Den første 4K Blu-ray spilleren

Panasonics prototype er en god nyhet for alle med en 4K-TV.

<B>ULTRA HD BLU-RAY:</B> Den første 4K Blu-ray-spilleren. Foto: PANASONIC
ULTRA HD BLU-RAY: Den første 4K Blu-ray-spilleren. Foto: PANASONICVis mer

I september ble det bekreftet at den nye 4K Blu-ray standarden skal være på plass i løpet av 2015, og nå har den første spilleren blitt vist fram.

Vi hadde riktignok håpet på enda flere produkter på årets CES-messe, men så langt er det bare Panasonic som har vist fram sin prototype av deres kommende 4K Blu-ray spiller.

La oss håpe det ikke er et dårlig tegn.

Hvorfor er 4K Blu-ray viktig?

Per dags dato er det fortsatt bare Netflix som tilbyr 4K-innhold (House of Cards og Breaking Bad) som matcher oppløsningen på de nye 4K-TVene.

Streaming av 4K-innhold er definitivt enkelt om du er blant de heldige som har en 4K-TV som støtter Netflix i 4K, men teknologien inneholder også en del komprimisser som er verdt å være klar over.

Det viktigste er at innholdet alltid blir komprimert, og at du også går glipp av de høyoppløste lydformatene.

For det er her en Blu-ray-spiller med fysiske filmer fortsatt har sin styrke: Den vil ganske enkelt gi deg den beste bilde- og lydkvaliteten som er tilgjengelig, og kvaliteten vil være like god hver eneste gang du setter den på.

Kommer du til å kjøpe en 4K Blu-ray spiller? (Avsluttet)
Ja, jeg vil ha den beste kvaliteten.(39%) 752
Tja, det avhenger helt av prisen(36%) 706
Nei, det kommer for sent. Jeg går for streaming(25%) 484
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi håper imidlertid bransjen har lært av tidligere feil: Spillerne som lanseres må komme til en pris som ikke er for høy, og ikke minst må filmbransjen være klar med 4K-innhold fra dag en. Om ikke dette er på plass, tror vi ganske enkelt at de fleste kundene vil nøye som med streaming.

Fortsatt en prototype

Dessverre er det smått med detaljer rundt spilleren Panasonic viste fram, men prototypen viser i hvert fall at Panasonic er på banen.

Spilleren takler 4K i opp til 60 bilder i sekundet, har to HDMI 2.0 utganger, og SmartTV-funksjoner. Og ja: Den er selvsagt bakoverkompatibel, slik at den også spiller av dine gamle CD-er, DVD-plater og gamle Blu-ray filmer, i tillegg til de nye 4K-filmene som skal komme.

PÅ SKRYTELISTEN: - - Spiller 4K-video i opp til 60 bilder i sekundet ( (3,840 x 2,160 pixels)- 10-bits fargegradering. (Opp fra dagens 8-bit)- HDR (High Dynamic Range) Øker lysstyrken fra 100 nit til mellom  1,000 og 10,000 nit.- Støtter BT.2020 wide color gamut. (Opp fra dagens (BT.709 standard).- HEVC.støtte.  (H.265)/100Mbps, (Opp fra dagens Blu-ray med (MPEG-4/H.264/40Mbps. Foto: PANASONIC
PÅ SKRYTELISTEN: - - Spiller 4K-video i opp til 60 bilder i sekundet ( (3,840 x 2,160 pixels)- 10-bits fargegradering. (Opp fra dagens 8-bit)- HDR (High Dynamic Range) Øker lysstyrken fra 100 nit til mellom 1,000 og 10,000 nit.- Støtter BT.2020 wide color gamut. (Opp fra dagens (BT.709 standard).- HEVC.støtte. (H.265)/100Mbps, (Opp fra dagens Blu-ray med (MPEG-4/H.264/40Mbps. Foto: PANASONIC Vis mer


I følge Panasonic skal spilleren støtte 4K i 10-bit farver, samt HDR (high dynamic range) og fargerommet Rex 2020. Det nye disk-formatet vil også støtte HEVC, som er viktig blant annet for å kunne vise Netflix i 4K.

Det siste kan teoretisk gjøre det mulig for de med en 4K-TV uten HEVC-støtte å få sett Netflix i 4K via en egen app Blu-ray spilleren, men om dette faktisk stemmer må vi komme tilbake til.

Mer informasjon om pris og eventuell lanseringsdato av de ferdige spillerne er ikke gitt, men vi oppdaterer saken etterhvert som vi får vite mer.

Flere nyheter fra CES-messen får du her!