost.

Naturlige hjelpere i hagen: Gi nytteinsektene bolig, men vær obs på marihønene som kan gjøre stor skade og maurene du helst ikke vil ha i hus.

Ta en runde nå

SKADEDYR: Brunsneglene har en voldsom apetitt på hageblomster av mange slag. Foto: MIMSY MØLLER / SAMFOTO / SCANPIX
SKADEDYR: Brunsneglene har en voldsom apetitt på hageblomster av mange slag. Foto: MIMSY MØLLER / SAMFOTO / SCANPIX Vis mer


Sneglene har ikke spesielt stor radius, bare noen hundre meter. Det betyr at dersom du og andre hageeiere i nabolaget tar et tak i felleskap, kan problemet reduseres betraktelig.

Så er spørsmålet: Når og hvor? Her er fem råd.

#1: Ta dem før de blir store og yngler

Sneglene legger egg om sommeren og høsten. Det betyr at innsats for å ta de små sneglene nå, kan gi stor effekt.

Desto flere snegler du får tatt før de yngler, desto færre snegler i neste generasjon.

Eggene legges i grupper på 20-50 egg i små jordhuler og andre skjulesteder fra sist i august til sist i september. De fleste eggene klekker fra sist i september til sist i november. De små sneglene stikker seg bort om vinteren i jordhuler, steinhauger og komposthauger, og neste vår blir de aktive igjen når temperaturen stiger til over fem varmegrader.

Men denne sneglen bør du ikke drepe: Den med prikker kan hjelpe deg

#2: Fjern skjulestedene

Sneglene gjemmer seg der det er mørkt og fuktig. Åpen kompost, kvisthauger, fuktig løv, ugress og villniss bør du så langt det er mulig unngå.

Fjern også plankehauger og ta jevnlig en sjekk under steiner og i steinbyggverk.

Straks gresset begynner å gro, bør du sørge for å holde det kort. Men unngå vanning på kveld og natt, da fuktigheten blir liggende lenger til glede for sneglene. Flere råd om hvordan du får fin gressplen finner du her.

LES OGSÅ: Spar penger med kompost

#3: Fjern maten

Tenk over hva du planter. Vekster som tagetes, fioler, hvite margeritter, løvetann, sommergeorginer, liljer, asters, lupiner, bønner, erter, selleri, jordbær og kål er alle eksempler på de reneste festmåltider for brunsnegler.

Velg heller roser, fuksia, begonia, petunia, blomkarse, løvemunn, valmuer og rododendron. Disse skal ikke være like populære som sneglemat, og kan gjerne forsøkes som en barriere rundt hagen og rundt andre planter.

Eventuelt kan du også forsøke å få mer av hagen opp i høyden. Hengende ampler eller veggkrukker er utilgjengelige for sneglene, men gir deg likevel en følelse av blomstrende sommer.

Noen hageplanter er det dessuten flere grunner til å styre unna

#4: Fellene