Den beste høstmiddagen lager seg selv

Nå ønsker vi kosemiddagene velkommen.

<b>KLASSISK:</b> Gjør som de gamle romerne, og lag maten i leirgryte. Foto: RÖMERTOPF
KLASSISK: Gjør som de gamle romerne, og lag maten i leirgryte. Foto: RÖMERTOPF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få ting er bedre enn en god og varm gryterett etter en lang søndag utendørs, enten du bruker søndagen i hagen eller har gått på en lang tur i skog eller mark.

De to kan synes vanskelig å kombinere: For hvem har lyst til å bruke flere timer på å lage mat, etter de har tilbragt dagen i full aktivitet?

Ikke vi. Vi tyr til den aller beste - og enkleste - kosematen. Langtidsstekt eller kokte gryter som lager seg selv, mens vi tilbringer dagen utendørs i den friske høstluften.

Du trenger ikke dyrt og fancy utstyr, men det kan gjøre det lettere.

Her er tre smarte måter du kan tilberede grytene på:

Slow cooker:

SLOW COOKER: Lager maten mens du er på jobb eller på søndagstur.  Foto: ELISABETH DALSEG
SLOW COOKER: Lager maten mens du er på jobb eller på søndagstur. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Slow cookere, eller crock pots som de gjerne kalles finnes i fire av fem amerikanske kjøkken. De siste årene har de for alvor gjort sitt inntog i Norge, og tidligere i år tippet vi at dette vil bli en av årets store kjøkkendingser.

En av årsakene er at det gjør det kjempelett å lage nordmenns nye matfavoritt, pulled pork, men de egner seg også godt til gryter og helsteking av for eksempel kylling.

En slow cooker er en elektrisk gryte med relativt svak varme. Alt du trenger å gjøre er å ha i maten, sette på lokket, skru på varmen - og gå.

Du kan ha i grønnsaker, kraft og kjøtt rett fra fryseren - eller rått, men steker du kjøttet litt først, får du den fine stekesmaken også.

Se vår test av Coline Slow Cooker og den originale Crock Pot

Leirgryten:

SAFTIG: Leirgryten er enkel å bruke, men ikke glem å la den ligge i vann først! Foto: LINE OMLAND EILEVSTJØNN
SAFTIG: Leirgryten er enkel å bruke, men ikke glem å la den ligge i vann først! Foto: LINE OMLAND EILEVSTJØNN Vis mer


Det er kanskje en stund siden du har sett den klassiske leirgryten. Forståelig, men synd! I den lager nemlig all mulig deilig mat seg nesten helt selv.

Det er nesten umulig å gjøre feil, det eneste som er viktig å passe på er at du bløtlegger gryten godt før du setter den i ovnen.

Ha i grønnsaker, litt olje, litt kraft og gjerne litt vin, samt kjøtt i biter eller store stykker. Sett gryten i ovnen på lav varme, lukk døren og gå ut.

Skal du være lenge borte, kan du godt sette ovnen så lavt som 75 grader, men dersom du har lyst på mat om en 4-5 timer anbefaler vi at du skrur den opp til det dobbelte. Varme og stekelengde vil også variere ettersom du har små eller store kjøttstykker som skal stekes. Men som hovedregel: Jo lavere varme - og lenger steketid - jo mørere kjøtt.

Les mer og få oppskrift på matblogger Helle Valebrokks varmende chili: Med denne kan alle lage god mat

Dynemåten:

DYNEGRØT: Du kan lage deilige gryteretter med dynegrøttrikset. Foto: KRISTIN SØRDAL
DYNEGRØT: Du kan lage deilige gryteretter med dynegrøttrikset. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Du kan selvsagt gjøre det samme uten en leirgryte, selv om den fuktige leirgryten bidrar til å gjøre maten ekstra saftig.

En annen morsom måte å lage mat på, er å la dynen gjøre mesteparten av jobben. På denne måten slipper du også å la ovnen stå på mens du er borte - om du er redd for å gå fra ovnen i lange perioder.

Denne metoden krever litt mer av deg før du legger ut på søndagstur. Ta en jerngryte og surr grønnsakene lett. Ta dem ut, og brun kjøttet (i et stykke eller i biter) slik at det får en fin stekeskorpe. Du må gjerne vende kjøttstykkene i litt mel først.

Så har du i kraft eller annen væske, grønnsaker - og gir det hele et oppkok. Når gryten koker, tar du den av platen. Sett på lokk, og la den stå i et par minutter, før du pakker det hele inn i avispapir.

Dette pakker du igjen inn i en dyne. Dynen vil bidra til å isolere, slik at gryteretten koker på ettervarmen.

Les mer: Slik lager du dynegrøt