De sparer minst 850.000 kroner i året

Nordens største varmepumpeanlegg i Kollen borettslag utenfor Sandefjord åpnet i går.

Styreleder i Kollen Borettslag, Leif Tore Markman, er svært fornøyd med at installasjonen av varmepumpeanlegget er ferdig. Varmepumpens utedel ses til venstre. På takene i bakgrunnen kan du skimte flere.  Foto: Elisabeth Dalseg
Styreleder i Kollen Borettslag, Leif Tore Markman, er svært fornøyd med at installasjonen av varmepumpeanlegget er ferdig. Varmepumpens utedel ses til venstre. På takene i bakgrunnen kan du skimte flere. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Jeg trodde nesten ikke mine egne ører: 87 prosent stemte for husleieøkning.Leif Tore Markman, styreleder Kollen Borettslag»


Kollen borettslag utenfor Sandefjord ferdigstilte i går installasjonen av Norges største varmepumpeanlegg. Beregninger viser at de 189 leilighetene i snitt vil kunne spare minst 4.500 kroner. Totalt er besparelsen på mer enn 850.000 kroner. Og dette er etter at utgiftene i forbindelse med installasjon og nødvendig vedlikehold er trukket fra.

Hvordan i alle dager fikk de dette til?

Skrekkscenario: Hong Kong

Styreformann i Kollen borettslag, Leif Tore Markman forteller DinSide at prosessen ble startet da en av borettshaverne tok kontakt med styret for å søke om å få montere en varmepumpe på din veranda.

Det eneste som er synlig fra gateplan er selve pumpene som står på taket av hver blokk (off white), ved siden av de eksisterende ventilasjonspipene (grå og sort). Foto: Elisabeth Dalseg
Det eneste som er synlig fra gateplan er selve pumpene som står på taket av hver blokk (off white), ved siden av de eksisterende ventilasjonspipene (grå og sort). Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Det første som slo meg var disse skrekkbildene fra Hong Kong, der hver eneste leilighet har aircondition montert på fasaden. Det er ikke pent estetisk, sier Markman til DinSide.

Som styreleder tok Markman tak i prosessen og våren 2008 tok han kontakt med energirådgiver Harald Gulbrandsen i Arcpro. Han foreslo en løsning med færre, men større utendørs enheter som forsyner rundt ni leiligheter. Selve varmepumpene er fra Toshiba, og alt utstyret er levert av abk Klimaprodukter. Det er valgt luft-luft-varmepumper, med VRF-teknologi.

- Boksene i seg selv ser kanskje ikke så spesielle ut, men hver og en har en unik løsning for energiovervåkning. Det vil si at vi kan lese ut nøyaktig hvor mye hver enkelt leilighet bruker, slik at regningen til slutt blir rettferdig fordelt mellom beboerne.

Se vår guide til varmepumper.

Prosessen

Selve prosessen og gjennomføringen av installasjonen var langt mindre smertefri enn Markman hadde trodd.

- Etter å ha fått en utredning og et overslag over kostnader innkalte vi til generalforsamling. Den best besøkte i borettslagets historie. Resultatet ble at 87 prosent sa ja. Det vil si at 87 prosent sa ja til husleieøkning!

Ifølge Markman har flere av motstanderne og tvilerne også kommet etter, og er nå uttalt positive til installasjonen.

Noen av boenhetene har hatt innedelen montert siden mai. Og fikk nyte godt av den omvendte varmefunksjonen, nemlig at innedelen også kan brukes som air condition under hetebølgen tidligere i sommer. - Det var kanskje med på å omvende noen, ler Markman. Han mener det er nå så godt som hundre prosent positiv oppslutning om det nye varmepumpeanlegget.

DinSides skole for deg som sitter i styret i borettslaget: Slik gjennomfører du en prosess

Enova-støtte

I tillegg til at beboerne er med på å finansiere anlegget, har Enova støttet prosjektet med 316.000 kroner. Totalt kostet prosjektet 4.628.550 kroner. - Enovas støtteandel utgjør bare 7 prosent, men har vært avgjørende for oppstarten og gjennomføringen av energispareprosjektet, sier Frode Olav Gjerstad i Enova.

