Denne stekepannen fra Tefal med Jamie Olivers navnetrekk, er dyrest - og nesten dårligst i testen. Foto: Tefal
Denne stekepannen fra Tefal med Jamie Olivers navnetrekk, er dyrest - og nesten dårligst i testen. Foto: TefalVis mer

Denne holder ikke mål

Stekepannen med den profilerte TV-kokkens navn holder ikke mål, viser stor test.

Stekepannen fra Tefal med kjendiskokken Jamie Olivers navn på, får lett riper i belegget, og kommer dårlig ut av den store stekepannetesten utført av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). Testvinneren koster ikke halvparten så mye, skriver magasinet Testfakta.

- Teflon øker risikoen for kreft

- Ekstra hyggelig

På oppdrag fra Testfakta og Göteborgs Posten har Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testet kvalitet og holdbarhet på ni vanlige stekpanner av typen Non-stick/teflon. Best i test er Fiskars Functional form, som har vært på det norske markedet en stund.

- Det mest kjente merket i Norge er Høyang-Polaris, som også er blitt en del av vårt selskap i det senere. Så det er selvsagt ekstra hyggelig at et av Fiskars tidlige produkter, som har vært på markedet lenge, kommer ut som best i test, sier Kalle Kaas, direktør for Fiskars i Norge.

Riper for kjendiskokk

Fullt så bra gikk det ikke for stekepannen med kjendiskokken Jamie Olivers navn. Stekepannen fra Tefal er sammen med pannene Cookware fra Coop og Hard Face Kovanaama fra Hackman, de stekepannene i testen som ripes opp lettest. Varmefordelingen i Jamie Oliver-pannen er også blant de dårligste, og alt i alt havner kjendiskokkens stekepanne på en nest-siste plass - kun "slått" av Coop- og Hackman-pannene på delt jumboplass.

Noe som ikke blir mer flatterende av at Jamie-pannen er den desidert dyreste stekepannen av alle i denne testen. Testvinneren er blant de billigste.

Denne holder ikke mål


Prøv nakenkokkens matsuksess i London

Jamie Olivers produkter fikk seg en alvorligere ripe i lakken tidligere år, da en matklype fra Tefal med Olivers navn på seg, ble tilbakekalt. Grunnen er at klypen skiller ut de giftige stoffene PAA til mat.

Ikke bruk denne matklypen

Test av stekepanner (Testen er gjort av Testfakta.se)
StekepanneTotalkarakterKommentar
Fiskars Functional form4,4Best i test
OBH Nordica Oden Steel4,3Bra, men ujevn temperatur
ICA Selection3,6Dårligere ripemotstand
Åhléns Nero induction3,5Dårligere ripemotstand
Le Creuset Toughend3,4Dårligere ripemotstand, krever mer varme
Ikea Favorit3,3Dårligere ripemotstand, krever mer varme
Tefal Jamie Oliver Stainless Steel3,1Dårlig ripemotstand, ujevn temperatur
Coop Cookware3,0Dårlig ripemotstand, krever mer varme.
Hackman Hard Face Kovanaama3,0Dårlig ripemotstand, krever mer varme.

Her er testresultatene:


For flere detaljer, se hele testen hosTestfakta.

Har du erfaringer, gode eller dårlige, med kokeredskaper nevnt i denne artikkelen eller med andre typer kokeredskaper? Du kan dele dine meninger med andre i debattforumet nedenfor.

Om testen

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har testet stekepannene i sitt laboratorium, og ifølge en standardmetode utviklet av blant annet det svenske Konsumentverket (Forbrukerrådet). Stekepannene er varmet opp til 180 grader for dermed å bli utsatt for en roterende visp opptil 5.000 runder. Etter visse intervall er pannene blitt inspisert visuelt for å se hvor mye belegget har tatt skade.

Testresultatene viser at kjendiskokkens stekepanne ikke tåler mer enn en tredjedel av hva den mest ripebestandige stekepannen tåler.

Laboratorietesten innebærer også at varmefordeling og stekepannenes evne til å bevare den varmen som komfyren avgir er målt. Og hva gjelder sistnevne punkt, er det store forskjeller: Ved samme effekt på komfyren, skiller det hele 90 grader i steketemperatur i pannen, mellom den beste pannen fra Fiskars, og den dårligste fra Coop.

Kast stekepannen!

Og til sist et tips til deg med en slitt teflonpanne: Ifølge Ulf Rick ved den svenske Kjemikalieinspektionen bør du kaste stekepannen når belegget begynner å flake av og løsne. Det er nemlig en risiko for at man kan få i seg smådeler av plasten som kan inneholde kreftfremkallende stoffer.