Når du løser ut wiren er det bare å plassere treet over piggen i midten. Foto: Brynjulf Blix
Når du løser ut wiren er det bare å plassere treet over piggen i midten. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Den beste juletrefoten

Alt annet er dårligere, denne er genial!

Du grønne glitrende tre må til pers hvert år, og når man omsider har blitt enige om tretype, størrelse og plassering er tiden inne til den årlige utfordringen: Å få det til å stå. Rett.

Se også hva du må tenke på når du kjøper juletre

Juletrefoten må da finnes fram, man fjerner det grøvste av gammel kvae og tørre barnåler, og så er det duket for den store oppreisningen.

De fleste gammeldagse juletreføtter har tre "tær" og en ring eller en sylinder som juletreet tres ned i. Deretter skal det strammes til et antall skruer som klemmer på eller spiser seg inn i stammen på treet.

Problemet med denne typen juletreføtter er at bare noen få millimeters bevegelse nede ved foten blir mange centimeters skjevhet i toppen av treet. Når du skrur en omdreining for mye eller for lite blir treet skjevt både i den ene og den andre retningen. Så er det å løsne, kanskje vri litt på treet eller foten og gjøre et nytt forsøk. Er du riktig heldig treffer du ujevnheter så skruen glipper, eller du skrur hele skruen inn i stammen.

Slik kan man holde på en stund mens humøret stiger både hos den som ligger på gulvet og skrur og den andre som står og holder treet som blir skeivere og skeivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett hva slags juletrefot du velger, har den skruer så er de like håpløse alle sammen. Forskjellen ligger i øvrig design, fasong på skruehodene du skal dreie, enden på skruene og den generelle stabiliteten og soliditeten i konstruksjonen.

Vår erfaring gjennom et langt liv er at de alle er bortimot ubrukelige.

Den eneste smarte juletrefoten

Men det finnes et alternativ som fungerer helt strålende.

Du setter treet nedi, så midt i som mulig og trer det ned over piggen i bunnen. Vekten av treet er som regel tilstrekkelig.

Piggen i midten sørger også for at treet står støtt. Foto: Brynjulf Blix
Piggen i midten sørger også for at treet står støtt. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Så holder du treet på armlengdes avstand (hanske er lurt) og ser at det står rett sett fra din side, du justerer treet mot høyre/venstre. Din bedre halvdel eller annen tilstedeværende person sjekker at treet står rett sett fra tverretningen - du justerer treet fra deg/mot deg.

Pedalen strammer når du tråkker og løser ut ved å dytte den opp mot stammen Foto: Brynjulf Blix
Pedalen strammer når du tråkker og løser ut ved å dytte den opp mot stammen Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Når dere begge er enige om at det står rett trykker du et par tre ganger på pedalen slik at klørne klemmer fast rundt stammen, så står treet helt perfekt.

Det hele tar gjerne ca 15 sekunder.

Pedalen strammer wiren som styrer klemmene rundt stammen. Foto: Brynjulf Blix
Pedalen strammer wiren som styrer klemmene rundt stammen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Så fyller du på varmt vann så treet får stilt tørsten.

Hva slags fot er dette?

Foten heter Krinner V og kommer i flere varianter. Den er tysk, ble oppfunnet i 1990, er patentert og skal siden lanseringen være Europas mest solgte juletrefot.

Den minste heter V Basic og klarer trær opp til 220 cm. Andre modeller er V2 for opptil 180cm, V3 opptil 220, V4 opptil 270 cm og V8 for trær opptil 4 meter.

Prisene har vi sett fra 349 kroner for Basic-versjonen hos Clas Ohlson til 1295 kroner for V8 hos juletrefoten.no. Den selges også hos Jernia og en rekke andre butikker, både på nett og over disk.