Rengjøre grill

Derfor bør du brenne av grillen etter hver bruk

Er grillen full av sopp og størknet skitt? Så lett får du den ren.

ETTER BRUK: Når du er ferdig å grille, er det én enkel måte å rengjøre den på. Få tipsene i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
ETTER BRUK: Når du er ferdig å grille, er det én enkel måte å rengjøre den på. Få tipsene i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Det er lite fristende å legge burgere og pølser på en grillrist som er dekket av størknet fett og gamle matrester, men det kan også være trått å rengjøre grillen om skiten sitter skikkelig fast.

Men som med mye annet, finnes det råd som slett ikke er så komplisert å følge.

Brenn av grillen

Det enkleste rengjøringstipset er selvsagt å rengjøre grillen etter hver bruk, da slipper du det tunge skippertaket.

- Tabben mange begår er å la være å rengjøre grillen der og da. Da kommer man tilbake til en skitten grill ved neste grilldag, i verste fall med resten av grillmaten på risten, sier Marianne Stene, markedsansvarlig hos Weber grill.

Men med jevnlig rengjøring og vedlikehold sikrer du lang levetid på grillen din, du griller trygt og unngår fettbrann når du jevnlig fjerner fett og matrester, understreker hun.

- Du sikrer også at grillen fungerer optimalt slik at du får perfekte grillresultater, legger Stene til.

Ifølge Stene er det svært enkelt å rengjøre grillen:

- Det er bare å brenne av grillen på høy temperatur slik at fett og matrester forkulles. Deretter børster du grillristene med en god grillbørste. Da er grillen klar til neste gangs bruk, og du unngår å starte neste økt ved grillen med å fjerne gamle mat og fettrester, forklarer hun.

Før du setter bort grillen

Når grillsesongen nærmer seg slutten og det er tid for å sette grillen bort til neste år, bør du derimot ikke rengjøre den først , mener Ninnie Broberg, markedssjef i Broil King.

Hun har tidligere uttalt til DinSide at det beste du kan gjøre for grillen din, er faktisk å la den stå møkkete og sausete med alle mulige matrester vinteren gjennom.

- Skit i det. La det være, da er grillen impregnert i denne tiden, og har bedre motstand mot rustangrep, sier hun.

Men når du så skal grille igjen, råder Broberg om det samme som Marianne Stene - nemlig å fyre opp grillen og svi av restene.

Bruk matolje på risten

Det kan være lurt å kombinere avbrenningen med å smøre matolje på grillristen, anbefaler kokken Jan Lund.

I en Youtube-video viser Lund hvordan du enkelt kan rengjøre grillen.

Kort forklart:

  1. Utvendig rengjøring: Vask over hele grillen med lett såpevann
  2. Innvendig rengjøring med høy varme: Sett på full varme på alle brennerne, la grillen stå slik i 10-15 minutter.
  3. Børste av grillen: Bruk en stålbørste til å skrubbe grillristen godt.
  4. Matolje: Tøm en olje som tåler høy temperatur, for eksempel maisolje eller rapsolje, oppi en kopp. Pensle oljen over grillristen.

Nå er grillen klar for en ny grillrunde.

Se hele videoen her.