Den skarpeste kniven i skuffen

Det danske forbrukermagasinet Tænk har testet kjøkkenkniver. Her er vinnerne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tænk har testet både kokkekniver, brødkniver - og ulike typer kjøkkenkniver.

Knivene er sammenlignet etter hvor teknisk gode de er, hvor praktiske de er, og hvor slitesterke de er.

Se våre leseres kjøkkenfavoritter

- En av testens dyreste kokkenkiver er kniven fra Bodum, som også er kategoriens mest opplagte kandidat til å slipes etter kjøp. Til gjengjeld kan Fiskars billige kokkekniv til 95 kroner blande seg med de dyreste på skarpheten, skriver Tænk.

Porsche i tet

Tænk har funnet de skarpeste knivene. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com
Tænk har funnet de skarpeste knivene. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Vis mer


Best i test, klasse kokkekniv, gikk til Japanske Global G2, med 74 poeng av 100 mulige. Denne koster rundt 700 norske kroner. Fiskars kokkekniv til drøye hundrelappen kom på en anstendig tredjeplass med 71 poeng, og er vurdert som enda bedre teknisk. Andreplassen gikk til en kniv fra Porsche, Chroma type 301, denne koster rundt 700 kroner.

Fiskars brødkniv fikk best i test, med 73 poeng av 100 mulige. Også denne til rundt hundrelappen. Globals brødkniv G9 fikk 72 poeng, også denne koster rundt 700. Ikeas "Skärpt" brødkniv stakk av med tredjeplassen og 71 poeng. Prisen er 175 kroner.

I den åpne kategorien, finner vi også en Porsche kniv av typen Chroma type 301, en liten brukskniv, til rundt 500 kroner. Denne skåret "meget bra" på alle kriterier, og ble testens totale vinner med 85 av 100 mulige poeng.

Global og Fiskars kniver topper altså to av tre kategorier. Prismessig er det ingen tvil hva vi vil anbefale: Globals kniver er hakket hvassere - men du får fem-seks Fiskars-kniver per Global-kniv. Så får du ta økonomi-økologi-diskusjonen med deg selv på spisskammerset.

Styr unna...

Jumboplassering i de tre kategoriene gikk til:

 • Kokkekniv: Bodum Chefs Knife Line
 • Brødkniv: Bodum Chefs Knife Line
 • Diverse: Porsche Chroma Type 301, Trancherkniv
 • Hvor var våre favoritter?

  Globals kniver skåret høyt. Foto: Global
  Globals kniver skåret høyt. Foto: Global Vis mer


  Vi stusser imidlertid litt over utvalget i testen. Ingen av våre favoritter var med! Vi nevner i fleng: Victorinox, Sabatier, Masahiro, Mac... Prismessig ligger ikke disse så langt unna testens dyreste kniver, at det ville være unaturlig å ta dem med. Det er heller ikke testet noen av knivene med keramisk blad.

  Stell dem pent

  Det eneste minuset juryen fant ved vinneren Global, var at kniven ikke besto rusttesten, og må vaskes for hånd.

  Ønsker du at kniven din skal holde lengst mulig, anbefaler vi at du gjør nettopp dette, uansett hva som står på esken. Vasker du kniven for hånd, i brennhett vann, helst uten såpe (med mindre du har skåret rått kjøtt!) varer den lenger.

  Unngå også å slenge kniven fra deg i en skuff sammen med masse annet kjøkkenutstyr. Bruk emballasjen den kom i eller en magnetlist, så slipper du å slite stålet unødig.

  Tips: Slitent knivblad, ikke helt dreisen på slipeteknikken? Spør slakter'n. Vår lokale slakter tilbød seg faktisk selv. Det er ikke alle som har tid og lyst, men dette er en ekstraservice noen gjerne gir til gode kunder.

  Kilde: Tænk; Margit Solli; Ikea og Fiskars

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!