Elektrisk tannbørste

Den dyreste er ikke best

Og kraftig motor kan være direkte skadelig.

MOTORPUSS: Å børste tennene på gamlemåten er fortsatt nesten like effektivt som med elektrisk tannbørste. Men de nye og avanserte elektriske modellene er betydelig morsommere å bruke. Foto: Andrey Popov/Shutterstock/NTB scanpix
MOTORPUSS: Å børste tennene på gamlemåten er fortsatt nesten like effektivt som med elektrisk tannbørste. Men de nye og avanserte elektriske modellene er betydelig morsommere å bruke. Foto: Andrey Popov/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gode, gamle manuelle tannbørsten holder stand. Ikke minst fordi den er billig, anvendelig og ikke trenger opplading.

Men mange kjøper likevel elektrisk, kanskje i den tro at de slik vil få renere tenner og mer effektiv tannpuss.

Det er likevel delte meninger blant tannlegene om elektrisk tannbørste er bedre enn den vanlige, manuelle typen du plukker opp i matbutikken.

- Ørliten forskjell

– Flere studier viser at elektrisk tannbørste ser ut til å være mer effektiv med hensyn til fjerning av plakk og redusere tannkjøttsbetennelse, uttalte tannlege Erik Svendsrud til KK.no i april i fjor.

Professor Gunhild Strand ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen var derimot ikke helt sikker da hun i 2013 snakket med Forskning.no.

Hun henviste til en studie ved det anerkjente Cochran-senteret. Konklusjonen ble at den elektriske tannbørsten fjerner bakteriebelegg noe bedre enn manuelle børster, men at forskjellen er svært liten.

- Cochrane viste bare ørlite bedre resultater for elektrisk tannbørste, uttalte professoren.

Hun anbefaler å bruke vanlig tannbørste om moregenen og elektrisk om kvelden.

- Da får du det beste av begge verdener, sier hun til Dinside.

Revolusjon for 12 år siden

Ifølge det amerikanske tannlegetridsskriftet RDH går det et skille ved 2005. Da ble de tradisjonelle, roterende el-tannbørstene erstattet av modeller med langt kraftigere motor, flere rotasjonshastigheter og et stort utvalg i børstehoder.

MED APP: Kjøper du en av de dyreste modellene, kan du følge tannpussen på mobilen. Foto: Oral-B
MED APP: Kjøper du en av de dyreste modellene, kan du følge tannpussen på mobilen. Foto: Oral-B Vis mer

I dag har mange av de mest avanserte modellene også trådløs forbindelse til mobil-app, slik at du kan følge med på pussemønsteret ditt og få tips om hvordan du kan børste tennene bedre.

De dyreste og mest avanserte tannbørstene koster gjerne både 1.500, 2.000 og enda mer.

De elektriske tannbørstene du typisk finner i hyllene hos Expert, Elkjøp, Lefdal og Clas Ohlson koster derimot gjerne under 500 kroner.

Det er i dette prisskiktet det selges flest el-tannbørster, og nordmenn synes ikke å ha kastet seg på trenden med Bluetooth, apper og et utall innstillinger på noe så trivielt som en tannbørste.

Tysk stortest av 2017-modeller

I Tyskland har Zahnbuersten-tests.de nettopp testet ti elektriske tannbørster som er nye av året, flere av dem av det avanserte slaget.

TESTVINNEREN: Oral-B Pro 5000 kommer i flere varianter, men vant testen for generelt god kvalitet. Foto: Expert
TESTVINNEREN: Oral-B Pro 5000 kommer i flere varianter, men vant testen for generelt god kvalitet. Foto: Expert Vis mer

Som med barbermaskiner er det to helt dominerende produsenter: Braun (Oral-B) og Philips (Sonicare). Samtlige av de ti børstene i testen er fra disse to produsentene, hvorav Braun har bortimot 90 prosent markedsandel på verdensbasis.

Førsteplassen i testen deles av Oral-B Triumph 5500 og Oral-B Pro 5000. Pro-5000 blir likevel kåret til klar vinner. Om denne skriver nettstedet blant annet:

- Braun Oral-B Pro 5000 har alt du kan forvente av en moderne elektrisk tannbørste. God kvalitet, enkel betjening, plettfri rengjøringsytelse pluss fleksible funksjoner.

Tannbørstene koster mellom 80 og 110 euro (mellom 720 og 990 kroner) - alt etter utstyrsnivå.

- Du får mer for pengene ved å velge billig

Tredje- og fjerplassen deles av Philips Sonicare DiamondClean HX9332 og Braun Oral-B Professional Care 7000.

Den dyreste tannbørste, Braun Oral-B Genius 8000, må imidlertid nøye seg med en 7. plass.

- Prisen på omtrent 150 euro (om lag 1.350 kroner) er for høy, særlig i lys av de svakheter vi beskriver. Kan du unnvære den nyeste teknologien, får du lignende rengjøring, ytelse og komfort mye billigere i eldre modeller.

På de øvrige plassene ligger Philips HX 6932/34 Sonicare FlexCare, Braun Oral-B Pulsonic, Braun Oral-B Pulsonic Slim, Braun Oral-B Professional Care 3000, Philips HX 6730 Sonicare HealthyWhite.

Se hele listen i rekkefølge

- Forteller bare hvor du har pusset

Er det så noe poeng å kjøpe en dyr og avansert tannbørste framfor en billig en?

Professor i odontologi, Gunhild Strand, er slett ikke sikker på det. I en e-post til Dinside skriver hun:

SKEPTISK: Dyre modeller med mange funskjoner gir ikke nødvendigvis bedre resultat, mener odontologi-professor Gunhild Strand. Foto: UiB
SKEPTISK: Dyre modeller med mange funskjoner gir ikke nødvendigvis bedre resultat, mener odontologi-professor Gunhild Strand. Foto: UiB Vis mer

- Den dyreste modellen gir en tilbakemelding via app på mobilen hvor du har pusset – men ikke nødvendigvis hvor godt du har pusset på de stedene du har vært. For eksempel om du har pusset godt nok langs tannkjøttet eller ikke. Dette er viktig.

Har motorstyrke og rotasjonshastighet noen betydning for resultatet?

- Det har en betydning for resultatet, det vil si fjerning av bakteriebelegg. Men dette må være innenfor visse grenser. For tøff belastning skader mer enn det gagner fordi den mekaniske påkjenningen kan føre til tap av tannsubstans, emalje og rotoverflate og skade på tannkjøttet. Dette er permanente skader, skriver Strand.

- Duppeditter mest for menn

Kan det være gunstig å få opplysninger om pussemønster og munnhygiene via en app på mobilen?

- Ja, dette kan være motiverende for noen. Spesielt menn er opptatt av tekniske «duppeditter». Eldre kan ha problemer med for mye teknikk integrert i tannbørsten.

Er det et poeng med flere børstetyper? I så fall, hva slags børstetype vil du anbefale til en elektrisk tannbørste?

- Det avhenger av behovet. Med de små, runde børstene kan man komme bedre til i tannluker og rundt de bakerste tennene i munnen enn med børster med «vanlig» børstefasong.

Du greier deg med andre ord godt med en vanlig tannbørste dersom du børster riktig. Og om du velger elektrisk, trenger du ikke betale i dyre dommer for kraftig motor, skjerm med meldinger og app-funksjon.

LES OGSÅ:
Bør barn bruke elektrisk tannbørste?
Gjør alle tannbørster elektriske
TEST: Philips Sonicare AirFloss elektrisk tanntrådmaskin