De nye, smarte strømmålerne

Denne dingsen får halvparten av oss i år

Forteller alt om strømforbruket ditt.

AUTOMATISK MÅLER: I utgangspunktet måler den strømforbruket og sender data videre til en sentral database. Men mulighetene er langt fler. Måleren på bildet er en eldre type enn de som blir installert i dag. Foto: Privat
AUTOMATISK MÅLER: I utgangspunktet måler den strømforbruket og sender data videre til en sentral database. Men mulighetene er langt fler. Måleren på bildet er en eldre type enn de som blir installert i dag. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt har 20 prosent av oss fått en. I år får ytterligere 50 prosent av oss, mens de resterende 30 prosentene får i løpet av 2018.

Vi snakker om de nye, smarte strømmålerne (AMS - automatisk strømmåler) som kraftselskapene nå er i gang med å rulle ut over hele landet.

Med disse målerne slipper du endelig å gå den tunge gangen ut til sikringsskapet, lyse med lommelykta opp på de kryptiske tallene på måleren, knote dem dem inn på mobil eller PC og sende opplysningene til strømleverandøren.

Sjekk når du får den

Det er rundt 2,3 millioner husstander i landet vårt. Siden bare rundt 450.000 har fått, må de fleste fortsatt vente en stund før strømleverandøren kommer med utstyret på døra.

MYE BLÅTT: Bare de lysegrønne feltene er helt ferdige. Grafikk: NVE
MYE BLÅTT: Bare de lysegrønne feltene er helt ferdige. Grafikk: NVE Vis mer

I Oslo og flere av de store kommunene rundt har Hafslund startet arbeidet, og i andre store byer som Trondheim venter mange av innbyggerne fortsatt på målerne.

Blant de som er helt ferdige er Fusa Kraftlag, Skjåk Energi, Nesset Kraft, Fosenkraft, Nordlandsnett, Dalane Energi, Repvåg kraftlag, Stange Energinett og Ringerikskraft.

Nymaler.no ser du hvor langt de har kommet i din kommune.

Det finnes også et kart som viser hvor langt de ulike delene av landet har kommet.

Selg strømmen og tjen penger

Ikke alle er like begeistret. Datatilsynet er bekymret for personvernet og Foreningen for el-overfølsomme frykter for helsa.

Seksonssjef Guro Grøtterud i NVE ser på sin side flest fordeler med at strømmålingen nå skal gjøres over nett.

- Kundene selv vil slippe å lese av måleren, kunne tilpasse forbruket sitt for å spare penger og få mulighet til å selge egenprodusert strøm, skriver Grøtterud i en e-post til Dinside.

PENGEMASKIN: Om sommeren er bra, kan solcellepanel-eiere tjene en slant på å selge strømmen din via den nye måleren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PENGEMASKIN: Om sommeren er bra, kan solcellepanel-eiere tjene en slant på å selge strømmen din via den nye måleren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Hytteeiere med solcellepaneler kan med andre ord få en pen ekstrainntekt dersom de produserer mer strøm enn de bruker. Dette registreres automatisk før pengene kommer inn på konto.

For nettselskapene er det også store fordeler, ifølge NVE.

Kostnadene til drift og vedlikehold av nettet blir mindre. Og når selskapene vet nøyaktig hva kundenes behov her, kan de bedre tilpasse investeringene sine, påpeker Guro Grøtterud.

Gratis, men det koster 400 i året

I utgangspunktet er monteringen gratis. Men det er likevel du som betaler for utstyr og utrulling.

- Kostnadene for smarte målere skal betales over nettleien, og tilsvarer 300-400 kroner ekstra i året, opplyses det på Nymåler.no.

KJØPT SELV: Flere smarte strømmålere selges i vanlige elektronikkbutikker. Disse koster bare noen hundrelapper som et engangskjøp. Det kan dessverre ikke sende data til strømselskapet ditt. Foto: Tore Neset
KJØPT SELV: Flere smarte strømmålere selges i vanlige elektronikkbutikker. Disse koster bare noen hundrelapper som et engangskjøp. Det kan dessverre ikke sende data til strømselskapet ditt. Foto: Tore Neset Vis mer

De mener likevel at mange kunder vil spare penger gjennom at målerne på sikt vil gi en mer effektiv energibruk.

I august i fjor kjøpte vi selv en nettbasert, smart strømmåler for 299 kroner. Denne gjør i prinsippet det samme, men kan ikke kobles til Elhub, kraftbransjens sentrale database for strømdata.

Avanserte funksjoner

I utgangspunktet gjør de nye målerne bare to ting: De registerer strømforbruket og sender det videre.

Måleren bruker et eget nett, så aktiviteten belaster ikke det trådløse nettet du har i huset fra før.

Men målerne åpner også for smarthus-funksjoner som hittil har vært forbehold nerder med spesiell interesse for slikt.

- I første omgang ser vi på lys- og varmestyring. Men vi ser også på sentral styring av andre funksjoner i hjemmet, det være seg persienner, markiser, eller automatisk slukking av for eksempel kaffetrakter og komfyr, uttalte kommunikasjonsrådgiver Espen Schiager i Lyse Energi til Dinside i 2013.

Av administrerende direktør Thor Erik Næss i Aidon Norge får vi vite at det er tre aktører som leverer målere til det norske markedet.

Målere fra finske Aidon blir å finne i om lag 53 prosent av norske hjem. Resten fordeler seg ganske likt mellom koreanske Nuri med målere levert av kinesiske Kaifa og danske Kamstrup.

SMARTHUS: Slik ser Hallingdal kraftnet for seg framtida med ny måler i huset.  Grafikk: Hallingdal kraftnett
SMARTHUS: Slik ser Hallingdal kraftnet for seg framtida med ny måler i huset.  Grafikk: Hallingdal kraftnett Vis mer

- Bra for forsikringen

- Målerne vi har installert i Norge er av typen Omnipower. Det er en intelligent strømmåler som via et fjernavlesningssystem avleser forbruket flere ganger i døgnet, skriver brand manager Louise Vestergaard- Hansen i Kamstrup til Dinside.

OVERVÅKING: Noen er redde, andre ser fordeler ved at huset ditt blir fulgt med på. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
OVERVÅKING: Noen er redde, andre ser fordeler ved at huset ditt blir fulgt med på. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Det er nettopp faren for at forsikringsselskapene skal kunne følge litt for godt med på kundene sine Datatilsynet trekker fram som en fare.

Vestergard-Hansen mener imidlertid dette er en fordel både for selskapene og kundene.

- Det gir forsikringsselskapene masse data som de kan bruke til optimering av sine nettverk og til å yte bedre kundeservice, skriver hun.

Denne videoen fra Ringeriks-Kraft viser hvordan måleren fungerer:

LES OGSÅ:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!