De smarte balkongplantene

Det er vår, og det er på tide å plante på balkongen. Er du en av dem som river seg i håret over mangelen på grønne fingre? Da er denne guiden for deg. Vi kan ikke love deg at ingen av plantene dør - men vi kan i hvert fall hjelpe deg litt på vei med å få balkongen til å se trivelig ut.

Publisert
Sist oppdatert


Tid for planter

En av våre kollegaer sa nylig at da hun bodde i en blokk på Oslos østkant, gjaldt den uskrevne regelen om at blomsterkassen skulle være ferdig plantet til 1. mai.

- Var den ikke det, ble vi skikkelig uglesett av våre naboer, sier vår kollega, som i dag bor på vestkanten. Her får hun et par uker ekstra til rådighet - her må hage og balkong være klare til 17. mai, for å unngå stygge blikk fra naboen...

Årets balkongmote

- Balkongen har blitt en utvidelse av stua, sier Gunn Pettersen, innkjøpsansvarlig for potteplanter og Therese Kleppe fra Markedsavdelingen i Mester Grønn, til DinSide. - Terrassen har ganske enkelt blitt et eget oppholdsom.

Da vi snakket med Finn Schjøll tidligere i år, fikk vi samme klare melding: det er ute som er inne i 2006. Grensene mellom inne og ute viskes ut. Og at uteplassen blir prioritert i år, er det ingen tvil om. - Det er garden-trenden som er den overordnede trenden i år, sa Finn Schjøll i januar.

Pettersen legger til at trenden går mer over fra shabby chic til shabby victorian og herregårdsstil i år. - Plantene skal være mer overdådige, som storblomstrete roser, peoner, fylte surfina, fylte campanula og storblomstrete rosa begonia, sier hun. - Eføy er veldig med i bildet i år, og gir en fin kontrast til blomstene. Plant den gjerne i høy, sort zink.

Prikken over i-en: "Stickers" i blomsterpotta. Foto: Mester Grønn. Foto: mester grønn
Prikken over i-en: "Stickers" i blomsterpotta. Foto: Mester Grønn. Foto: mester grønn Vis mer


Mange pynter ekstra opp i balkongkassen eller i krukken. - Interessen for såkalte stickers, figurer på pinne, er økende, sier Kleppe. - De er med på å sette den siste prikken over i-en, og setter et personlig preg på balkongkassen og krukken.

Slike stickers får du tak i flere steder, blant annet på Mester Grønn og på Åhlens.

Vi tror mer og mer at vi er veldig individuelle og unike, ifølge Schjøll. Likevel kjøper mange av oss mye av det samme. - Rosa, lilla og hvit er for tiden de mest populære fargene, sier Pettersen. - Alle farger kan mikses, men vi ser også at flere velger å plante ton-i-ton farger i krukkene.

Bildespesial: Her er årets nye balkongplanter.

Det viktigste på terrassen er uansett krukker, kar og vaser med planter - gjerne flere små potter gruppert sammen. Disse kan være i forskjellige størrelser, farger og utforming, ifølge Kleppe. - Det er viktig å skape sitt eget personlige uttrykk.

Grønt og skjønt på balkongen. Foto: Mester Grønn. Foto: Mester Grønn
Grønt og skjønt på balkongen. Foto: Mester Grønn. Foto: Mester Grønn Vis mer


Få det til på balkongen

Vår kollega påstår selv at hun ikke har helt grønne fingre, og mener balkongen er en spesiell utfordring. - Plantene i hagen er det litt vanskeligere å drepe enn de skjøre balkongplantene, som plantes i små krukker og balkongkasser, og må vannes oftere, sier hun.

Og jo færre planter som overlever - jo dyrere blir det, hvis du hele tiden må kjøpe nye. Selv om de enkelte plantene ikke er så veldig dyre, så går det fort noen kroner til jord og gjødsel, planter - og kanskje noen nye krukker i tillegg.

Utfordringen er dermed å kjøpe smart, og plante riktig - for at investeringen i balkongtrivsel skal vare sommeren ut.

Hvordan skal vi få til å lage en blomstrende oase, og helst en som varer lenger enn et par dager etter at vi har plantet?

- Ved hjelp av sommerblomster kan man skape et frodig og fargerikt inntrykk, der plass og jordvolum er begrenset, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Trykk her for å se et utvalg sommerblomster som er spesielt egnet til krukker og kasser på balkongen.

Hans Jensen i Plantasjen samstemmer. - Det som er viktig for dem som ikke er flinke med planter, er å bruke store krukker som ikke tørker så fort ut.

Trykk her for tips om hvordan du skal plante på balkongen.


Hva bør du tenke på når du kjøper planter?

DinSide tok turen ut til gartneriet på Ila fengsel i Oslo - og fikk mange gode råd av en svært hjelpsom gartnerimedarbeider. Her er tipsene vi selv hadde nytte av:

 • Når man kjøper planter på gartneri på begynnelsen av våren, er plantene fremdeles unge og ganske små. De kommer til å vokse og bli større om de får nok næring og vann.
  Derfor er det viktig å ikke plante for mange planter i en kasse.
 • Pass på at det er god plass mellom plantene, ikke plant for tett, de trenger plass til å vokse.
 • Velg små planter som ikke vokser seg alt for store om det er mye vind på balkongen din. Hvis det blåser for mye, kan plantene lett knekke og bli ødelagt.
 • Husk å vanne godt, slik at vannet renner ned i bunnen av kassen eller krukken, røttene henter nemlig næring nedenfra.
 • Kilder: Gartneriet på Ila Fengsel, Mester Grønn, Opplysningskontoret for blomster og planter, Plantasjen.

  Illustrasjonsfoto: Dez Pain. Foto: Dez Pain/xymonau
  Illustrasjonsfoto: Dez Pain. Foto: Dez Pain/xymonau Vis mer


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer