Denne lille knappen må du trykke på når FM slukker

Problemer med DAB-radioen

Denne lille knappen må du trykke på når FM slukker

Så enkelt er det å stille inn den nye radioen.

Publisert
Sist oppdatert

Den 20. september forsvinner de store rikskanalene fra FM-nettet i Oslo, Østfold, Vestfold og Akershus. Da kan det komme til å bli taust i radioen din, selv om det står DAB+ på den.

Alle DAB+-radioer må nemlig lete etter og finne radiostasjonene før du får høre noe som helst. Vanligvis er det så enkelt som å trykke på en liten knapp. Og pakker du opp en helt ny DAB+-radio, holder det som regel med å skru den på. Så fikser den alt selv.

Men det kan også tenkes du må inn i lett kryptiske menyer for å finne Reiseradioen på P1, Dagsnytt Atten på P2 eller Tidenes Morgen på P13.

<strong>SKROT:</strong> Kjøpte du en slik dyr radio for noen år siden, er den ubrukelig i dag med mindre du benytter den som høyttaler for ekstern DAB+/nettradio/Bluetooth. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
SKROT: Kjøpte du en slik dyr radio for noen år siden, er den ubrukelig i dag med mindre du benytter den som høyttaler for ekstern DAB+/nettradio/Bluetooth. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX Vis mer

Trist for dem som var tidlig ute

Mange av dem som lufter sitt sinne over det nye radiopåfunnet fra NRK, P4 og Radio Norge føler seg grundig lurt.

På begynnelsen av 2000-tallet ville de være tidlig ute. Dermed kjøpte de en dyr DAB-radio, i den tro at den ville være framtidssikker.

Det var den dessverre ikke. Noen år etter bestemte nemlig NRK og deres reklamebaserte kolleger at de ville gå over til DAB+ i stedet.

Har du en radio det bare står «DAB» på, og ikke «DAB+»: Kast den, eller gi den bort til en engsksmann. I Storbritannia bruker de fortsatt bare gammel-DAB (men sjekk alltid spesifikasjonene først, for å forsikre deg om at den virkelig ikke støtter DAB+)

Eller du kan bruke den som ren høyttaler for nettradio via mobil eller DAB-radio via ledning, FM-sender eller Bluetooth-mottaker.

Helt stille om du ikke gjør noe

For på de gamle DAB-frekvensene der P1, P2 og P3 lå, er det nå helt tyst.

Og selv om du skulle ha en DAB+-radio, kan det hende det er like stille. For NRK Sport, NRK Jazz, NRK P13 og NRK Klassisk er også flyttet fra det kommersielle DAB+-sendernettet til NRKs eget nett.

Det betyr at hele landet nå har tilgang til disse kanalene. Men det betyr også at du må gjøre en ørliten innsats for å få dem tilbake, selv om du har den nyeste typen DAB-radio med «pluss».

Reklamekanalene ligger stort sett der de lå da de startet opp på DAB+, men siden har det kommet mange nye kanaler til. Og de får du ikke høre før du har tatt en ny runde med oppdatering.

<strong>BESTE LØSNING:</strong> Tydelige knapper for favorittstasjoner gjør DAB+-radioen enklere både å bruke og stille inn. Foto: Tore Neset
BESTE LØSNING: Tydelige knapper for favorittstasjoner gjør DAB+-radioen enklere både å bruke og stille inn. Foto: Tore Neset Vis mer

Ènknapps-metoden

Hvordan finner kanalene, varierer noe fra modell til modell.

På noen radioer er det veldig enkelt. Her finnes det en knapp på forsiden som er merket med «Autotune», «Autoscan» eller bare «Scan».

Når du trykker på knappen, begynner radioen å lete etter radiostasjoner. Vanligvis tar det bare et par minutter før den er ferdig.

Til slutt vil radioen stoppe opp ved en radiostasjonen den fant og spille denne.

Nå kan du bruke søkehjulet eller opp/ned-knappen for å bla gjennom alle radiokanalene. Du kan også lagre dine favorittstasjoner, slik at de er lette å finne igjen.

Mer om dette under.

<strong>FINNER KANALENE:</strong> På mange radioer må du gå inn i en meny for å få inn radiostasjonene. Foto: Tore Neset
FINNER KANALENE: På mange radioer må du gå inn i en meny for å få inn radiostasjonene. Foto: Tore Neset Vis mer

Meny-metoden

På mange radioer finner du ingen skanneknapp på forsiden. Her må du inn i menyen.

Slikt kan være litt trøblete, spesielt for dem som sliter litt med PC eller mobil. Men det er jo lov å be om hjelp fra de mer teknologikyndige i familien.

Først finner du knappen er merket «Meny» eller engelsk «Menu» (kan også hete «Setup» eller «Info/Setup»). Når du trykker på denne, vil ett eller flere valg komme fram på skjermen.

Du blar gjennom de ulike menyvalgene med fram- og tilbake-pilene på radioen, akkurat som på fjernkontrollen på TV-en.

Når du kommer til «Scan» eller «Full scan», markerer du dette med valg-knappen.

Deretter går stasjonssøket sin gang som beskrevet ovenfor.

Legg inn favorittene dine

Om du ikke er så uheldig å bo et sted som mangler DAB-dekning, burde du nå ha over 20 kanaler på radioen din. I tillegg til de til sammen 16 NRK-kanalene får du inn sendinger fra over 15 riksdekkende reklamekanaler. Også en rekke lokale radiokanaler er på vei inn i DAB+-nettet.

Men å ha et tredvetalls stasjoner å bla gjennom når du kanskje bare skal høre nyhetene P1, er jo slitsomt.

Derfor er det smart å legge favorittstasjonene dine på hurtigtaster eller som hurtigvalg («Presets»).

Dette må du gjøre på nytt om du gjorde det før omleggingen fra DAB til DAB+.

Noen radioer har tydelige programknapper med 1, 2, 3 osv. Disse knappene holder du inne noen sekunder, så lagres stasjonen du hører på akkurat nå under knappen du trykker på.

<strong>FAVORITTER:</strong> Legg inn kanalene du hører mest på faste plasser. Foto: Tore Neset
FAVORITTER: Legg inn kanalene du hører mest på faste plasser. Foto: Tore Neset Vis mer

Litt menytukling her også ...

I andre radioer må du gå den tunge veien inn i menyen igjen. Ikke overraskende varierer framgangsmåten også her litt fra radio til radio.

Denne prosedyren fungerer med mange av radioene vi har testet:

1) Bla deg fram til den første favorittstasjonen med dreiehjul eller opp/ned-piltaster.

2) Hold «Preset»-knappen inne noen sekunder til det står «Preset Store» på skjermen.

3) Bla gjennom stasjonsplassene med dreiehjul eller opp/ned-piltaster til du finner nummeret der stasjonen skal ligge.

4) Trykk på «Preset»-knappen én gang for å lagre.

Når du seinere skal finne kanalene, trykker du én gang på «Preset»-knappen og velger kanal med søkehjulet eller opp/ned-piltastene. Til slutt trykker du på valgknappen.

<strong>RYDD OPP:</strong> Ved å bruke Prune-funksjonen fjerner du kanaler uten lyd. Foto: Tore Neset
RYDD OPP: Ved å bruke Prune-funksjonen fjerner du kanaler uten lyd. Foto: Tore Neset Vis mer

Fjern ubrukelige stasjoner

Etter at radioen har søkt over hele DAB/DAB+-nettet har det gjerne sneket seg med en god del «døde» stasjoner.

Det kan være stasjoner som ikke har begynt å sende ennå, eller som ikke sender lenger. I noen tilfeller ligger også TV-stasjoner der, som vi dessverre ikke kan høre via DAB/DAB+.

Kanaler uten sending eller som ikke støttes av radioen er som oftest markert med et spørsmålstegn. Disse er det enkelt å fjerne.

I systemmenyen finner du et valg som kalles «Prune» (engelsk for å rydde opp, fjerne unødvendig rask).

Trykk på velgerknappen, så rydder radioen automatisk vekk alle stasjoner det ikke er mulig å høre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer