De sikreste hytteområdene

Hvor i Norge skal du kjøpe hytte, om du ikke vil risikere sparepengene?

Publisert
Sist oppdatert

Lyst på hytte i vinter, men usikker på om du skal kjøpe eller la det være med tanken?

Hva er hytten verdt?

Årelang hyttefest

De siste månedene har pilene i det generelle boligmarkedet pekt nedover, uten at dette imidlertid har vært mulig å spore tilsvarende på statistikkene til fritidseiendommene.

Hvor er det lurest å kjøpe hytte? Ekspertene er ikke enige... <i>Bilde: Per Ervland.</i>
Hvor er det lurest å kjøpe hytte? Ekspertene er ikke enige... Bilde: Per Ervland. Vis mer

For seneste tilgjengelig prisinformasjon er Statistisk sentralbyrås (SSB) statistikk over fritidseiendommer fra 2. kvartal i år. På dette tidspunktet var gjennomsnittlig pris per omsatt fritidseiendom i Norge 1.166.000 kroner.
I første kvartal var tilsvarende pris 1.146.000, noe som altså tilsvarer en prisstigning på cirka to prosent fra 1. til 2. kvartal i år.

De senere årene har pilene bare pekt én vei i hyttemarkedet: Oppover. For ifølge SSB's statistikk over omsatte fritidseiendommer, har eksempelvis prisene økt med 126 prosent fra år 2000 og til 2. kvartal i år. Og bare side 2003 har prisene økt med 81 prosent. Det er en prisstigning som overgår markedet for helårshus. Men tidligere undersøkelser vi har gjort, viser at prisene på hytter er mer følsomme for svingninger i økonomien - de øker mest i oppgangstider, og synker mest i nedgangstider.

Tregere i hyttemarkedet?

Pilene har altså pekt nedover i det vanlige boligmarkedet det siste to-tre månedene, og det skal derfor bli særdeles spennende å se prisstatistikken til SSB for fritidseiendomsmarkedet i 3. kvartal (som blir lagt frem senere i november). Eiendomsmeglere DinSide har snakket med tidligere i år, hevder videre at det går tregere i hyttemarkedet nå, enn det har gjort tidligere.

Man må derfor belage seg på en mindre festlig stemning i hyttemarkedet i tiden fremover.

Likevel kan det være mange som drømmer om hytte, og spørsmålet melder seg da: Hvor risikerer du minst ved å kjøpe hytte?

Blir det hyttekrakk?

Kjøp billig

Lyst på hytte?

Vurderer du, eller planlegger du, å kjøpe hytte? (Avsluttet)
Har hytte fra før(40%) 410
Ja, ganske sikkert(21%) 218
Ja, men ganske usikkert(21%) 217
Nei(17%) 176
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, ønsker ikke å peke ut spesifikke geografiske områder som er mer trygge enn andre, men har likevel en rekke gode råd for hva man bør kjøpe - og ikke kjøpe.

- De nye og dyre hyttene som koster over 3-3,5 millioner kroner kan utgjøre en risikogruppe. I Norge koster gjennomsnittshytten rundt 650.000-750.000 kroner, og disse urhyttene, som jeg kaller dem, er mindre risikobetonte. De har et marked, sier Finn Tveter til DinSide

Han tror også at fremtidige klimaforandringer kan ha innflytelse på hva som kan være et godt og et dårlig kjøp.

- De hyttene som ligger under 500-600 meter, kan være risikofylte. For om noen år vil de kanskje ikke ha snø på grunn av klimaforandringer. Derfor vil en sikrere investering være å kjøpe hytte som ligger i minst 900-1.000 meters høyde, for det vil være snøsikkert, sier han, og legger til:

Urhyttene, som jeg kaller dem, er mindre risikobetonte. De har et marked, sier Finn Tveter.


- Videre kan det være lurt å tenke på at hytten ikke ligger alt for langt fra en "storby", eksempelvis Oslo eller Bergen.

Skal vi tro Tveter, er tre viktige stikkord for hyttekjøpere i dagens marked altså følgende: Snøsikkert område, nær storby og lav pris.

Tusenvis har hyttedrømmer

Bjørn-Erik Øye, administrerende direktør i Prognosesenteret, tror ikke på noe fall i hyttemarkedet.

