La grøten lage seg selv i en lunken ovn, mens du bærer ved og henger opp fuglebånd - eller slapper av på sofaen. Foto: Kristin Sørdal
La grøten lage seg selv i en lunken ovn, mens du bærer ved og henger opp fuglebånd - eller slapper av på sofaen. Foto: Kristin SørdalVis mer

Den aller beste grøten lager seg nesten selv

Alt du trenger er litt avispapir, et pledd eller en dyne.

Skal du koke grøt, men har egentlig ikke tid? Eller synes du rett og slett det er kjedelig å røre i grøten?

Det finnes selvsagt snarkokt og ferdiggrøt, som DinSide testet før jul i forfjor. Men du trenger slettes ikke ty til ferdigløsninger.

Bruker du denne metoden, får du perfekt, god, gammeldags grøt nesten helt uten jobb, og helt uten fare for svidd bismak. Alt du trenger, er grøt - og litt avispapir.

Dette er løsningen

Ettersom ferdiggrøt er uaktuelt for vår gane, er langkokt - eller i alle fall ikke noe som er kokt mindre enn en halv time - det eneste som duger. Det er imidlertid ikke alltid tiden strekker til, og faren for svidd grøt er overhengende stor dersom man ikke jevnlig rører i grøtgryta.

Løsningen kan være mye enklere enn dette. Det krever bare at du er litt forutseende.

Du trenger grøtris, vann, melk, avispapir - og tilgang på stekeovn og koketopp.

Er dette den nye sushien? Tradisjonsrik nordisk mat er i vinden, og nå skal vi spise grøt.

Slik gjør du

Vi har testet dette med flere typer grøtris, altså rundkornet. Vi tar ris og vann etter porsjonsanvisningene på pakken. Dette koker vi opp, og lar det småkoke til nesten alt vannet er kokt inn. Dette tar cirka 10 minutter. Så sper vi den mengden melk som er anvist på pakken, og gir det hele et lett oppkok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er alt vi trenger å gjøre av koking denne gang.

Vi koker først vann og ris til vannet er nesten kokt helt inn, så sper vi med melk og lar det koke opp. Så setter vi på lokk ... Foto: Kristin Sørdal
... og pakker det inn i avispapir. Foto: Kristin Sørdal
Så setter vi den innpakkede grøten inn i stekeovnen, på 30-35 grader og lar den stå i 3-4 timer. Foto: Kristin Sørdal
Etter tre timer er grøten perfekt. Og ikke det minste svidd. Foto: Kristin Sørdal
Dynegrøt - som beskrevet på pakken med grøtris. Vi har benyttet avispapir i stedet. Foto: Kristin SørdalSe den smarte komfyrvakten: IQcook skal passe på så ikke grøten svir seg

Pakk det inn og la stå!

Deretter legger vi lokk på grøtkjelen og pakker det hele inn i avispapir. Vi bruker to-tre tilbudsaviser, som vi dekker kjelen med. Vi benytter teip for å få avisene til å henge på rundt kjelen, men her er det sikkert mange muligheter, kanskje er hyssing like enkelt.

Vi setter den innpakkede kjelen med grøt inn i stekeovnen, på 30-35 grader. Og lar den stå.

Etter tre timer er grøten perfekt. Og ikke det minste svidd. Foto: Kristin Sørdal
Etter tre timer er grøten perfekt. Og ikke det minste svidd. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Samme smarte prinsipp: Se også hvordan vi lager havregrøt i kjøleskapet

Resultatet: Tre timer etter

Etter tre timer tar vi avisgrøten ut av stekeovnen. Resultatet er fullkomment: Helt av seg selv og uten innblanding fra oss, har grøten blitt perfekt, akkurat passe tykk og nydelig på smak og konsistens. Og helt uten fastbrent melk i bunnen av kjelen.

I tillegg har vi spart mye tid som vi har kunnet bruke på noe annet: Stå på skøyter, handle, vaske hus og en ørliten sofablund.

Da er det bare å ønske godt måltid! Grøten er varm og klar til å servere når du tar den ut av ovnen.

Dersom grøten blir for tykk, kan du spe den litt med melk eller vann.

Seint ute med ribba? Slik lager du ribbe på en halvtime men styr unna "skinkeribba".

Du kan også bruke teppe - eller dyna

Metoden vi følger, er også forklart på Geishas pakke. De kaller det "dynegrøt", og foreslår at du skal pakkke grøten inn i en dyne. Dersom du ikke ønsker å la stekeovnen stå på lunk mens du er ute, kan du i stedet pakke gryten godt inn i en dyne. Etter fire timer er grøten klar.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Melk.no, foreslår også å bruke ullpledd i kald stekeovn. Med denne metoden skal du ha ferdig grøt på 2-3 timer.

Vi har valgt avispapir, mye på grunn av personlige preferanser og av hygieniske årsaker. Vi understreker at vi ikke kan uttale oss om hvorvidt innpakking i dyne eller avispapir kan påvirke bakterieinnholdet i grøten. Vi har selvsagt lagt lokk på kjelen før vi pakket den inn. Det bør du også gjøre.

Deler av denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.