Den store hammerguiden

Hva slags hammer, til hva og hvorfor?

En hjelpende hånd med hammer Foto: COLOURBOX
En hjelpende hånd med hammer Foto: COLOURBOXVis mer

Hammeren er en gammel oppfinnelse, den har eksistert siden begynnelsen skal man tro den gamle norske gudelæren. Mer etterrettelige kilder mener å sitte på informasjon om at den har eksistert før dette, at den ble oppfunnet allerede før mennesket og dets guder dukket opp på kloden, av våre forfedre. Prinsippet og fysikken bak virkemåten har i hvert fall eksistert siden BigBang – som vi med sikkerhet vet ikke ble utført med en hammer.

Prinsippet

Prinsippet bak hammeren er enkelt og vanskelig, etter som man ser det. Det er snakk om en forsterking av kraft, som skjer ved at armen som holder hammeren forlenges (og hastigheten økes) og overfører kraften til hammerhodet. Dobler du vekten av hammerhodet dobles energien, men dobler du hastigheten øker energien som treffer målet med kvadratet av hastigheten.

Alle som har slått i en spiker kjenner til dette, jo lettere og kortere hammeren er, jo hardere må man slå for at spikeren skal gå inn i treverket. En lang og tung hammer, som vi kaller slegge, kan slå inn det meste bare man får skikkelig sving på den. Og treffer.

Alt til sitt bruk

Den vanligste hammeren for folk flest er den tradisjonelle snekkerhammeren. Den kjennetegnes med det flate hodet og kloen til å trekke ut spiker med. Skaftet kommer i mange varianter, fra klassisk treskaft til plast eller metall. Gummibelegg på håndtaket er svært vanlig og gjør at hammeren ikke glipper så lett – en stor fordel.

Ståhammer 16 oz Foto: Produsenten
Ståhammer 16 oz Foto: Produsenten Vis mer


Den kommer i flere tyngder, en tung hammer er bra til grovere byggeprosjekter. Men til vanlig husbruk og forefallende arbeide og reparasjoner er en normalt tung hammer på rundt 450 gram (ofte oppgitt til 16 oz/unser) det de fleste velger.

Hva slags skaft man ønsker er en smaksak. Metall gir mer tilbakeslag i håndtaket enn mer fleksible materialer, selv om gummibelegget tar unna det meste.

Kvalitet og priser varierer, det som skiller er ofte kvaiteten på godset i både hammer og skaft. Et hode som løsner er ikke noe særlig, heller ikke et skaft som brekker.

Sjekk også vår spikerguide og vår guide til oppheng som holder

En fiks variant av snekkerhammeren, har et hode med et magnetisk feste i en egen grop til spikeren. Da slipper du å holde spikeren i det første slaget og jobber enda litt raskere. Forutsetningen er selvsagt at det ikke er viktig nøyaktig hvor spikeren treffer, men greit når man skal spikre opp et skur eller lignende.

Hammer med magnet Foto: Produsenten
Hammer med magnet Foto: Produsenten Vis mer


Når man ikke bare skal slå i spiker

Det finnes mange andre typer hammere som er beregnet på annet bruk enn å slå inn spiker eller trekke dem ut.

Det finnes en mengde hammere som brukes til å forme materialer. Disse brukes av forskjellige håndverkere, og har forskjellig fasong og egenskaper etter oppgaven.

Blikkenslagere bruker en hammer med firkantet hode og flat penn. Den brukes til å tilpasse plater og falser i beslag på tak, og også til stifter for å feste platene.

Blikkenslagerhammer Foto: Produsenten
Blikkenslagerhammer Foto: Produsenten Vis mer


Kulehammeren har i tillegg til den flate siden av hodet, en kule som blir brukt til klinking og nagling. Man slår og former naglen på innsiden av materialene som nagles sammen.

Kulehammer Foto: Produsenten
Kulehammer Foto: Produsenten Vis mer


Listehammeren er liten og lett og brukes der man ikke trenger stor kraft, men presisjon. Spikring av lister er en typisk oppgave.

Listehammer Foto: Produsenten
Listehammer Foto: Produsenten Vis mer


Maskinisthammeren brukes i det mekaniske verkstedet, til oppgaver som krever lettere slag, som merking samt i forbindelse med montering og demontering.

Maskinisthammer Foto: Produsenten
Maskinisthammer Foto: Produsenten Vis mer


Messinghammeren brukes der det ikke må oppstå gnister ved bruk, vanligvis i olje og gassindustrien.

Messinghammer Foto: Produsenten
Messinghammer Foto: Produsenten Vis mer


Murerhammeren brukes ved legging av murstein, med en skarp penn til hakking og tilpasning.

Murerhammer Foto: Produsenten
Murerhammer Foto: Produsenten Vis mer


Smihammeren brukes av smeder, en solid hammer trengs når man skal forme glødende metall.

Smihammer Foto: Produsenten
Smihammer Foto: Produsenten Vis mer


Rekylfrie gummihammere brukes når man trenger mye kraft for å løsne eller slå på plass forskjellige gjenstander. Gummien gjør at man ikke ødelegger gjenstandene, og siden hodet ikke er massivt, men hult og delvis fylt med sand, stålkuler eller andre partikler, vil ikke hele motkraften ved slaget forplante seg tilbake i hodet og ut i skaftet.

Rekylfri hammer i gummi Foto: Produsenten
Rekylfri hammer i gummi Foto: Produsenten Vis mer


Det finnes også rekylfrie hammere med hode i annet materiale, som plast eller nylon. Selve slaginnsatsene er gjerne utbyttbare, siden de over tid deformeres ved bruk.

Kombihammer Foto: Produsenten
Kombihammer Foto: Produsenten Vis mer


Slike hammere kan fåes i forskjellige tyngder og størrelser, godt over halvannen kilo er ikke uvanlig.

Mekaniske hammere

Det finnes også hammere som er drevet av annet enn muskelkraft. Vi ser bort fra industrielle hammere, som kan ha imponerende dimensjoner.

Elektriske hammere har dukket opp, som gjør jobben uten at du må svinge armen. Den fungerer med spiker av mindre dimensjoner og er utmerket inne i skap og trange hjørner. Magnetisk hode hjelper til å holde spikeren.

Elektrisk hammer med magnetisk spikerholder Foto: Produsenten
Elektrisk hammer med magnetisk spikerholder Foto: Produsenten Vis mer


Har du trykkluft tilgjengelig finnes det rimelige meiselhammere som gjør jobben du ellers trenger både hammer og meisel for å få utført. Du hugger opp fliser og gammel murstein som en lek.

Meiselhammer Foto: Produsenten
Meiselhammer Foto: Produsenten Vis mer