Den norske gjennomsnittsTV-en blir større og større, ifølge Erik Andersen i Elektronikkbransjen. Her kan du se LGs 72-tommers store LED-TV. Foto: Produsenten/Elektronikkbransjen
Den norske gjennomsnittsTV-en blir større og større, ifølge Erik Andersen i Elektronikkbransjen. Her kan du se LGs 72-tommers store LED-TV. Foto: Produsenten/ElektronikkbransjenVis mer

Den norske TV-en "vokser" med 5 prosent i året

Grensen er ennå ikke nådd, tror Erik Andersen i Elektronikkbransjen.

Norske TV-er blir større og større. Tommesyken ser ut til å være enda mer smittsom enn det tifotssyken er i båtmiljøet. For en ting er klar: Når vi skal bytte ut TV-en, vil vi ha en som er større.

- Gjennomsnittlig holder vi på å passere 40 tommer på TV-er vi kjøper, sier Erik Andersen, informasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen til DinSide. Og peker på at snittet for den store stue-TV-en nok er langt større. For små TV-er til hytter, campingvogner, barnerom, soverom og kjøkken er også med i denne beregningen.

Verdens største? Enorm LED-TV med 3D fra LG (Jan. 2011)

Ingen grenser ...

Ifølge Andersen er det ikke nødvendigvis størst som er mest populært. De vanligste størrelsene er 42- og 46-tommer for plasma, og 32- og 40- for LCD.

- PlasmaTV-ene begynner først på rundt 40 tommer. Det finnes ikke små Plasma TV-er. Det er grunnen til at de mest populære modellene er større for Plasma enn LCD.

Finnes det noen grense for hvor store TV-ene kan bli?

- Nei det er egentlig ikke det. Den største vi har sett var på litt over 100 tommer. De største man får kjøpt ved å bestille i vanlig butikk ligger på litt over 80 tommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny TV? Her er huskelisten du bør ta med i butikken

Bunnen er ikke nådd

Som for alt annet er det nok markedskreftene som vil få rå akkurat her også. Og enn så lenge er nok prisen for de aller største TV-ene av en slik størrelse at det kun blir for spesielt interesserte, eventuelt bedrifter.

Prisen er nok også en av hovedårsakene til at vi tar oss råd til å kjøpe større TV-er. For det blir stadig billigere å kjøpe ny TV, og man får flere og flere tommer for kronene. Vi har sett priser helt ned i 2.500 for 32 tommer og 42-tommers plasma til under 5.000 kroner.

Nå ser det imidlertid ut til at prisene stabiliserer seg på et lavt nivå, men Andersen tror ikke bunnen er nådd.

- Prisene har falt veldig de siste 3-4 årene, men de faller sakte videre nedover.

Se også DinSides 3D-TV guide her

Stor - større - størst

Hvor stor er TV-en(e) din(e)? (Avsluttet)
41-50 tommer(47%) 2473
33-40 tommer(19%) 1014
51-60 tommer(14%) 718
27-32 tommer(11%) 560
Større enn 80 tommer(3%) 147
61-70 tommer(3%) 141
14-26 tommer(2%) 125
71-80 tommer(1%) 28
Undwer 14 tommer(0%) 22
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han peker imidlertid på at nye typer TV-er kan bidra til å presse prisen noe oppover. For eksempel TV-er med 3D-funksjon.

- 3DTV er foreløpig for de spesielt interesserte, men vi spår en stor økning i andelen i år, sier Andersen.

For mens kun 3 prosent av de solgte TV-ene i fjor var 3DTV, tror han andelen i år kan bli så høy som 25 prosent.

Når det gjelder utviklingen av TV-er videre, ser han ikke noen store nyheter i den aller nærmeste fremtid. Men OLED-teknologien kan nok bli en spennende konkurrent om et par år. Foreløpig er OLED satt på vent.

- Det blir spennende om de kan komme på markedet. Vi har foreløpig ikke sett det ordentlig i markedet ennå. Det kan skje tidligst neste år, sier Andersen.

Vi har testet Norges beste billig-TV-er