Vær forsiktig med julepynten. Sjekk etter CE-merke, og ikke bruk sterkere lyspærer enn anbefalt. Foto: Tryg
Vær forsiktig med julepynten. Sjekk etter CE-merke, og ikke bruk sterkere lyspærer enn anbefalt. Foto: TrygVis mer

Den brannfarlige julekosen

Ikke glem å passe godt på julepynten.

Få ting er så koselig som lys i mørketiden. Og få ting er så farlig. I desember er det i gjennomsnitt dobbelt så mange boligbranner som ellers i året. Og det er ikke bare levende lys du bør passe deg for. Forsikringsselskapene registrerer hvert år mange branner som skyldes elektrisk julepynt.

– Skru av julelysene før du legger deg, og styr unna den billigste julepynten, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg i en pressemelding.

– Statistikken viser at det brenner mer når folk er hjemme. En høy andel boligbranner skjer i helgene, og desember er brannmåneden framfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig, og i tillegg tenner vi levende lys og fyrer i ildsteder, sier senior skadesjef Hans Olav Setsaas i Tryg Forsikring.

Dette bekreftes av teknisk sjef Annbjørn Skårn i Securitas Direct.


– Levende lys og julepynt må ta mye skylden for de mange brannene i desember, og det er derfor viktig at folk er ekstra oppmerksomme nå i julestria, sier Skårn.

Tabbene vi gjør som gir alt for mye varme: Brannfeller i vinterkulden

Elektrisk julepynt kan være farlig

Ifølge Setsaas er det svært varierende kvalitet på juledekorasjonene man får kjøpt.

– Vær kritisk når du kjøper elektrisk julepynt. Det finnes en del utstyr som er av den billige sorten og kan være brannfarlig. Det gjelder ikke minst dersom det henges opp på utradisjonelle steder der brannfarlige materialer kan komme for nær, sier Setsaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Skårn er elektriske smålys spesielt utsatt:

– Elektriske smålys kan være svært brannfarlige. Når en lyspære går på julebelysningen, vil spenningen og temperaturen øke på de resterende lampene. Dette kan føre til brann, spesielt når de er i nærheten av julepynt og juletre som lett tar fyr.

Setsaas peker også på at funksjonsfeil kan gjøre at deler av utstyret kan bli utsatt for mer strøm enn det er beregnet til, for eksempel hvis flere lyspærer har gått.

– Julepynten blir pakket ned igjen år etter år. Ledninger kan bli klemt og pærer kan bli ødelagt, og utstyret kan være skadet uten at man er klar over det, sier han.

Les også: Dropper juletre, hamstrer julelys

Levende lys

Vi har gjerne ekstra nips stående fremme i julen, og dette kan bidra til at ilden sprer seg raskere enn vanlig.  Foto: Vidar Frislie
Vi har gjerne ekstra nips stående fremme i julen, og dette kan bidra til at ilden sprer seg raskere enn vanlig. Foto: Vidar Frislie Vis mer

0)
Det burde være en selvfølge, men det er lett å glemme: Vær spesielt påpasselig med levende lys. Ikke la stearinlys brenne i tomme rom. Får ilden først tak, sprer den seg fort, dersom ingen er det for å stoppe den. Og i julen har mange ekstra mye nips og brannfarlig pynt stående fremme.

Smart sikring: Vi har testet brannsprayen du bruker før ulykken er ute.

Vær spesielt observant om du har lys med metallisk overflate, da disse kan bli svært varme, og nærmest eksplodere: Se hva som skjedde med våre lys etter bare 10 minutter

Sjekk røykvarsleren før jul

Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har godt over halvparten av alle bygningsbranner tilknytning til bruk av elektrisitet eller bar ild. En tredel av brannene skyldes feil på eller feil bruk av elektriske installasjoner og apparater, mens røyking, levende lys, ildsteder og lignende var årsak til nesten like mange branner.

– Skru av julelysene når du går til sengs og når du ikke er hjemme. Og sjekk røykvarsleren før julefeiringen. Jeg ville ikke våget å legge meg til å sove i et hus uten fungerende røykvarsler, sier Karsten Kristiansen i Tryg.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de siste fem årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket. Og tall fra Norsk brannvernforening viser at omtrent en halv million nordmenn gikk inn i desember i fjor uten tilstrekkelig varsling. En stor del av disse har defekte røykvarslere.

Glemte du å sjekke røykvarsleren 1. desember? Gjør det nå: Alt du bør vite om røykvarsling i hjemmet

Har du byttet batteri på røykvarsleren din i år? Foto: Securitas Direct
Har du byttet batteri på røykvarsleren din i år? Foto: Securitas Direct Vis mer


De fleste vil anbefale seriekoblete røykvarslere, slik at hele huset blir varslet samtidig ved røykutvikling. Securitas Direct vil, naturlig nok, anbefale at du har et varslingsanlegg tilknyttet en sentral. Alarmsentralen vil da varsle deg via telefon, før den eventuelt vil varsle brannvesen og sende en vekter til brannstedet.

Det er jo dette de tjener penger på, men det kan også lønne seg for deg.

– De aller beste varslerne kan til og med snakke og vil fortelle deg og vaktsentralen hvor i huset det brenner via en talemelding. Dette sparer verdifulle sekunder når det brenner. Undersøkelser viser at tale i kombinasjon med varselssignal fungerer best i en nødssituasjon. Du blir mer årvåken og får umiddalbart informasjon om hvor brenner. På denne måten er du sikret i mye større grad enn du ville vært dersom du kun har en enkeltstående røykvarsler, sier Skårn.

Dette er imidlertid ikke for alle, men noe brannvernutstyr må du faktisk ha hjemme, ifølge loven: Se hvilket brannvernutstyr du er påkrevd å ha

Les også: Er pulverapparatet ditt bra nok?