- En undersøkelse vi nylig gjorde, viser at det er 411.000 husholdninger som har en hytte i Norge. Videre at det er 280.000 som har en drøm eller en plan om å kjøpe hytte. Det betyr ikke nødvendigvis at alle disse kommer til å kjøpe hytte, men viser likevel at det er en sterk hyttedrøm blant mange. Det er altså ingen indikasjon på at markedet vil falle, sier Øye.

Han mener heller ikke at et eventuelt fall i boligmarkedet vil føre til et enda større fall i hyttemarkedet, heller omvendt.

- Et fall i boligprisene generelt, vil også gi et fall for hytteprisene. Men dette vil bli et mindre fall, fordi folk flest har et veldig nært forhold til deres hytte, og ikke ønsker å selge den. 80 prosent av hytteeierne har ikke mye gjeld på hytten, sier han.

- Det er en sterk hyttedrøm blant mange. Det er altså ingen indikasjon på at markedet vil falle, sier Bjørn-Erik Øye.


Dermed mener Øye at det er de færreste som vil komme i en situasjon der de selge på grunn av økonomiske forhold, om det skulle komme en nedgangsperiode.

Men skulle vi komme i en periode der hyttemarkedet går tregere - hva vil i så fall være det sikreste hyttekjøpet?

- Det er helt umulig å svare på, vi har ingen grunnlag for å si noe om det, verken i forhold til pris eller geografi. Men vi er veldig sikre på at hytteprisene vil fortsette oppover, hvis den generelle økonomien i landet også gjør det. For det har aldri vært så mange som drømmer om, eller planlegger, kjøp av hytte, avslutter Bjørn Erik Øye.

Robust

- Det tryggeste er kanskje det kjedeligste. Men jeg mener at de etablerte skistedene, med nærhet til alpinanlegg, vil være de som er mest robuste i forhold til prisfall i markedet. Men ikke hytter plassert "midt i bakken", for der blir kostnadene for høye, sier Rune Garborg, markedssjef i DnBNOR Eiendom.

Garborg fremhever områder som Geilo, Hemsedal, Kvitfjell, Hafjell, Trysil og Norefjell, men påpeker også at det kan være veldig interessant å se på områder der man holder på å utvikle alpinanlegg, som imidlertid ikke er ferdige ennå.

- Eksempelvis skal det være et større alpinanlegg under oppføring på Gaustatoppen, sier markedssjefen.

Ifølge Garborg er det fire forhold som generelt spiller en stor rolle for hyttemarkedet, om man ser bort fra de makroøkonomiske forholdene. Disse er kjøretid, alpinanleggets kvalitet, prisnivået i det aktuelle området (det er en grense for hvor mye kjøperen er villig til å betale) og infrastrukturen i området, for eksempel om det er hoteller og mulige aktiviteter.

Men i forhold til pris, er det slik at man bør holde seg til de billigere hyttene nå? Er det sikrere?

- Generelt er det jo slik at jo høyere pris, jo høyere risiko. Men det er veldig avhengig av hvor i landet du befinner deg. En hytte til tre millioner kroner på Hafjell eller i Trysil er ikke mye, og generelt er det veldig mange som har råd til å betale to millioner kroner for en hytte, sier han, men legger avslutningsvis til:

- Snakker vi om veldig høye prisklasser, ja, så er risikoen i forhold til nedgang betydelig.

Garborg mener at hyttemarkedet generelt vil være mer utsatt for prisnedgang enn boligmarkedet. På dette punktet er han altså enig med Finn Tveter. Bjørn-Erik Øye mener som sagt ikke at dette er tilfellet.

Tips: Når ekspertene er uenige om både prisutvikling og hva som er smarte kjøp, kan det være lurt å holde egen tunge så rett i munnen som mulig. Om du ønsker å realisere hyttedrømmen, bør du først og fremst kjøpe en hytte fordi du liker den, og tror at du ønsker å bruke den i mange år fremover. Å kjøpe hytte for tiden, utelukkende med mål om å tjene penge, kan altså være risikofylt. Videre er det lurt å ikke låne mer til hytten, enn du er sikker på at du kan håndtere, også om renten skulle øke ytterligere. Sjekk hvor mye du kan låne her: Hvor mye kan du låne-kalkulator.

Mer om hyttemarkedet:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer