Dekorer deg glad

Lys opp både sinn og hjem.

Med 16 millioner ulike fargekombinasjoner kan man lage den atmosfæren man ønsker. Høstens nylansering koster fra 899 kroner til 1.899 kroner per lampe.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Med 16 millioner ulike fargekombinasjoner kan man lage den atmosfæren man ønsker. Høstens nylansering koster fra 899 kroner til 1.899 kroner per lampe. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For enkelte er vinteren et langt gjesp. Andre reagerer på mørket med depresjon. Faktisk antas det at så mange som fem til ti prosent av den voksne befolkningen føler seg nedstemt i vintermånedene.

Selvmordstanker av vinterdepresjon

Med dagens teknologi er det faktisk mulig å finne produkter som skal lyse opp både hus og sinn. Vi en tur innom Philips lysigloo ”Oasis of Light” på Youngstorget i Oslo, for å se på lysløsninger - som angivelig skal gjøre det lettere å komme seg gjennom den lange og tunge vinteren.

Myk start på dagen

Tenk deg å våkne til lyden av morgenfugler i skogen, afrikansk jungel eller lyden av vind.Wake-Up Light koster fra 799 kroner og er ment til å gi deg en myk start på dagen.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Tenk deg å våkne til lyden av morgenfugler i skogen, afrikansk jungel eller lyden av vind.Wake-Up Light koster fra 799 kroner og er ment til å gi deg en myk start på dagen. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

- Et godt eksempel på hvordan lys kan anvendes for å gjøre livet bedre er vårt Wake-up Light som simulerer soloppgang. For deg som synes det er tungt å stå opp på mørke høst- og vintermorgener kan denne hjelpe deg. Lyset stopper gradvis melatoninproduksjonen, som er søvnhormonet, og gjør at du føler deg mer våken og opplagt enn om du skulle bli dratt ut av søvnen i et mørklagt rom, forklarer sier Max Hellström, PR-ansvarlig i Philips.


Demringslampen fra Philips, som nå fås i oppgradert versjon, ble i fjor kåret til elektronikkbransjens beste gavetips.
- Vi er inne i en revolusjon når det gjelder lys. Huleboerne stor opp når sola kom opp og la seg når mørket senket seg. Slik er det ikke med oss, men vi har i dag hjelpemidler som kan hjelpe oss å bruke lys på samme måte som huleboerne gjorde, sier Training Manager ved Philips Lighting og guide for dagen, Ole Christoffersen.


Man stiller Wake-up Light på den tiden du ønsker å våkne. En halvtime før innstilt tid begynner Wake-up Light gradvis å lyse opp soverommet og setter på den måten i gang den fysiske oppvåkningsprosessen i kroppen.
- Ønsker man å våkne til for eksempel lyden av fuglekvitter, afrikansk jungel eller froskekvekk har man muligheten til det. Det gir en veldig myk start på dagen, sier Christoffersen.

Lys som bedrer humøret

Energylight skal gjøre humøret bedre og energinivået høyere. Philips pris er fra kr. 1.990. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Energylight skal gjøre humøret bedre og energinivået høyere. Philips pris er fra kr. 1.990. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

Ønsker du å holde energinivået oppe utover dagen, kan du investere i en såkalt Energy-lamp.

Disse lampene gir lys med samme intensitet og kvalitet som naturlig dagslys og det sies at man skal merke en forbedring i energinivået og humøret etter fem dager dersom man bruker en slik lampe i 30 minutter med en lysintensitet på 10.000 lux.

- Man kan for eksempel bruke den på kontoret. Sett den 40-60 centimeter unna der du sitter. Denne lampen gir en slags dagslyssimulering og kan være spesielt fin å bruke den mørke delen av året, sier Christoffersen.

Atmosfære med Living Colour Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Atmosfære med Living Colour Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

Stemningslampen, LivingColors kan som de andre omtalte produktene skryte på seg å hjelpe mot vinterdepresjon, men lampene kan helt klart livne opp en ellers mørk og fargeløs hverdag.

- Med hjelp av denne kan du bruke lys til å sette farge på rommet med førstegenerasjons fargevalg. Med en fjernkontroll kan man velge mellom 16 millioner fargekombinasjoner, forklarer Christoffersen.
- Visste du forresten at kvinner klarer å oppfatte 10 millioner fargekombinasjoner, mens menn kun oppfatter en million? Det kommer av at menn har ett x-kromosom, mens kvinner har to.
- Ved hjelp av lys skaper vi en atmosfære. Ting skjer hurtig og dette er fremtiden, spår Christoffersen.

TV med glorie

Lyset og fargen i rammen følger TV-bildet, noe som gir en ekstradimensjon, samt at mer lys gjør det mindre anstrengende for øynene å se på TV. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Lyset og fargen i rammen følger TV-bildet, noe som gir en ekstradimensjon, samt at mer lys gjør det mindre anstrengende for øynene å se på TV. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

Fremtidens TV er, ifølge Christoffersen, langt mer enn ett du ser Dagsrevyen på. Aurea, som han henviser til, har en aktiv kant til kant glassramme rundt selve TV’en. Rammen er utstyrt med lysdioder, som gir en bedre visuell opplevelse samtidig som den fungerer som en lyskilde når TV’en er avslått.

Rammen rundt Philips Aurea er utstyrt med 168 LED-lamper som skaper en glorie rundt bildet somfortsetter ut på veggen rundt TVen. Pris fra kr. 20.000, men kan fås også til rimeligere TVer. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Rammen rundt Philips Aurea er utstyrt med 168 LED-lamper som skaper en glorie rundt bildet somfortsetter ut på veggen rundt TVen. Pris fra kr. 20.000, men kan fås også til rimeligere TVer. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer
De oppladbare te- lysene Imageo kan man trygt plassere på gulvet. Pris for en 3-pakning fra 399 kroner.
De oppladbare te- lysene Imageo kan man trygt plassere på gulvet. Pris for en 3-pakning fra 399 kroner. Vis mer

Rammen rundt Philips Aurea er utstyrt med 168 LED-lamper som skaper en glorie rundt bildet som fortsetter ut på veggen rundt TVn. Lyset og fargen i rammen følger TV-bildet, noe som gir en ekstra dimensjon, samt at mer lys gjør det mindre anstrengende for øynene å se på TV.
- Denne TV’en får man også i prisklasser rundt 6.000 – 7.000 kroner.

Under utstillingen kom vi faktisk over et produkt som kan være et godt julegavetips. De oppladbare te-lysene ”Imageo” har allerede blitt svært populære i restaurant- og hotellbransjen, men kan like godt egne seg til å skape en varm og koselig romjulsstemning i stua.

- Imageo er et LED-lys som lager en flammeeffekt. De renner ikke og er helt sikre. Tåler vann gjør de også, sier Christoffersen.
Pris for en trepakning er overkommelige 399 – 499 kroner.

Utstillingen er åpen fra klokka 08.00 til 20.00 til og med søndag 23.november.

Philips og deres utstilling "Oasis of Light" besøker i disse dager Oslo.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Philips og deres utstilling "Oasis of Light" besøker i disse dager Oslo. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer