Denne blir forbudt

Vanlige lyspærer forsvinner fra EU alt neste år.

Lyspærer som disse, i 100 watts styrke, forsvinner allerede fra nyåret fra EUs butikker. Foto: Colourbox.com
Lyspærer som disse, i 100 watts styrke, forsvinner allerede fra nyåret fra EUs butikker. Foto: Colourbox.comVis mer

De mest energikrevende glødepærene blir forbudt i EU, og forsvinner sannsynligvis allerede etter nyttår. Dette gjelder 100-watts pærer.

En ekspertgruppe bestående av representanter fra 27 EU-land anbefaler glødepæreforbud innen utgangen av 2012. Også Norske myndigheter har tidligere flagget ønsker om forbud mot glødepærer. Glødepærer utnytter kun 5 prosent av energien til lys, resten blir varme.

Store sparemuligheter

For enkelthusholdninger vil et bytte fra glødepærer til lavenergipærer ikke umiddelbart gi økonomisk uttelling. Noen hundrelapper spart i strømutgift, spises fort opp av økte kostnader ved kjøp av disse relativt dyrere lyskildene.

Les mer: Lysnyheter som gjør noe for deg

Dette er en ledpære som kan erstatte vanlige halogenpærer.
Dette er en ledpære som kan erstatte vanlige halogenpærer. Vis mer


Totalt sett skal et skifte fra glødepærer til alternative lyskilder spare mye strøm. Ifølge EU-kommisjonen kan EU-landene spare 40 TWh, noe som tilsvarer Romanias samlede energiforbruk i ett år, skriver NTB.

Siden strøm i EU gjerne er fyrt med fossilt brensel, betyr det store reduksjoner også i CO2-utslipp.

I Norge har Enova beregnet at vi kan spare energi tilsvarende Trondheims årsforbruk, dersom hver husstand i Norge byttet seks vanlige glødelamper med sparepærer.


Begrensninger

Glødepærene vil ikke forsvinne helt. I svært høye og svært lave temperaturer fungerer alternative lyskilder dårlig, slik at glødepærer fortsatt vil finnes til bruk utendørs, i biler og i stekeovner for eksempel.

Skadelige alternativer

Det er imidlertid ikke alle alternativene som er like attraktive. Såkalte sparepærer kan inneholde kvikksølv, som er svært miljøskadelig. I vår stod miljøpolitikere fram med ønske om pant på slike pærer for å hindre at de havner i søpla. Dette støttes av miljøorganisasjonen Grønn Hverdag.

Tone Granaas er daglig leder i Grønn Hverdag. Foto: Grønn Hverdag
Tone Granaas er daglig leder i Grønn Hverdag. Foto: Grønn Hverdag Vis mer


- En overgang til sparepærer med miljøgiften kvikksølv, forutsetter imidlertid et mer tilgjengelig retursystem for lyspærer, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag, i en melding på organisasjonens nettsider.

Les mer: Pant på sparepærer?

Hun håper vi snart får gode LED-pærer i handelen. LED-lys er uten kvikksølv, har svært lang levetid og svært lavt strømforbruk.

- Foreløpig er utvalget av disse begrenset, og det trengs teknologiutvikling før de kan bli et alternativ til alle bruksområder, sier Granaas.

Helsemyndighetene i Storbritannia har gått ut med advarsler mot enkelte typer sparepærer. De har så høy UV-stråling at det overstiger anbefalte grensenivåer.

Les mer: Advarer mot helseskadelige sparepærer