Denne låsen kjenner igjen ansiktet ditt

Ny teknologi nærmer seg privatmarkedet med stormskritt.

Hans Helmenbakken demonstrerer hvordan låsens ansiktsgjenkjenning fungerer. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Hans Helmenbakken demonstrerer hvordan låsens ansiktsgjenkjenning fungerer. Foto: Gaute Beckett HolmsletVis mer

Etter at vi nylig skrev om de elektroniske låsenes inntog på markedet lot ikke reaksjonene vente på seg i kommentarfeltet. Flere var skeptiske til elektroniske låser generelt, og fingeravtrykklåser spesielt.

Hans Helmenbakken driver firmaet Easy Access AS, som siden 2009 har drevet med elektroniske låsesystemer. Først som importør, men nå er selskapet slått sammen med et annet firma i Danmark, og driver egen produksjon av låser.

Får sikkerhetskritikk

I vårt eget kommentarfelt fikk fingeravtrykklesere kritikk for å være lette å lure. Blant annet mente en av debattantene at det kunne brukes kopimaskin til å gjenskape fingeravtrykk. Dette er bare en av mange myter Helmenbakken gjerne vil avlive. For det fungerer ikke slik i det virkelige liv, mener han.

– Selvfølgelig kan man gjøre det slik som de gjorde det i en episode av Mythbusters. Man kan kopiere et avtrykk fra et glass, støpe en silikonkopi og lure fingeravtrykklåser av den enklere typen, men det krever mye arbeid. Da er det nok enklere å bare knuse en rute.

Når det er sagt skal tyvene uansett få problemer med dagens lesere. Mye har nemlig skjedd de siste årene.

– Skanneren vi bruker sjekker ikke bare fingeravtrykket - den har også "life detection". Det vil si at den måler andre ting også, som for eksempel kroppsvarme i fingeren, sier Helmenbakken.

I tillegg kan man velge å kombinere fingeravtrykk med en kode, slik at man må benytte begge deler for å slippe inn.

Dette er noen av låsene Easy Access produserer. Til venstre er en fingeravtrykklås, mens de to andre er kodelåser. Foto: Easy Access AS
Dette er noen av låsene Easy Access produserer. Til venstre er en fingeravtrykklås, mens de to andre er kodelåser. Foto: Easy Access AS Vis mer


Kjent ansikt

Det siste produktet de har kommet med vil nok også få skeptikere til å rynke på nesen, men Helmenbakken har stor tro på låsen, som baserer seg på ansiktsgjenkjenning.

– Det er trygt og det er praktisk, spesielt hvis du har noe i hendene. Det tar bare et lite sekund så er du godkjent, og døra låses opp, sier han til DinSide.

Låsen har blitt testet på et stort antall mennesker for å teste om den klarer å se forskjell.

– Det eneste vi ikke har testet, er hvordan den fungerer på eneggede tvillinger. I slike tilfeller kan imidlertid adgangskort brukes som tilleggssikkerhet. Låsen lagrer 64 punkter fra ansiktet ditt, og bruker 32 av dem til å godkjenne deg. Vi har testet på brødre som var svært like, og da klarte låsen å se forskjell.

Under er en video hvor du kan se låsen i bruk:

3D-kamera

Muligheten for falsk adgang oppgis å være på 0.01 prosent, mens sjansen for å ikke bli godkjent selv om man er autorisert er så lav som 0.1 prosent. Dette er på linje med andre vanlige biometriske låser, som fingeravtrykk.

Noe av det som gjør løsningen så sikker er at det er to, og ikke ett, kamera som fanger deg opp. De er satt opp på en måte som gjør at låsen kan danne seg et 3D-bilde av ansiktet ditt.

– Det fungerer altså ikke å holde opp et fotografi eller noe sånt, sier Helmenbakken.

Skjegg eller briller skal heller ikke skape problemer for låsen, opplyser han.

