Den bruker kun 20 prosent av energien til en ordniær lyspære, og varer opptil 25 ganger lenger.  Foto: Produsenten
Den bruker kun 20 prosent av energien til en ordniær lyspære, og varer opptil 25 ganger lenger. Foto: ProdusentenVis mer

Den nye folkepæren?

Nå er LED-pæren som skal erstatte 60w-glødelampen på markedet.

Hvert år selges det mer enn 425 millioner 60-watts lyspærer - og den står for 50 prosent av lyspærer i husholdningene. Er det rart det blir litt forvirring nå når denne er trukket fra en rekke markeder?

Les mer: Utvider lyspæreforbudet

Det har vært vanskelig å finne fullgode strømgjerrige erstatninger for 60-wattspæren, men nå skal løsningen være nær; ifølge Inhabitat har Philips nå lansert en 12-watts LED-pære som skal erstatte folkepæren.

EnduraLED heter pæren, og den skal vare opptil 25 ganger lenger enn de gamle glødelampene, og bruke kun 20 prosent av energien.

Dersom alle lyspærer i USA ble byttet med disse LED-pærene ville de spart 32,6 terrawattimer med elektrisitet hvert år, nok energi til nesten 17 millioner amerikanske hjem - eller 14.4 prosent av alle amerikanske husholdninger.

Flimrer sparepæren når du dimmer? Nødløsningen er nær

Kommer på høsten

Ann Solveig Hofseth, markedsføringsansvarlig for Philips' belysningsprodukter i Norge, bekrefter at EnduraLED kommer til Norge, selv om vi må smøre oss med litt tålmodighet. Pæren skal lanseres i september, og prisen er ikke fastsatt.

- Men det er allerede mange erstatningspærer på markedet, sier Hofseth til DinSide.

I videoen under kan du høre Jim Anderson, innovasjonsdirektør i Philips Consumer Lighting, fortelle mer om nyvinningen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under videoen

Skryter på seg lysstyrke


Selv om produsenten sier de nye pærene skal være fullgode erstatninger for 60-wattspærer er det verdt å være på vakt. For i forbindelse med en svensk test av sparepærer, uttalte belysningsansvarlig i svenske Energimyndigheten Kalle Hashmi at markedsføring av sparepærer i beste fall er misvisende, men i mange tilfeller er direkte løgn.

Les mer: Lyver om lysstyrke

I tabellen under kan du se hvilke sparepærer du må kjøpe for å få ønsket lysstyrke. Vær oppmerksom på at det kan være forskjeller mellom ulike produsenter og modeller, og tabellen kan brukes veiledende. Du kan sjekke de faktiske lysverdiene fra 264 sparepærer i den danske A-pærelisten.

Lysmengde ved ulike lyskilder
LyskildeWattstørrelseLysmengdeEffektivitet
Glødelampe60 watt710 lumen12 lm/W
Halogenpære 230 Volt42 watt630 lumen15 lm/W
Lavvolt halogen35 watt + 3 watt600 lumen16 lm/W
Sparepære15 watt800 lumen53 lm/W
Lysrør (HF)36 watt3250 lumen90 lm/W
Kilde: Dansk center for lys/ Lyskultur