- Prosjektet er et godt eksempel for andre borettslag og Enova håper at andre velger tilsvarende løsninger for å redusere energibruken og utnytte energien som ligger i den relativt milde uteluften i Norge.

Les mer om Enovas støtteordninger

Det eneste som er synlig fra gateplan er selve pumpene som står på taket av hver blokk (off white), ved siden av de eksisterende ventilasjonspipene (grå og sort). Foto: Elisabeth Dalseg
Rørene er skjult fra fasaden i de innglasserte verandaene, og er relativt diskret montert på verandaveggene. Foto: Elisabeth Dalseg
Markman foran varmepumpeenheten i stuen. Den er montert på samme sted i nesten alle leilighetene. Foto: Elisabeth Dalseg
Marita Lipski er ekstra fornøyd med at varmepumpen bidrar til et bedre inneklima for sønnen Kristoffer Jensen. Foto: Elisabeth Dalseg
Styreleder i Kollen Borettslag, Leif Tore Markman, er svært fornøyd med at installasjonen av varmepumpeanlegget er ferdig. Varmepumpens utedel ses til venstre. På takene i bakgrunnen kan du skimte flere. Foto: Elisabeth Dalseg
Her kan du se hvordan en enhet leverer varme til flere oppganger gjennom et enkelt rørsystem. Foto: Elisabeth Dalseg

Skroll ned for å lese mer

Installasjon og bruk

Marita Lipski er ekstra fornøyd med at varmepumpen bidrar til et bedre inneklima for sønnen Kristoffer Jensen. Foto: Elisabeth Dalseg
Marita Lipski er ekstra fornøyd med at varmepumpen bidrar til et bedre inneklima for sønnen Kristoffer Jensen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Selve installasjonsprosessen beskrives av beboerne som overraskende smertefri, og rask.

- Det gikk overraskende fort. De var inne og ute på et par timer, forteller Marita Lipski.

Markman roser også installatørene. - De var hyggelige og dyktige, raske - og ikke minst ryddige. Det så ikke ut som noen slagmark etter at de hadde vært i leiligheten, slik det noen ganger gjør når man har hatt håndverkere på besøk.

I tillegg til varme- og kjølingsfunksjonene bidrar varmepumpen til å rense luften, og minske luftfuktigheten. Som ekstrautstyr kan man få både pollenfilter og røykfilter, til et par hundrelapper hver. Marita Lipski har en sønn på et par måneder, og synes det er fint å kunne tilby ham et forbedret inneklima.

- En av beboerne har også fortalt at plantene trives bedre, sier Markman.

Sommer- og vintersesong

Selve anlegget er stilt inn på sommer og vintersesong. Det vil si at det kun kan brukes til avkjøling i sommersesongen, og til oppvarming om vinteren. Sesongskifte er satt til 1. juni og 1. september, og det er disse datoene som er lagt til grunn i de økonomiske utregningene, men det kan selvsagt endres underveis, dersom det skulle komme noen uvante temperatursvingninger.

Det er også verdt å merke seg at avkjølingen om sommeren koster penger, og spiser av det man sparer på å bruke varmepumpen om vinter. Dette er tatt med i beregningene - og besparelsene på 4.500 kroner per enhet.

Tre finansieringsmodeller

Hvordan betaler man så for en slik millioninstallasjon? Borettshaverne fikk tre valgmuligheter:

  • Betale alt i en engang (og dermed slippe renter på lån, og den ekstraordinære husleieøkningen) - omtrent 23.000 kroner per leilighet.
  • Betale for enheten i leiligheten kontant, og finansiere fellesdelen over husleien
  • Finansiere installasjonen med husleie. For de som valgte denne løsningen blir husleieøkningen 500 kroner i måneden i tre år, og 200 kroner i måneden de påfølgende årene.
- De som betaler alt i en engang vil få enda større besparelser totalt - og merke det mer fra dag 1, sier Markman.

Han forteller at det stort sett er de godt voksne, veletablerte, som har valgt denne løsningen, mens de yngre, småbarnsfamiliene har valgt å betale ned alt eller deler over husleien.

- Selv om husleien øker, vil de jo spare penger totalt sett, sier Markman. Og besparelsene vil øke med tid.