Les også: Beskytt mobilen din ved hjelp av ansiktsgjenkjenning

Innen et år

Foreløpig selges låsen, døpt Easy3D-Face, kun til innendørs bruk. Med andre ord er den mest aktuell for bedriftsmarkedet. Noe av grunnen til det er nok også den stive prisen. Et oppsett som det vi fikk demonstrert koster 15-18.000 kroner ferdig montert.

Men teknologien er også på vei inn i det private markedet, og da til utvendig bruk.

– Håpet er at vi skal ha den klar for privatmarkedet innen et år. En av utfordringene er sollys direkte på kameraene. Det er også en utfordring å få produktet langt nok ned i pris. Men når det er klart håper vi å kunne tilby det til rundt 8.000 kroner, sier Helmenbakken.

Han ser for seg at løsningen vil bli en kodelås på døren, og ansiktsgjenkjenningen montert på veggen, med trådløs kommunikasjon mellom de to enhetene. Slik får du også flere måter å komme deg inn på, noe Helmenbakken mener er svært viktig.

Yale Doorman tilbyr tre måter å komme seg inn på. Brikke, kode eller fjernkontroll. Foto: Yale
Yale Doorman tilbyr tre måter å komme seg inn på. Brikke, kode eller fjernkontroll. Foto: Yale Vis mer


Må ha nøkkel

Og det er også hans største ankepunkt mot konkurrentens lås, Yale Doorman fra TrioVing. Denne låsen har kodelås, brikkeløsning og fjernkontroll, men mangler én viktig ting, mener Helmenbakken.

– Jeg er overrasket over at den ikke har en mekanisk nøkkelløsning. På alle våre produkter er det mulig å bruke nøkkel for å overstyre elektronikken, dersom den skulle svikte. Og at elektronikken vil svikte en gang er helt sikkert, det skjer med all elektronikk. Om det er om sju eller femten år vil det på et eller annet tidspunkt skje, dette gjelder alle elektromekaniske løsninger.

– Hvis det skulle skje sent på natten eller i helgen er det kanskje greit å slippe å måtte vente på låsesmed, og heller bruke en nøkkel du har liggende et annet sted? spør han retorisk.

Les også: Hvilken lås bør du velge?

Spennende utvikling

Ansiktsgjenkjenning er bare én av teknologiene som begynner å dukke opp, men det finnes også andre spennende produkter på markedet.

Sør-Koreanske Hyundae Metal har produsert en stemmestyrt lås som de har døpt SoriKey. "Sori" skal for øvrig være koreansk for "stemme".

SoriKey kan også lagre beskjeder, og ønske deg velkommen hjem når du låser opp. Eller den kan gi en beskjed om at du ikke er hjemme hvis du får gjester på døren. Det sistnevnte er kanskje litt risikabelt, ettersom det er informasjon ikke alle trenger å få vite.

Samtidig er iris-skanneren til LG i bruk i bedrifter som Google (videolenke), men hvor aktuell den er for privatmarkedet er vel en annen historie.

Mobiltelefonen blir nøkkelen

En Bluetooth-lås er også på vei ut på markedet. Den heter Kevo, og produseres av amerikanske Kwikset. Låsen er pen, og kanskje den utseendemessig enkleste av låsene vi har sett.

Den fungerer sammen med mobiltelefonen din, og kommuniserer via Bluetooth 4.0. Når telefonen din (og forhåpentligvis også du) kommer innen en viss avstand til låsen aktiveres den. Deretter er det bare å berøre låsen, så låser den seg opp.

Den har også nøkkelinngang for overstyring. I tillegg følger det med en brikke, slik at du ikke nødvendigvis må ha med mobilen.

Kevo er foreløpig ikke sluppet på markedet, og om den passer norske dører og låsesystemer gjenstår å se.

Produktlenker:

Easy3D-Face
SoriKey
Kevo
Yale Doorman