Slik forebygger du brann

De vanligste brannårsakene er enkle å unngå

Det er ikke alltid det er så mye som skal til, her får du noen gode råd.

VIKTIGE TILTAK: Små, men viktige tiltak kan utgjøre en stor forskjell dersom uhellet er ute. Foto: Colourbox / Tryg Forsikring
VIKTIGE TILTAK: Små, men viktige tiltak kan utgjøre en stor forskjell dersom uhellet er ute. Foto: Colourbox / Tryg Forsikring Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er nå i de kalde vintermånedene der også de fleste branner og dødsbranner finner sted. I 2018 var røyking og komfyrbranner de vanligste årsakene til brann i Norge, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Menn overrepresentert

- Boligbranner som tar liv skjer som oftest på natten, og all erfaring viser at det er tidlig varsling ved hjelp av røykvarslere som redder flest liv, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

Oppdaterte tall fra DSB viser at 39 mennesker mistet livet i brann i løpet av 2018, der 27 var menn og 12 var kvinner. Åtte av dødsfallene fant sted i julemåneden.

Ifølge DBS skjer rundt halvparten av alle dødsbranner i hjem uten fungerende røykvarsler.

Spesielt utsatte grupper

Tall fra DSB viser at tre av fire som har omkommet i brann de siste årene, har enten vært eldre og pleietrengende, rusavhengige eller personer med nedsatt funksjonsevne. Daae mener pårørende er en viktig ressurs for å forebygge brann hos de spesielt utsatte gruppene, siden spesielt eldre kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon.

- Vi oppfordrer pårørende til å sjekke røykvarsleren hos eldre slektninger eller andre familiemedlemmer som kan trenge en hjelpende hånd med brannsikkerhet, sier Daae.

Hun sier også at pårørende bør sørge for at de som trenger det, installerer komfyrvakt, siden komfyren er hjemmets absolutt største brannkilde.

Billig livsforsikring

Forebyggingsekspert i Tryg Forsikring, Øyvind Setnes, trekker i likhet med Cecilie Daae fram at en fungerende røykvarsler er en viktig kilde for å sikre seg mot brann. Likevel anslås det at en halv million mennesker bor i boliger uten fungerende røykvarslere.

- De farligste boligbrannene oppstår om natten, og de fleste som omkommer kveles i røyk og gass, siden mange ikke har fungerende røykvarslere, sier Setnes.

Å ha fungerende røykvarslere i hus er altså en billig livsforsikring, og en viktig forebyggelse mot brann, mener Setnes.

Tydelig reduksjon

DSB opplyser også at i snitt 61 mennesker har dødd hvert år siden 1979 som følge av brann. Året med færrest omkomne i brann er 2017 med 26, og året med flest omkomne er 1979 med så mange som 91 personer.

Likevel er reduksjonen de siste ti årene i antall brannofre stor.

- Jeg tror denne reduksjonen skyldes en økt bevissthet rundt brannsikkerhet hos folk flest, og at flere installerer røykvarslere og har slukningsutstyr i hjemmet, avslutter Setnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!