De unike julegavene

Hva i alle dager skal du gi bort?

Vanskelig å finne toalettet? Quack hos Epla lager morsomme toalettskilter, og denne tissetrengte damen og herren koster 398 kroner. Foto: PRODUSENTEN
Vanskelig å finne toalettet? Quack hos Epla lager morsomme toalettskilter, og denne tissetrengte damen og herren koster 398 kroner. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange antar at det vil ligge en del kaffemaskiner under juletrær i år, mens elektronikkbransjen selv har kåret iPad 2 til årets julegave.

Gavene vi faktisk får

Sikkert mange som ønsker seg slike saker, men det viser seg at vi som kjøper, like gjerne satser på ting som nesten ikke omsettes utenom julehøytiden. Som for eksempel varmetepper (les vår test av ett av dem) og fotbad. Og på bokhandlerforeningens bestselgerlister ligger bøkene vi tipper mange risikerer å få flere av til jul, som Hel ved av Lars Mytting og Bibelen 2011. Og kommer man ikke på hva man skal gi, er det lett å ty til gavekort.

Følgen av at mange kjøper det samme, blir også at mange velger å bytte julegavene de har fått. Og dessverre ender alt for mange gavekort opp som søppel, fordi mottaker glemmer gaven, eller ikke bruker det før datoen har gått ut.

Taper millioner: Sjekk datoen på gavekortet nå!

De originale variantene

Vil du være mer original, finnes det mengder av julemarkeder og småskalaprodusenter som kan forsyne deg med gavene som mottaker kanskje ikke får tre av under juletreet.

Vi har fått et knippe tips fra Epla, nettstedet som i år fikk årets innovasjonspris i Postens netthandelkåring. På Epla oppretter småskalaprodusenter og privatpersoner egne butikker der de selger unik design og gaver. Sjekk også nettbutikken Vaho, som ble årets nykommer i samme kåring. De selger vesker og lignende laget av resirkulerte reklameseil.


MERK: De oppgitte prisene er før frakt. Se butikkene for flere detaljer.

Vil du heller gå for konsumerbare gaver, kan du for eksempel sjekke Bondens marked, som også har en nettside med oversikt over leverandører. Flere av disse kan sende produkter til deg på bestilling. Har du andre tips om gode, originale steder å jakte på gaver? Del med andre i debatten under.

Sende pakken til noen? Julegavene bør sendes innen 16. desember ifølge Posten. Skal du bestille via post for levering hjemme, bør du altså også bestille innen den datoen.

Men hva med rettighetene?

– Angreretten varierer om du handler fra en næringsdrivende eller fra en privatperson. Om du handler fra en bedrift/næringsdrivende gjelder angreretten som vanlig ved nettkjøp/fjernhandel. Når du handler hos privatpersoner gjelder ikke angreretten, forteller Siw Boine fra Epla, men sier også at de aller fleste på Epla praktiserer angrerett som en del av god kundeservice.

– Er man i tvil kan det lønne seg å ta kontakt med butikken på forhånd, råder Boine.

Fordel med netthandel: Angrerett!

DinSide gjør oppmerksom på at Epla er eid av Aller Media, som også eier Aller Internett, som DinSide er en del av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer