De vanligste lysfeilene

Ekspertens tips til bedre belysning. Av Alejandro Decap

FREKK STIL: Sånn kan kjøkkenet bli med god lyssetning. Foto: Calina Yttredal
FREKK STIL: Sånn kan kjøkkenet bli med god lyssetning. Foto: Calina Yttredal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Man må være bevisst på hvor lyset kommer fra i et rom og hvor det er skygger. Ta hensyn til rommets proporsjoner og funksjoner, før du begynner med å lyssette, forklarer kunstner og lysdesigner Calina Pandele Yttredal.

Lysdesigneren, som har vært med i TV2s interiørprogram Tid for hjem og har gjennomført flere lysutsmykninger og lysinstallasjoner i Oslo, mener at lyssetting er noe som fort går i glemmeboken.

Hun jobber for tiden med å ferdigstille en bok der hun gir enkle tips og råd til de som har lyst til å forbedre belysningen hjemme, og gir her noen av sine beste råd til husets ulike rom. For det kan fort skje at de lampene og lyspærene du nettopp kjøpte og var fornøyd med, gjør alt annet enn å lyse opp hverdagen.

Tips for stuen

Designer lys: Lyssettingen i hjemmet går i glemmeboken, i følge Calina Yttredal.  Foto: Jan Inge Mevold Skogheim
Designer lys: Lyssettingen i hjemmet går i glemmeboken, i følge Calina Yttredal. Foto: Jan Inge Mevold Skogheim Vis mer


– Det er klart at det er mer behagelig med generell belysning som lyser indirekte, istedenfor en taklampe som kaster sterkt og ufølsomt lys midt i rommet. Men bruker du bare indirekte belysning, kan rommet bli diffust. Flotte gjenstander på en hylle eller noen reisesuvenirer som henger på en vegg vil ikke være nok synlige, mener Yttredal.

Løsningen her, forklarer lysdesigneren, er å eksperimentere og å tenke over hva man har lyst til å fremheve.

– Man kan live opp kroker, ha litt effektbelysning for eksempel bak en plante eller uplights som danner mønstre på en vegg. Hvis du demper den generelle belysningen og retter en spotlight eller en annen type lyskilde mot et maleri eventuelt en gjenstand på en hylle, vil den fremstå nærmest som et smykke på et museum.

Yttredal forklarer også at det er mulig å utnytte det naturlige lyset i stuen ved hjelp av for eksempel en persienne.

– Jeg har inntrykk av at mange folk ikke helt vet hvordan de skal bruke persienner. Lamellene skal justeres slik at sollyset blir reflektert fra den blanke overflaten og sendt inn i rommet. På denne måten utnytter du sollyset for å få indirekte lys på dagtid.

Pusse opp? Gulvtipsene får du her

På arbeidsrommet

– Jeg vil si at en gjennomgående feil her er blending. Det vil si at man har plassert en lyskilde slik at du får lyset rett i øynene. Sitter du med en oppgave vil du merke det og at du ser lyskilden vil virker sjenerende, forklarer Yttredal.

Hun forklarer videre at du også kan bli blendet av dagslys. Mange velger for eksempel å plassere arbeidsbordet sitt foran et vindu for å få en fin utsikt, men det kan fort skape problemer hvis man ikke innretter seg riktig.

– For å ta et eksempel, kan det bli nærmest umulig å arbeide på datamaskinen hvis du har plassert den foran et vindu, slik at du får dagslys eller sterkt sollys rett i øynene. Dette på grunn av adaptasjon, som betyr øyets evne til å tilpasse seg lys og mørke. Vi kan sammenligne det med å kjøre ut fra en mørk tunnel, og bli blendet av sterkt sollys.

Skulle du ønske utsikt mens du jobber, så har Yttredal et forslag:

– La lyset komme fra siden. Dataskjermen bør være foran en mørk vegg, da blir det bedre for øynene. På den måten konkurrerer ikke lyset fra skjermen med annet lys. Er du høyrehendt så lar du lyset komme inn i fra venstre slik at armen din ikke lager skygger, forteller hun.

Tabbene: Ikke gjør dette når du pusser opp

På soverommet

Det er mange muligheter når du skal lyssette rom i ditt hjem, men hva er best? Neppe en enslig lampe i taket.  Foto: Alejandro Decap
Det er mange muligheter når du skal lyssette rom i ditt hjem, men hva er best? Neppe en enslig lampe i taket. Foto: Alejandro Decap Vis mer


– På soverommet er det lite vits i å ha en lampe midt i taket. Ligger du på ryggen så er det aldri godt å få lys direkte i øynene.

Det er mange som pøser på med lys, men Yttredal har et tips der også:

– Du har muligheter til å tilpasse lyset, for eksempel ved å dimme. Pass på å ha bryteren ved siden av sengen. Står du opp en mørk morgenen og du skal finne frem klær, så holder det med et lys i garderobeskapet. Du trenger ikke å sette lyset på for fullt.

På kjøkkenet

– Hvis du har dårlig lys med feil fargetemperatur, så kan det få blant annet kjøtt til å se fordervet ut. Det er også ugunstig når lyset får all maten du spiser til å se uappetittlig ut, forteller Yttredal.

Dette skjer fordi ulike lyskilder har sine egne ufullstendige fargespektra til forskjell fra dagslyset.

– Lamper sender ut forskjellige bølgelengder, men ikke alle i spekteret som dagslys gjør. Hvis jeg hadde en rød jakke på meg, så ville den i bestemte lystyper fremstå som en brun jakke. Derfor er det viktig at du velge riktig lyskilde. Slik at maten ser naturlig og friskt ut. Det er også viktig med riktig lys slik at du ser hva du gjør og ikke skjærer deg eller brenner deg på komfyren.

Les også: Andre tips til kjøkkenet

Og hva med badet?

– Lys som kommer nedenfra deformerer ansiktet, det samme gjør lys rett ovenfra. Lys rett forfra forflater derimot ujevnheter og ansiktet ser glatt ut.

Det er mange bad der lyset ikke fungerer, verken for sminke eller barbering. Det beste lyset, forklarer Yttredal, kommer fra siden.

– Når du ser deg i speilet skal du se realistisk ut. Du skal ikke se forskjønnet ut heller, for går du ut blant folk så kommer sannheten frem. Lys fra siden er det mest ideelle. Om du ønsker, kan du ha et ekstra lys på 45 grader ovenifra. Men ikke rett over hodet.

Mange velger også å pusse opp sitt bad, men før man begynner oppfordrer Yttredal til god planlegging.

– Skal badet pusses helt opp, er det lurt å planlegge belysningen i detalj før arbeidet starter, slik at all innfelt armatur og skjult belysning skal kunne bygges inn. Akkurat som når du skal bygge et helt hus.

Bygge nytt eller pusse opp? Vær tidlig ute

Helt til slutt har hun et råd til de som skal bygge hus eller pusse helt opp.

– Det er feil at man bygger huset først, og etterpå tenker jaja, hvor skal vi sette lys. Det skal ikke være sånn at du skal møblere etter hvor stikkontaktene er. Planlegg lys i forhold til himmelretninger, tenk etter hvor du vil plassere vinduer, og hvordan du ønsker at dagslyset skal spille sammen med det kunstige lyset. Hvis du synes at dette blir for vanskelig, engasjer en lysdesigner, slik at vedkommende sammen med arkitekt og elektriker på et tidlig tidspunkt kan planlegge hvordan lyset skal bli, forklarer Yttredal.

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer