Denne leiligheten sier fortsatt seks

Den dårlige tittelen vår til tross: Dette er litt av prestasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å nylig ha vært på visning av en 5-roms på 66 kvadratmeter fordelt på to plan, høres seks rom på 60 m2 ut som noe av et mareritt. Måtte eieren holde pusten for å snu seg på kjøkkenet, eller måtte han dukke på vei inn på badet?

Denne såkalte "Front and back"-leiligheten ble laget med plass-knappheten som utgangspunkt, på oppdrag fra en ung, fransk reklamesjef. De franske arkitektene hos h2o architectes har måtte tenke gjennom rom på en så grundig måte at det nesten blir eksistensialistisk, men så er da også sluttproduktet imponerende.

Romløs

Etter omveltningen framstår leiligheten som åpen, luftig og mer eller mindre kontinuerlig, først og fremst fordi alle de separate rommene er erstattet av en "rom-løs" leilighet hvor det meste henger sammen. Leiligheten er med andre ord ikke uten videre for de som liker å stenge seg inne på et rom en time eller to for å sture.

Oppgdragsgiveren samler forøvrig på tegneserieblader. Hvis du synes deler av bildespesialen under ser ut som et forvirret ungkarsrede har du med andre ord litt rett i det, selv om utformingen og tegneseriefokuset tross alt er ganske dempet.

ASYMMETRISK: Bokhylla i midten er ikke for firkanta revisorer.
ASYMMETRISK: Bokhylla i midten er ikke for firkanta revisorer. Vis mer

Designet av den nye leiligheten ble også komplisert av formen, som er alt annet enn kvadratisk. Dette har arkitektene utnyttet når de for eksempel har designet den frittstående og langt fra firkanta bokhylla midt i leiligheten, og også vegger og vegghjørner bærer preg av å være forlengelser av formen heller enn noe som bryter den opp.


Ti måneder

Selv om det ikke nødvendigvis finnes rom i tradisjonell forstand, er det funnet plass til små alkover, nisjer og andre hjørneområder som kan gi beboeren litt tankerom. Mange av leilighetens praktiske gjenstander er dessuten gjemt bort i skap, mens noen vegger kan gjøres om til skrivepult, hyller og skap.

Antoine Santiard hos h2o architects forteller til DinSide.no at hele prosjektet tok til sammen 10 måneder, fordelt på fem måneder planlegging og like mange måneder til realisering.

Så hvordan gjør du det?

Hvis du tilfeldigvis bor i noe du synes er altfor lite og altfor trangt, kan Santiard trøste med at det finnes håp - hvis du bare vrir hodet:

- Hovedidéen bak dette prosjektet var å minimere bruken av møbler, som vanligvis reduserer den tilgjengelige plassen i hvert enkelt rom. Det er grunnen til at vi utnyttet muligheten til å gjemme bort ting i mindre deler til det maksimale. Endel oppbevaringsrom, fryseboksen, dusjen, et påkledningsområde og et område for lagring av filmer, CDer og liknende er alle integrert i det lyse og levende rommet.

Den franske arkitekten mener også at små leiligheter enkelt kan få større romfølelse gjennom små, enkle grep.

- Rommet i leiligheten spiller på kontraster både hva skala og farger angår, for eksempel slik det (sort)farga ibenholtgulvet og de rene, hvite veggene komplementeres av livlige, klare farger som en finner igjen i noen hyller, og på overflater på kjøkkenet og kontoret, sier Santiard, som også trekker fram betydningen av kontorets plassering, hvor en istedenfor å stirre inn i en vegg heller ser innover i leiligheten.

Antoine Santiard anslår at prisen for hele ombyggingen til slutt på rundt 84.000 euro, eller 750.000 kroner.

ASYMMETRISK: Bokhylla i midten er ikke for firkanta revisorer.

Sjekk bildespesialen for flere bilder av leiligheten!