Vond lukt fra sluk

Denne kan være årsaken til stanken på badet

Du kan fikse problemet - men styr unna matolje-trikset.

VANNLÅS: Konstruksjonen hindrer blant annet at vond lukt siver ut i rommet, men begynner det å lukte vondt, kan det tyde på at vannlåsen er defekt. Få tipsene til hva du da skal gjøre i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
VANNLÅS: Konstruksjonen hindrer blant annet at vond lukt siver ut i rommet, men begynner det å lukte vondt, kan det tyde på at vannlåsen er defekt. Få tipsene til hva du da skal gjøre i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stinker det fra sluket i vasken, dusjen eller fra toalettet? Det kan være det første varselet på at vannlåsen er defekt. Da vil nok ikke lukten forsvinne av seg selv over tid.

Så hva gjør du om vannlåsen er defekt?

Her får du tipsene.

Derfor blir vannlåsen defekt

- For at vannlåsen fungerer som den skal, må noe av avløpsvannet låses fast ved å bli stående igjen i røret etter at resten er rent ut. Dermed vil det ikke oppstå luftlekkasje fra avløpet og inn i rommet man oppholder seg i, forklarer Martin Andersen ved Rørentreprenørene Norge.

VANNLÅS: Vannlåsen på servanter er plassert under vasken. Foto: Philip Bosma / Dutch Wikipedia.
VANNLÅS: Vannlåsen på servanter er plassert under vasken. Foto: Philip Bosma / Dutch Wikipedia. Vis mer

Blir vannlåsen derimot tom, kan det på sikt begynne å lukte veldig vondt fra sluket.

Årsaken til at vannlåsen blir tom, er at vannet fordamper hvis du ikke bruker dusj, vask eller toalett over tid - dette er også avhengig av temperaturen i rommet, ifølge Andersen.

Joar Sognefest, daglig leder hos Comfort Rørlegger Bergen AS, forteller at det første tegnet på at vannlåsen er defekt er at det lekker, eller renner dårlig unna.

- Kommer det vond lukt fra vasken, kan det bety at det ligger smuss og fett som har samlet seg tungt i bunnen av vannlåsen, og man må da rense den, sier Sognefest.

- Et annet tegn er drypplekkasje - at du ser at det er begynt å dryppe vann fra vannlåsen. Det betyr at pakninger eller vannlås må byttes, legger han til.

Unngå stinkende sluk

Hvis du har problemer med at lukt kommer inn i rommet via vannlåsen, kan du erstatte vannlåsen med en spesiell silikonmembran i utløpsventiler, vaskemaskintrakter og utløpsbend, ifølge Andersen:

- Membranen virker som en mekanisk luktsperre. Den er alltid lukket, men åpnes av vannstrømmen. Den fungerer også som en «vakuumventil» som slipper inn luft i avløpsrøret når det er behov for det, sier han.

Dersom du har en vannlås eller et sluk i et rom du sjeldent bruker – vil denne membranløsningen fungere godt.

- For visse typer sluk finnes også egne løsninger for luktfri vannlås med tilbakeslagsventil som da vil forhindre tilbakeslag og uttørking som fører til lukt, tipser Andersen videre.

En annen måte å få bukt med den vonde lukten på, er å gå til innkjøp av en slukforsegler som forhindrer fordamping fra sluk og avløp som er lite eller sjelden i bruk:

- Produktet harskner ikke og vil derfor ikke lukte, selv etter flere måneder i avløpet. Produktet tåler minusgrader, og vi anbefaler å bruke produktet på lite brukte vannlåser og toaletter, på hytta som man vanligvis ikke besøker til enhver tid, og i alle avløp hjemme før man drar på ferie, sier røreksperten.

- Ikke gjør matolje-tabben

Har du en vannlås som ikke er ødelagt, men bare har blitt tett, kan du skru av koppen på vannlåsen for å rense denne, ifølge Sognefest.

SLUKFORSEGLER: Produktet skal forhindre fordamping fra sluk og avløp som er lite eller sjelden i bruk. Foto: Produsenten.
SLUKFORSEGLER: Produktet skal forhindre fordamping fra sluk og avløp som er lite eller sjelden i bruk. Foto: Produsenten. Vis mer

- Men hvis det ikke har vært så mye aktivitet i vannlåsen på mange mange år, kan det hende at den må demoneteres siden pakningene kan ha morknet. Da må du enten bytte pakninger, eller hele vannlåsen hvis den er gammel, forklarer han.

Så finnes det også en del «hjemmesnekrede» gjør-det-selv-tips, for eksempel bruk av matolje ned i sluket, som Dinside har skrevet om tidligere.

Dette advarer Andersen derimot sterkt imot:

- Oljen vil kunne sette spor etter seg, og det er heller ingen god løsning med tanke på miljøet da det er økende problemer med for mye fett og olje i avløpsrørene. Fett og olje som kommer i vann- og avløpsnettet fører til tette rør og driftsproblemer ved avløpsrenseanlegg og avløpspumpestasjoner. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og gi oversvømmelser i kjelleren.

Profesjonell hjelp

Sognefest anbefaler deg heller å få en fagmann til å utføre slike jobber:

- Det som ofte er problemet er at man ikke oppdager lekkasje fra vannlåsen med én gang. Og når det lekker kan det på sikt komme skader i servantskapet og på møbel, sier eksperten.

Det er ikke så komplisert å forebygge problemet med defekt vannlås, men Andersens råd er at du forhører deg med en rørlegger om vedlikehold.

- Etterstramming av vannlås er en enkel sak, men du bør undersøke den med jevne mellomrom. Nyere type vannlås som installeres har ikke lenger muttere som behøver etterstramming, forklarer røreksperten.

Andersen anbefaler en serviceavtale med et rørleggerforetak som kan sjekke installasjonene dine jevnlig.

- Kan du dokumentere at håndverkeren har vært innom, vil dette være attraktiv ved et eventuelt salg av leiligheten eller huset senere. Bruk for eksempel Boligmappa.no, så kan eieren eller rørlegger legge ved fakturaen og kvitteringskortene for utført service- og vedlikeholdsarbeider, tipser Andersen.

Hvor lenge en vannlås vil holde, kommer an på vedlikehold og kalkinnhold i vannet, ifølge Sognefest.

- Men vanligvis bør en ny vannlås holde i femten-tjue år, avslutter han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!