Denne strømavtalen er ikke lovlig

Markedsrådet forbyr bindingstid på spotprisavtale.

<strong><strong>UGREIT GEBYR:</strong></strong> Spot med prisgaranti-avtalen fra Telinet Energi blander begreper i et marked som for mange forbrukere allerede er komplisert. Dette vil Forbrukerombudet og Markedsrådet ha en slutt på. Foto: Telinet Energi
UGREIT GEBYR: Spot med prisgaranti-avtalen fra Telinet Energi blander begreper i et marked som for mange forbrukere allerede er komplisert. Dette vil Forbrukerombudet og Markedsrådet ha en slutt på. Foto: Telinet Energi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømselskapet Telinet Energis vilkår om 12 måneders bindingstid og 900 kroner i oppsigelsesgebyr på en spotprisavtale er urimelig og i strid med markedsføringsloven, fastslår Markedsrådet.

Prisgaranti på spotpris

I utgangspunktet ser det bra ut på papiret. Telinet Energis "Spot med prisgaranti"-avtale skal kombinere de "prismessige fordelene markedskraft gir med fastprisens trygghet".

Markedskraft/spotpris, fastpris og variabel pris. Blir du forvirret av disse begrepene? Les mer om de ulike strømavtalene i vår miniguide.

Ser man nærmere på vilkårene er det tilsynelatende ganske rett frem. Du betaler 99 kroner i måneden, som skal dekke garantien mot høye priser, i tillegg til at du får selskapets innkjøpspris per kWh. Innkjøpsprisen varierer fra 51,5 øre i Sør/Vest-Norge til 77,86 øre per kWh i resten av landet. Prisgarantien sier at man skal betale 0,39 øre i snitt gjennom året.

Så kommer stridens eple: Du binder deg for et år. Ønsker du å komme deg ut av avtalen, utløser dette et gebyr på 900 kroner. Dette gebyret står det ingen ting om i beskrivelsen av produktet på selskapets nettsider.

Test deg selv: Hva kan du om strøm?

Blander begreper

Markedsrådet legger blant annet vekt på at bruddgebyret vanskelig kan ses å ha noe annet formål enn å skulle binde kunden til selskapet i 12-månedersperioden. - Vilkårskombinasjonen innebærer en uheldig innelåsing av kunden i avtaleforholdet, og som representerer en så vidt sterk ubalanse i avtaleforholdet at vilkåret framstår som urimelig, heter det i Markedsrådets vedtak.

Problemet er, ifølge Ole André Tveit, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, at Telinet her blander elementer fra fastprisavtaler og spotpris/markedsprisavtaler.

- Løpende avtaler om levering av strøm, slik som Telinets markedskraftprodukt "Spot med prisgaranti", skal være oppsigelige uten at kunden må betale urimelige gebyrer for det, sier Tveit til DinSide.

Det var kombinasjonen av 12 måneders binding og 900 kroner i oppsigelsesgebyr, som fikk forbrukere - og Forbrukerombudet til å reagere.

- Slike innelåsende mekanismer er problematiske og ødeleggende for konkurransen og mobiliteten i strømmarkedet.

Hvilken strømleverandør lønner seg for deg? Finn ut med vår strømkalkulator

Overrasket

- Vår første reaksjon er at vi er overrasket, sier Bjørn Arctander, markedssjef i Telinet, til DinSide, og legger til: - Vi noterer oss også at det var et mindretall i Markedsrådet, blant annet formannen, som stemte i vår favør.

Det er knyttet en tvangsmulkt på 500.000 kroner til vedtaket. Tvangsmulkten utløses dersom Telinet Energi AS ikke innretter seg etter Markedsrådets vedtak.

Få oversikt: Les mer om de ulike strømavtalene i vår miniguide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer