Denne uken blir det flom

Dette kan du gjøre for å beskytte eiendommen din.

Risikerer flom: Nå går det ut flomvarsel til fire fylker. Foto: Colourbox.com
Risikerer flom: Nå går det ut flomvarsel til fire fylker. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange dagene siden dalførene i Øst-Norge ble rammet av den største flommen på 16 år. Nå går det ut nytt flomvarsel, denne gangen til fire fylker på Vestlandet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler via egne nettsider og Yr.no om våte dager og flomfare i vest.

– Noen steder kan det faktisk komme 60-70 millimeter på 24 timer, forteller statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim til Yr.no.

Liker du ikke regn? Da er dette en gladnyhet

Utsatte fylker

I fylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal (fra Boknafjorden til Sunnmøre) advares det om 3-5-årsflom, der brevassdrag er mest utsatt. Det er også meldt om ekstra store nedbørsmengder. Varselet gjelder i perioden 27. til 29. juni.

Med flomfaren, øker også faren for løsmasseskred i indre strøk av disse områdene. Spesielt utsatt er områder i bratte skråninger, langs bekker og elver med stor vannføring, advarer NVE.

Naturskader? Sjekk om boligen din er sikret

Hva kan du gjøre?

Oversvømte kjellere er den vanligste flomskaden i norske boliger, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Dernest er det tak som er mest utsatt.

Kjeller kan du ikke gjøre så mye med på kort varsel. Men noen enkle tiltak kan hjelpe: Lukk kjellervinduer (ja, det har hendt at overflatevann har kommet inn gjennom vinduer og luker i veggene), dekk eventuelt over kjellernedgang med presenning eller annet tak. Sørg for at vannet renner fritt i avløpene rundt boligen og i kjellernedganger. Lag voller mot vann som renner inn mot bolig og garasje fra terrenget rundt.

For taket sin del, bør du sjekke at takrennene er hele og at renner og rør er frie for avfall som kan tette avløpene. Sjekk også skjøtene rundt pipe og i hjørner. Har du flatt tak eller takterrasser, bør du kontrollere avløpene her, og sørge for at de ikke tettes av rusk og rask.

Har du småbekker, grøfter og elver nær eiendommen din, kan det betale seg å følge med disse dagene. Noen tak med et grev eller en spade og rydding rundt avløpsrør og rister, kan være nok til å redde hager, kjellere og veier fra skader som oppstår når vannet finner nye veier.

Flomrammet? Her er sjekklisten

Her er skader som vanligvis dekkes av tradisjonelle boligforsikringer:

  • Oversvømmelse fra vassdrag med skade på bebyggelse.
  • Utgraving/erosjon av elvekanter som fører til skred eller dannelse av nye elveløp.
  • Når ekstraordinær, naturlig avrenning danner villbekker i skrånende terreng, og situasjonen medfører ekstraordinær skade, har man også krav på erstatning.
NB: Vann som samler seg i fordypninger i terrenget etter nedbør, regnes ikke som flom, også skader ved "isgang" er unntatt erstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer