Dette må du vite om Netflix, Viaplay, HBO Nordic og TV2 Sumo

Den store strømmeguiden

Hvem har hva, hvor mye koster det – og hva i huleste er «binging»?!

VALGFRIHET: Strømming kan egentlig kokes ned til én ting: Valgfriheten til å se det du vil se, når du vil se det. Foto: Gaute Beckett Holmslet
VALGFRIHET: Strømming kan egentlig kokes ned til én ting: Valgfriheten til å se det du vil se, når du vil se det. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Å se på TV» betyr ikke det samme nå, som det gjorde før. For mange har strømming blitt en større del av hverdagen enn lineær TV, og noen går også så langt som å plombere TV-en slik at de kan slippe NRK-lisensen.

På strømmemarkedet er det nå flere store aktører som tilbyr variert innhold til en forholdsvis billig penge.

For 300 kroner i måneden kan du faktisk sitte med et atskillig større utvalg filmer og TV-serier enn det du får gjennom de tradisjonelle kanalpakkene som selges av de tradisjonelle TV-distributørene som Get, Canal Digital, Viasat, Altibox og RiksTV.

I tillegg får du velge selv når du vil se det du vil se, og du trenger altså ikke forholde deg til kanalenes sendetider.

Flere forskjeller

Men det er en del forskjeller blant de ulike strømmetjenestene. Det er for eksempel ikke alle som lar deg laste ned innhold slik at du kan se det uten å være koblet til internett.

En slik funksjon kan være nyttig dersom du skal på ferie til utlandet, eller kanskje en tur på påskehytta, dersom du ikke har internettilgang på stedet.

Det er heller ikke alle strømmetjenestene som har lagt like mye vekt på å tilby innhold til barn og unge. Dersom du har barn i husstanden kan dette fort være et viktig kriterium når du skal velge én eller flere strømmetjenester.

Sist men ikke minst, så er det ikke alle som tilbyr det samme innholdet. Noen er veldig gode på serier, noen har et bredt utvalg filmer, mens andre igjen sitter på sportsrettigheter som kan være viktig for enkelte.

Tilgjengelig «overalt»

Det du trolig trenger å tenke minst på, er tilgjengelighet eller om du må kjøpe inn dyrt utstyr. Det korte svaret er nei, det trenger du ikke.

Alle strømmetjenestene kan spilles av på mobiltelefon, datamaskin og nettbrett. Har du en nyere smart-TV kan de trolig spilles av derfra også.

Med en ChromeCast til noen hundrelapper kan du sende innholdet fra mobiltelefonen til TV-en, slik at du kan se innholdet på en større skjerm. Har du lyst til å ha en dedikert boks, kan for eksempel en Apple TV være et bedre valg.

Alt du trenger utenom dette er internettilgang, enten gjennom bredbånd eller mobilnett. Men pass på, det kan fort bli dyrt å strømme mye over mobilnettet.

Ofte billigere

Som nevnt kan det fort bli billigere å abonnere på to-tre strømmetjenester, fremfor å betale en femhundrelapp i måneden for en rekke kanaler du egentlig aldri ser på.

Dersom du kjøper tilgang til Netflix, HBO Nordic, Viaplay og TV2 Sumo, så har du i praksis tilgang til innholdet fra de mest vanlige kanalene. Sleng på strømmetjenesten fra NRK også, som er lisensfinansiert og derfor «gratis», så har du en rimelig grei «kanalpakke» tilgjengelig – og du er fortsatt godt under 500-lappen.

I tillegg har du selvfølgelig alt innholdet som ikke er tilgjengelig på de tradisjonelle kanalene, men som du må ha dyre filmpakker for å få sett.

I tillegg til dette igjen, så har du det eksklusive innholdet strømmetjenestene holder for seg selv, noe som gjelder en god del av seriene på Netflix, for eksempel.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!