Denne røykvarsleren varsler på nye måter

I tillegg til å hyle, kan den få lampene dine til å blinke.

<b>FÅR LAMPENE TIL Å BLINKE:</b> Yngvar Pettersen i selskapet HomeControl viser frem røykvarsleren som kan få lampene dine til å blinke dersom den utløser - samtidig med at den hyler, selvsagt.  Foto: KRISTIN SØRDAL
FÅR LAMPENE TIL Å BLINKE: Yngvar Pettersen i selskapet HomeControl viser frem røykvarsleren som kan få lampene dine til å blinke dersom den utløser - samtidig med at den hyler, selvsagt. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Hjemmene våre blir smartere og smarte, med produkter du gjerne kan styre fra smarttelefoner eller andre digitale enheter. Noen tar den helt ut og legger kontrollen av alle husets tekniske innretninger via en sentralenhet.

Allerede i 2011 skrev vi om Erik Berge, som styrte all elektronikk i huset sitt via et kontrollpanel. Året etter besøkte vi Satheesh Varadharajan i Oslo, som har gjort huset til et smarthus etter gjør-det-selv-prinsippet. Og vi har også testet ulike smarte husholdningsprodukter, som smarte kjøkkenprodukter, smarte lyspærer og smart styring av varmepumper.

I forlengelse av alle smarte produkter, lanserer det norske selskapet HomeControl nå en smart røykvarsler, som i tillegg til å hyle når den detekterer røyk eller varme også får lampene dine i huset til å blinke.

LES OGSÅ: Slik brannsjekker du boligen

Må kobles opp mot et smarthussystem

MÅ VÆRE DEL AV ET SYSTEM: For at røykvarsleren skal kunne få ampene dine til å blinke, må både røykvarsler og lamper være koblet opp mot et slikt smarthussystem. Foto: HOMECONTROL
MÅ VÆRE DEL AV ET SYSTEM: For at røykvarsleren skal kunne få ampene dine til å blinke, må både røykvarsler og lamper være koblet opp mot et slikt smarthussystem. Foto: HOMECONTROL Vis mer


For å få lysene i huset ditt til å blinke, avhenger det imidlertid av at du har røykvarsleren koblet opp mot HomeControls smarthussystem, som er et av flere smarthussystemer på det norske markedet.

Et smarthussystem består av en styringsenhet - som du kobler til hjemmenettverket ditt - og som da snakker med de smarte enhetene som du kobler det opp mot.

Dette kan være lyspærer, komfyrvakt, varme og mye annet i huset ditt - som røykvarslere.

Du kan kjøpe og installere et smarthussystem hjemme selv, og du kan utvide systemet til å omfatte flere produkter etterhvert som du ønsker.

LES OGSÅ: Takfestede røykvarslere er mindre pålitelige enn andre

SMS: Det brenner

Når det kommer til den aktuelle røykvarsleren, vil den altså sende et signal til sentralen, som dernest sender signaler til alle lyspærene som er koblet til nettverket, om at de skal begynne å blinke.

Det forutsetter selvsagt at lyspunktene er tilkoblet sentralen. Du må også ha smartpærer for at det skal virke, enten fra Philips, Osram eller HomeControl. Dersom du ønsker at lampene skal blinke også nattestid, når lysene som oftest er slukket, må du passe på at lysene er skrudd av via appen - og ikke via lampens bryter, da vil det ikke virke.

Ifølge Pettersen, kan man også få radioen eller musikkanlegget til å begynne å spille dersom de er koblet opp mot sentralen.

- Man kan kjøpe produktet på Elkjøp, installere det selv hos oldemor, og faktisk føle seg litt tryggere, uttaler Pettersen til Dinside.

Du kan også sette opp systemet slik at du får beskjed via SMS eller e-post dersom røykvarsleren går, og du kan også gjøre det slik at naboen får en melding - dersom det er ønskelig.

- Ofte er jo naboen den som faktisk har mulighet til å være først på stedet, uttaler Pettersen.

- Det er en trend nedover i Europa, at man er mer koblet opp mot hverandre i nabolaget, dersom noe skjer, sier han videre.

Det finnes også andre røykvarslere som sender SMS dersom den utløser - som denne fra Firtext som vi tidligere har skrevet om. Den krever et SIM-kort for å virke.

SMS: Bytt batteri

Den smarte røykvarsleren kan også sende beskjed via SMS eller e-post når den begynner å gå tom for batteri, og du bør bytte.

Yngvar Pettersen hos HomeControl sier til Dinside at røykvarsleren vil være i salg i butikkene fra 1. september.

- Mange har forsøkt seg på smarte løsninger

- MÅ VÆRE VÅKEN: Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening sier til Dinside at de fleste alvorlige branner skjer nattestid, og at man må være våken for å se at lampene blinker.
- MÅ VÆRE VÅKEN: Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening sier til Dinside at de fleste alvorlige branner skjer nattestid, og at man må være våken for å se at lampene blinker. Vis mer


Joda, det høres smart ut å få lysene til å blinke når røykvarsleren går, men hva sier brannvernmyndighetene? Kan de ha en effekt?

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, sier til Dinside at han ikke kjenner til denne konkrete varsleren, og at han ikke har hørt om en liknende løsning tidligere.

- Det er mange som har forsøkt å finne smarte løsninger for røykvarslere, i tillegg til et lydsignal. Og det er kreativt å koble det til lys i boligen som blinker. Men det forutsetter jo at folk er våkne i boligen. Og de fleste alvorlige branner skjer nattestid, når folk sover, sier Kalheim til Dinside.

- Supplement for de med redusert hørsel?

Han forteller at det tar 3-7 minutter fra flamme oppstår til det er det de kaller «full overtenning». Da er det viktig med et raskt og tydelig signal. Og det skumleste er når dette oppstår når folk sover.

- Jeg ser et poeng for de som har redusert hørsel; at dette vil være med på å varsle når de er våkne, da kan det være et godt supplement. Men for min egen del, er det ikke når jeg er våken at problemet er, men på nattestid, og da har det ikke så mye for seg at det står og blinker en lampe, uttaler Kalheim.

Men han understreker at dette kan være et bra supplement for noen, men at det er viktig at folk ser sitt eget behov.

- Spesielt at det blir satt inn et engasjement fra pårørende, mot eldre. Om det er å hjelpe til med å bytte batteri, eller om hun hører dårlig: Sikre at hun får et varsel som hun registrerer, sier Kalheim.

Han forteller at det også finnes en varselløsning man legger i hodeputa, som gjør at hodeputa begynner å vibrere dersom røykvarsleren går. Vi har funnet et slikt produkt fra Ei Electronics, som blant annet selges hos nettbutikken Trygg og Sikker.