Hva gjør du med restene?

Den enkle måten å bli kvitt fettrestene

Tomme melkekartonger eller syltetøyspann kan spare deg for mye problemer i jula.

GJØR DET ENKELT: Ved å ta vare på noen melkekartonger eller liknende i dagene før jul, er du godt rustet for julas fettrester: Hell fettet fra ribbe, pinnekjøtt eller baconsteking rett i den tomme emballasjen - og du kan kaste det rett i søpla. Så slipper du å ha oppvask stående i påvente av at fettet skal stivne. For rett avløpet skal du i alle fall ikke tømme fettrestene! Foto: Kristin Sørdal
GJØR DET ENKELT: Ved å ta vare på noen melkekartonger eller liknende i dagene før jul, er du godt rustet for julas fettrester: Hell fettet fra ribbe, pinnekjøtt eller baconsteking rett i den tomme emballasjen - og du kan kaste det rett i søpla. Så slipper du å ha oppvask stående i påvente av at fettet skal stivne. For rett avløpet skal du i alle fall ikke tømme fettrestene! Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når ribba er ferdig stekt og fortært og pinnekjøttet er dampet og spist: Hva gjør du med fettrestene?

Det du i alle fall ikke bør gjøre er å tømme fettet i vasken.

Og her er grunnen: Rottefest

Det kan være fristende å tømme fettrestene i vasken. Eller i do (der er det jo så mange andre uhumskheter som havner så det må da være greit? ...).

Men å kaste fettrester fra ribbe, bacon og pinnekjøtt i avløpet er særdeles uklokt:

DETTE VIL DU IKKE HA I HUS: Rottekadaver og -ekskrementer over takplate. Foto: Effekta
DETTE VIL DU IKKE HA I HUS: Rottekadaver og -ekskrementer over takplate. Foto: Effekta Vis mer

– Fett etter ribbe og pinnekjøtt er god mat for rottene. Skyller du ned fett og annet restavfall i toalettet eller vasken så vil dette stivne etter kort tid, og det er nesten som å legge ut åte for rottene, de elsker det, forteller Svein Stormoen skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Ifølge Stormoen, kan rottene komme seg inn på de utroligste måter og trenger kun en åpning på 12 mm for å presse seg inn. De kan også komme inn i huset via toalett eller rørsystemet.

FETTRESTER I AVLØPET: Slik ser det ut, fettavleiringer er avløpsrørere. Foto: Rørinspeksjon Norge
FETTRESTER I AVLØPET: Slik ser det ut, fettavleiringer er avløpsrørere. Foto: Rørinspeksjon Norge Vis mer

Slik bør du behandle fettrestene

Her er noen enkle tips for å bli kvitt rettrestene etter ribbe, pinnekjøtt eller bacon.

#1: La fettet stivne

La fettet som ligger igjen i ovnsform, stekepanne eller gryter stå til det blir avkjølt. Da vil det stivne – og du kan skrape det ut og kaste det i søpla.

Det er også lurt å tørke vekk fettrester som sitter igjen i gryter eller panner, med et tørkepapir – så unngår du at du skyller restene ned i avløpet.

LA DET STÅ: La kjelen stå med fettet i og skrap ut restene når det er stivnet. Foto: NTB Scanpix
LA DET STÅ: La kjelen stå med fettet i og skrap ut restene når det er stivnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

#2: Tøm rester i tomemballasje

Ligg litt i forkant av fettproblemet og ta vare på noen tomme melkekartonger, isbokser eller annen emballasje du ellers kaster.

Da kan du tømme alt av fettrester rett i den tomme melkekartongen eller plastboksen, sette på lokket eller brette kartongen godt igjen – og kaste det rett i søppelbøtta. Da slipper du å ha restene stående på benken eller i vasken til det har stivnet, men kan rydde unna alt rotet med en gang – også uten å mate rottene.

LETTERE RENGJØRING: Du kommer neppe utenom rengjøring av ovnen etter julens matlaging - men du kan slippe unna mye søl i ovnen ved å legge litt aluminiumsfolie i bunnen av ovnen før du starter matlagingen. Foto: Elisabeth Dalseg
LETTERE RENGJØRING: Du kommer neppe utenom rengjøring av ovnen etter julens matlaging - men du kan slippe unna mye søl i ovnen ved å legge litt aluminiumsfolie i bunnen av ovnen før du starter matlagingen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

#3: Unngå søl i ovnen

Det er knapt til å unngå, og noe søl må du nesten bare regne med at det blir om du steker ribbe eller griller opp pinnekjøtt i stekeovnen.

Men du kan forhindre det verste sølet ved å legge litt aluminiumsfolie i bunnen av stekeovnen før du setter i gang med matlagingen.

Da vil fettrestene legge seg på folien i stedet for i bunnen av stekeovnen – og du kan bare kaste folien rett i søpla etterpå.

Her er rengjøringsmidlene du trenger for fjerne ribbefett fra ovnen.

#4: Bruk fettet i maten

Du behøver selvsagt ikke kaste fettet, vi har tidligere vist deg hvordan du kan bruke det i matlagingen: Du kan bruke det i saus, til å lage ovnsstekte poteter, du kan bruke det i stappe, i hjemmelaget rødkål – ja, mulighetene er mange.

Du kan også bruke fettet til å lage fuglemat: Hell fettet over frø og ta det størkne. Pass bare på at du ikke lager fuglemat av fett fra mat som er saltet (som gjerne ribba er ...).

#5: Om rørere går tett

Husk å ha en sil over avløpet slik at du får stanset rester som ellers ville tatt veien ned i sluket.

Vær gjerne litt føre var og ha en avløpsåpner tilgjengelig dersom avløpet skulle gå tett, det kommer klukkelyder fra vasken eller det renner sakte ned.

Og om rørene skulle gå tett, er det greit å ha en avløpsåpner tilgjengelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!