<strong>DIN NYE LAMPE:</strong> Neida, det er - tro det eller ei - en vaskemaskin. Foto: Electrolux Designlab
DIN NYE LAMPE: Neida, det er - tro det eller ei - en vaskemaskin. Foto: Electrolux DesignlabVis mer

Denne er det nok mange som har lyst på

Designkonseptet fra Electrolux skal spare MYE plass.

I følge FN vil 74 prosent av verdens innbyggere innen 2050 befinne seg i urbane bomiljøer, der plass er mangelvare. Dette er en av grunnene til at mange produsenter av løsninger for hus og hjem jobber med løsninger for en verden der vi stadig bor trangere, og stadig i mindre husholdninger.

Men hva er dette? Det er ikke en lampe. Det er heller ikke et forvokst avtrekk eller en ny varmepumpe. Neida, det er selvsagt en vaskemaskin. Skreddersydd for trangbodde fåmanns- eller fåkvinneshusholdninger.

Les også. Kranen som sparer strøm for deg

Shine på vegg og mellom skap

Shine heter vaskemaskinkonseptet fra Electrolux, som ble presentert på utstillingen Eurocucina i Milano midt i april. Den er utformet i to varianter: En for veggmontering, og en for montering under skap.

Her vist som benkmontert. Bokstavelig talt. Foto: Electrolux Designlab
Her vist som benkmontert. Bokstavelig talt. Foto: Electrolux Designlab Vis mer
Shine, veggvarianten. Foto: Electrolux Designlab
Shine, veggvarianten. Foto: Electrolux Designlab Vis mer


Lys har vært en viktig faktor i designprosessen, ifølge produsenten. Rundt dørene er det integrerte lys, som også fungerer som stemningsbelysning. Den lysende sirkelen har dessuten også en praktisk funksjon - som tidsur. Den visualiserer hvor mye tid som gjenstår av vaskesyklusen.

Les også: Hvilken av disse vaskemaskinene er best i test?

Konsept - ikke virkelighet

Electrolux Designlab lager konsepter. Det er ikke gitt at disse kommer til en butikk nær deg, men de eksperimenterer stadig med våre fastlagte forestillinger omkring elektronikk for husbruk. I 2008 presenterte de for eksempel en sylslank vaskemaskinvariant, E-wash. Og en norsk designvinner presenterte i 2009 konseptet som samler skittentøyskurv og vaskemaskin i ett, og som skal vaske ved hjelp av luft og bevegelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaskemaskinen som ikke trenger varmt vann er imidlertid mer konkret.

Les også: Hvitevarene som varer lengst