<B>VÆLKØMI HEIM:</B> Denne låsen sørger for at du vet nøyaktig hvem som låste opp døra hjemme. Foto: Produsenten
VÆLKØMI HEIM: Denne låsen sørger for at du vet nøyaktig hvem som låste opp døra hjemme. Foto: ProdusentenVis mer

Denne låsen kan du smile til

Gir beskjed på en litt spesiell måte hver gang noen bruker den.

Det er ingen grunn til å hevde at den gamle, tradisjonelle nøkkellåsen er på vei ut av de mange hundre millioner av boliger og leiligheter som finnes verden over. Nøkkelen er ikke tungvint, og nye låser stappfulle av elektronikk skal få en tung jobb med å overbevise om at det er bedre å ha noe som er avhengig av strøm i døra enn noe som er ren mekanikk.

Låsprodusenten Gojik prøver seg likevel, og det med en lås som gjør noe som vi ihvertfall ikke vi har sett før: Låsen knipser et bilde av alle som låser seg inn.

LES OGSÅ: Den kjenner igjen ansiktet ditt

Hvem er hjemme når

Goji Smart Lock sender så dette bildet via både epost og tekstmelding til eieren (eller eierne) av låsen. De som har så stor trafikk at de knapt husker hvem som har tilgang til leiligheten eller huset vil med andre ord ha stor nytte av låsen, mens de som ser de samme tre ansiktene hver eneste dag, 365 dager i året, kanskje ikke helt vil se nytten.

Det er imidlertid ikke helt sant: Poenget for de med mindre leiligheter og få beboere er uansett å sjekke at for eksempel barna låser seg inn hjemme (komplett med bilde av de gode og/eller dårlige kameratene), eller at kona eller ektemannen ikke låser seg inn sammen med et ansikt nummer to som du aldri har sett før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne låsen kan du smile til


Hvis en innbruddstyv mot formodning har skaffet seg en nøkkel, vil det selvfølgelig også knipses et bilde av ham.

Via Gojis låsportal på nettet vil det også være mulig å se en logg over all aktiviteten foran låsen, inkludert alle bildene som er tatt.

Egen app

Denne smartlåsen skal være enkel å montere, og den relativt store, fine skjermen viser blant annet tid og dato. Det finnes også Android og iOS-apper som gjør det mulig å låse opp låsen trådløst, mens nøklene kan programmeres til bare å fungere på bestemte tider eller dager - for eksempel de faste dagene til vaskehjelpen. Disse appene skal også virke selv når trådløsnettet ditt går ned - smartlåsen kommuniserer via hjemmenettet ditt -, slik at du ikke blir stående uten kontakt med låsen hvis for eksempel strømmen forsvinner. Via Bluetooth skal det også være mulig å låse opp døra bare ved å befinne seg i nærheten av låsen.

Hver nøkkel er knyttet til én bestemt person, så hvis du føler deg ensom kan låsen lyse opp med navnet i displayet hver gang du kommer hjem.

Låsen er batteridreven, og batteriet skal angivelig vare i rundt et år før det må byttes ut. En 128-bits sikkerhetsalgoritme sørger for at det er nesten umulig å bryte seg inn via låsen, i det minste på digitalt vis. En vanlig nøkkel følger også med for de dagene hvor smartmobilen er ødelagt eller du på annet vis er frarøvet muligheten for å låse deg inn digitalt.

LES OGSÅ: Endelig får Netflix dette

Vakttjeneste

På toppen av det hele tilbyr Goji en døgnkontinuerlig vakttjeneste som kan bistå uheldige kunder som for eksempel har låst seg ute.

Låsen koster 278 dollar (rundt 1.650 kroner uten moms og frakt), men er foreløpig prisgitt at den får økonomisk dekning via folkefinansieringstjenesten Indiegogo for å realiseres. Går det i boks, vil låsen kommer på markedet i desember.

Du kan se en video av låsen i aksjon under: