Satser på vinyl-bølgen med Little Fwend

Denne lille, norske dingsen faller amerikanske vinylfrikere for

Har fått plass i lydfolkets «Michelin-guide».

IKKE BARBERHØVEL: Det er ikke så lett å skjønne hva Little Fwend er, om du ikke er vinyl-entusiast. Foto: Tore Neset
IKKE BARBERHØVEL: Det er ikke så lett å skjønne hva Little Fwend er, om du ikke er vinyl-entusiast. Foto: Tore Neset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÜNCHEN: I gamle dager var det slik at platespillere stoppet av seg selv når musikken tok slutt. Det gjør de ikke lenger. I hvert fall ikke de dyre typene, der automatisk stopp og retur anses som ødeleggende for lyden.

Inspirert av den nye vinylbølgen bestemte Oslo-gutta Lasse Gretland og Marius Sundsåsen seg for å løse problemet.

Resultatet ble Little Fwend, en liten dings som løfter opp platespillerarmen automatisk etter at stiften har passert siste rille.

Startet som kunst

- Dette startet egentlig som et kunstprosjekt, forklarer designer Marius.

Vi er på High End-messa i München, selve Mekka for de som er mer interesserte i godlyd enn gjennomsnittslytteren. Hit har de to reist for å markedsføre produktet sitt.

- Så begynte ting å skje. Vi så at det også kunne være et marked her. Fra før av finnes det noen kjipe armløftere i plast. Og mange av dagens billige platespillere har jo innebygd løftemekanisme. Men en virkelig god en? Og en som ser bra ut og faktisk fungerer? Det mangler, konstaterer Lasse.

Han er forretnings- og salgsansvarlig for tomannsbedriften.

SKRINET MED DET RARE I: Lasse Gretland (til venstre) og Marius Sundsåsen bruker en miniatyrspiller for å demonstrere armløfteren. Foto: Tore Neset
SKRINET MED DET RARE I: Lasse Gretland (til venstre) og Marius Sundsåsen bruker en miniatyrspiller for å demonstrere armløfteren. Foto: Tore Neset Vis mer

Viser fram miniatyrmodell

Med seg på messa har de to en demonstrasjonsspiller som viser hvordan løfteren fungerer. Når Marius åpner det forseggjorte treskrinet, åpenbarer det seg en knøttliten platespiller med en egen mini-vinylplate. Og naturligvis løftemekanismen.

Little Fwend har ingen prangende stand, slik de store messedeltakerne har.

- Vi sniker oss rundt på messa og snakker med folk. Interessen er upåklagelig, folk synes dette er kult, sier Marius.

- Brorparten av de som er interessert er velbeslåtte eldre menn. Det er nok ikke et produkt for de yngre som kjøper sin første platespiller. Men vi føler timingen er god med den nye vinylbølgen, sier Lasse.

SLIK FUNGERER DEN: En amerikansk amatør-anmelder viser fram sin Little Fwend. Spol fram til 4:15 for å se Little Fwend i aksjon. Video: 83911scdrewVis merVis merVis mer Vis mer Vis mer

Innlemmet i celebert selskap

Det er det ikke bare tilfeldig forbipasserende på den tyske messa som synes. Forleden ble Little Fwend innlemmet i det mest celebre selskapet man kan tenke seg i hifi-branjen, Stereophiles Recommended Components.

Tenk Michelin-guiden, bare for lydutstyr.

«En av de mest velutviklede, flottest innpakkete og vellagete lydprodukter vi har vært borti,» står det i beskrivelsen.

Dermed har Little Fwend fått en plass i den ærerike historien lille Norge har som hifi-nasjon.

GULLSTANDARDEN: Little Fwend er med på listen som svært mange som vil kjøpe hifi-utstyr i toppklassen sjekker først. (Faksimile: Stereophile.com)
GULLSTANDARDEN: Little Fwend er med på listen som svært mange som vil kjøpe hifi-utstyr i toppklassen sjekker først. (Faksimile: Stereophile.com) Vis mer

De fleste husker Tandberg, som hadde suksess i utlandet med hifi-produkter allerede på 1960-tallet. Og i 1976 fikk Electrocompaniets første forsterker rosende omtale i den daværende hifi-bibelen The Audio Critic.

Flere av de nåværende produktene til den norske forsterker- og CD-spiller/DAC-produsenten Hegel er anbefalt i Stereophiles guide.

Lillehammer-mannen Knut Skogrand selger superdyre kabler til velbeslåtte asiater, og er også i år representert på München-messa.

Mekanisk moro

Siden løfteren består av 12 mekaniske deler, er den ikke helt enkel å masseprodusere.

- En fabrikk i Danmark som lagde komponenter for Bang & Olufsen på 1960-tallet hjelper oss, forklarer Lasse.

Løftemekanismen selges flere steder i Norge (blant annet av Stereofil, BIg Dipper og Analog Hifi) , og koster i underkant av 2.000 kroner.

Den finnes i to utgaver: Høy og lav, alt etter hva slags platespiller du har.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!