Den beste maten lager du med gammelt brød

Hvorfor kaste de tørre brødskivene i søpla, når du kan bruke dem til en rekke gode retter og desserter?

<b>TØRT?</b> Nei, tørre brødskiver smaker ikke så godt alene. Derfor bør du bruke dem som ingrediens i andre retter! Foto: BERIT B. NJARGA
TØRT? Nei, tørre brødskiver smaker ikke så godt alene. Derfor bør du bruke dem som ingrediens i andre retter! Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag arrangerer Matvett og Forbrukerrådet «Nasjonal restetorsdag», for å oppfordre norske forbrukere til å kaste mindre mat.

Vi i Dinside kan bidra med mange gode tips om hvordan man tryller tørt brød om til smakfulle desserter og annet snadder.

Her er nyhetene du nå finner i dagligvarebutikken!

Brød for 1,4 milliarder blir kastet

Tall fra Matvett viser at 190.000 brød havner i søpla hver eneste dag i Norge, totalt 70 millioner brød i året.

Dette utgjør brød for 1,4 milliarder kroner, hvis man tar utgangspunkt i en pris på 20 kroner per brød.

Ikke bare er dette økonomisk og miljømessig ugunstig, det er også synd med tanke på alt det gode man faktisk kan lage med tørt brød som ingrediens!

Her finner du åtte gode tips til hva du kan lage av tørt brød, som både er enkelt og godt, og hvor nettopp gammelt, tørt brød er en av hovedingrediensene:

Arme riddere

FROKOST? Arme riddere smaker like godt med grovt brød, og kan for eksempel serveres som helgefrokost. Foto: ALL OVER PRESS
FROKOST? Arme riddere smaker like godt med grovt brød, og kan for eksempel serveres som helgefrokost. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Arme riddere er veldig enkelt å lage og veldig godt, både som dessert eller helgefrokost. Og du kan gjerne bruke grovt brød uten at det gjør noe.

Pisk sammen melk og egg, eventuelt sammen med litt sukker og kanel. Bløt de tørre brødskivene i blandingen før du steker dem i smør.

Serveres for eksempel med litt syltetøy, bær og vaniljekesam.

Tilslørte bondepiker

Dette er en klassisk dessert som foreldregenerasjonen garantert husker fra sin barndom. Å lage dette på denne årstiden passer spesielt godt, når det er flust av norske epler både i butikken og i hager rundt omkring.

For å bruke det tørre brødet i denne desserten, smuldrer du det opp og steker det i en stekepanne med smør, sukker og kanel.

Dette legges lagvis med pisket krem og eplemos. Enkelt og greit, og godt!

Brødpudding

Nok en gammel klassiker: Her skjærer du det gamle brødet i litt større biter, og legger bitene ned i en form. Deretter pisker du eggedosis, som du tilsetter melk og vaniljesukker.

Hell røra over brødet i formen og stek i stekeovn.

Brødkrutonger

LAG SELV: Hvorfor kjøpe ferdige krutonger når det er billigere og bedre å lage dem selv. Foto: ALL OVER PRESS
LAG SELV: Hvorfor kjøpe ferdige krutonger når det er billigere og bedre å lage dem selv. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Å lage knasende krutonger til salaten er en veldig fin måte å løfte en salat på, og enkel bruk av gammelt brød.

Her skjærer du brødet i terninger, før du blander terningene godt med olivenolje eller annen vegetabilsk olje, eventuelt tilsatt krydder, hakket hvitløk eller liknende.

Bre brødterningene utover et stekebrett med bakepapir og rist i stekeovnen til de er gyldne og sprø.

Panzanella

Er det noen som vet å lage godsaker av gammelt og tørt brød, er det italienerne. Som i denne enkle, velsmakende salaten:

Skjær brødet i terninger, og dynk dem godt i olivenolje og vineddik. Bland i halve småtomater, rødløk i skiver og fersk basilikum. La salaten stå noen timer i kjøleskapet, ha på litt salt og pepper før servering.

Les også hvorfor du ikke bør spe med mel når du baker

Bruschetta

SMAKFULLT: Bruschetta er en italiensk klassiskeer som du lett lager selv. Foto: ALL OVER PRESS
SMAKFULLT: Bruschetta er en italiensk klassiskeer som du lett lager selv. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


De fleste av oss har antakelig fått servert bruschetta på restaurant, men dette er langt fra noe vanskelig å lage hjemme.

Du skjærer gammelt brød i skiver, som du pensler på begge sider med olivenolje. Disse rister du i stekeovnen til de er blitt gyldne og litt sprø. Liker du hvitløk, kan du gni inn skivene med et fedd hvitløk etter å ha tatt dem ut av ovnen.

Mens skivene er i ovnen, lager du blandingen du vil ha oppå. For eksempel kan den bestå av snåhakket tomat, rødløk, avokado, kapers og litt olivenolje. Krydres med litt salt og pepper.

Ostesmørbrød

Hvem kan vel ikke tenke seg et ostesmørbrød til kvelds? Velg det du vil ha på, om det er skinke, salami eller rester etter middagen, topp det med ost og stek i stekeovnen, gjerne med grillfunksjonen på.

God apetitt!

Fortsatt ikke overbevist om at tørt brød duger? Slik holder baksten seg fersk lenger

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!