Denne boten trenger du ikke å betale

Snek du deg unna denne gangen også?

De fleste regninger og bøter må betales. Men borettslaget kan ikke bøtelegge deg for å ikke møte opp på dugnad.  Foto: Per Ervland
De fleste regninger og bøter må betales. Men borettslaget kan ikke bøtelegge deg for å ikke møte opp på dugnad. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dugnaddsånden er ikke like sterk som den en gang var. Snek du deg unna denne høstens raking, vasking, maling og dugnad i borettslaget eller velet der du bor, kan det hende du har fått bot. Den trenger du ikke å betale.

- Sameiet, borettslaget eller boligaksjeselskapet kan ikke pålegge noen å være med på dugnad, sier Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund til DinSide.

Du kan heller ikke bøtelegges dersom du ikke vil eller har anledning til å delta.

Må betale likevel

Anders Leisner er advokat i Huseiernes Landsforbund. Foto: Nina Granlund Sæther
Anders Leisner er advokat i Huseiernes Landsforbund. Foto: Nina Granlund Sæther Vis mer


Når det er sagt: Dersom du eier bolig i en av eierformene som er nevnt over, har du plikt til å være med å betale for at forefallende arbeid og vedlikehold utføres.

- I stedet for å sette arbeidet bort, kan det besluttes at de som ønsker å være med å utføre arbeidet kan slippe å betale sin del av kostnadene.

Det kan altså ikke settes en fast bot - men et borettslag eller boligsameie kan kreve at du er med å dekke faktiske kostnader for at arbeidet blir utført. Hvor mye dette koster kan imidlertid variere, og det finnes ulike måter å fordele disse kostnadene på.

- Man bør fastsette en fornuftig, realistisk pris på hva det ville koste å gjøre slikt arbeid, sier Leisner. - Utifra dette kan man si hvor mye de enkelte må betale som felleskostnad - der de som er med på dugnad slipper å betale.

Leisner presiserer at det er to viktige poeng når man fastsetter en pris på dugnadsjobben: Det må være arbeid som ikke krever spesialkompetanse, som vanlige personer kan gjøre, og prissettingen må være realistisk.

Typisk dugnadsarbeid er for eksempel, raking, spyling, luking, vasking, tømming av loft, rydding av fellesarealer, et cetera. Det er på bakgrunn av slike oppgaver man fastsetter en pris, som så skal deles på de ulike boenhetene.

Komplisert arbeid og vedlikehold som krever spesialutstyr eller profesjonelle, skal holdes utenom. Det vil si at man ikke slipper unna å betale for at slikt vedlikehold eller arbeid blir gjort, selv om man har vært med på dugnad.

Fordelingsnøkkel

Hvordan skal så prisen på det arbeidet som ikke blir utført fordeles på de ulike boenhetene?

Det vanligste er å fordele kostnadene likt per boenhet. Dugnadskostnader kan også, i likhet med andre felleskostnader, fordeles etter en bestemt nøkkel. Denne fordelingsnøkkelen ligger gjerne til grunn når andre utgifter, som husleie eller oppvarmingsutgifter skal regnes ut - og varierer gjerne i størrelsesorden proporsjonalt med størrelsen på boligen.

(Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i april 2008)