De nye laserverktøyene II

GUIDE, DEL II: Rotolaser, linjelaser, laservater, linjelaser og krysslaser. Forvirret? Da er du ikke alene. Derfor forsøker vi å gi deg oversikt over de nye laserverktøyene.

Det finnes i dag et forvirrende stort utvalg av ulike laserbaserte produkter. DinSide skaper orden i virvaret. ILLUSTRASJON: Per Ervland
Det finnes i dag et forvirrende stort utvalg av ulike laserbaserte produkter. DinSide skaper orden i virvaret. ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 23. august publiserte vi første del i denne mini-artikkelserien. I denne artikkelen tok vi for oss sager og bormaskiner som bruker laser for å markere kuttstrek og treffpunkt (1) samt laserbaserte avstandsmålere (2). I dag ser vi nærmere på laserbaserte måle-, vatre- og loddverktøy ment for hobbyhåndverkeren. Hvilke oppgaver kan disse laserverktøyene utføre for deg? Hvilke verktøy erstatter de? Og hva koster de?

3. LASERVATERE, ROTO-, KRYSS- OG VINKELLASERE

Laserproduktene vi skal kikke på i dag, inngår i den største og mest forvirrende gruppen, med et vell av betegnelser, funksjoner og kombinasjoner av funksjoner. Alle har imidlertid en fellesnevner - de bruker lasere for å tegne streker og linjer. På denne måten kan de erstatte klassiske verktøy som vater, rettholdt, lodd, nivelleringskikkert, nivelleringsslange og vinkelhake.

Les også: Sag som proffene

3-1: Laservater

LASERVATER: Med utseende som et tradisjonelt vater og klassiske væskefylte libeller (manuell)
LASERVATER: Med utseende som et tradisjonelt vater og klassiske væskefylte libeller (manuell) Vis mer
LASERVATER: Billigutgave, manuell med én laserstråle
LASERVATER: Billigutgave, manuell med én laserstråle Vis mer
LASERVATER: Enkel og hendig manuell modell med én lasterstråle
LASERVATER: Enkel og hendig manuell modell med én lasterstråle Vis mer
image: De nye laserverktøyene II
LASERVATER: Enkel og manuell modell med én laserstråle (og innbygd målebånd med digital avlesing)
LASERVATER: Enkel og manuell modell med én laserstråle (og innbygd målebånd med digital avlesing) Vis mer
LASERVATER: Selvnivellerende modell med to laserstråler (og innebygd påvisningsverktøy: stenderfinner, metall- og ledningdetektor) Foto: Produsenten
LASERVATER: Selvnivellerende modell med to laserstråler (og innebygd påvisningsverktøy: stenderfinner, metall- og ledningdetektor) Foto: Produsenten Vis mer
LASERVATER: Selvnivellerende modell med to horisontale laserstråler pluss en senter-/loddlinje (og innebygd avstandsmåler)
LASERVATER: Selvnivellerende modell med to horisontale laserstråler pluss en senter-/loddlinje (og innebygd avstandsmåler) Vis mer
image: De nye laserverktøyene II


Kjært barn har mange navn, så også dette. Laservatere markedføres også under betegnelsene laservaterpass, laserpass, linjelaser og digitalt laservater.

Det som imidlertid kjennetegner disse produktene, er at de projiserer én, to eller tre laserstråler. Noen av enhetene har utseende som et klassisk vater, noen ser ut som en liten lommelykt, andre ser ut som et klassisk målebånd mens atter andre har en mer komplisert formgiving.

Enkelte av laservaterne er hovedsaklig ment for montering på stativ, mens andre er beregnet for en frittstående plassering eller montering på vegg.

Én linje
De aller enkleste variantene projiserer én laserlinje og har to klassiske libeller for å lese vater/horisontalplanet. Disse kan blant annet brukes til å henge opp ting på veggene, for eksempel frittstående klesknagger eller en serie med bilder der øvre eller nedre del av rammen skal ha samme høyde.

Selvnivellerende
Akkurat som for de andre produktene i denne gruppen, finnes det selvnivellerende varianter. Det innebærer at enheten selv sørger for at laserlinjen er i vater - så lenge den plasseres eller henges opp i en posisjon som er i nærheten av vater.

To linjer
De mer avanserte laservaterne projiserer to laserlinjer, en til hver side. De kan derfor eksempelvis plasseres i en ønsket høyde på en vegg og vil vise linjer i begge retninger. Dette kan være formålstjenlig i sammenheng med oppheng av for eksempel kjøkkenskap og annet inventar som skal henges opp eller monteres i samme høyde men ulike steder på veggen. To linjer åpner også for å lett finne samme høyde på to motstående vegger.

Tre linjer
Det finnes også laservatere som projiserer tre laserlinjer; en til hver side og en vertikal fra toppen av apparatet. Den tredje linjen angir altså en tydelig senterstrek. Denne kan eksempelvis plasseres parallelt med en manuelt opptegnet strek som viser nøyaktig midtpunkt mellom to elementer som skal monteres på en vegg. Senterstreken kan også brukes som loddlinje.

Tilleggsfunksjoner
For å komplisere det hele, finnes det en del laservatere med innebygde tilleggsfunksjoner, for eksempel målebånd, avstandsmålere og påvisningsverktøy. Sistnevnte brukes blant annet for å påvise tre, metall og elektriske ledninger i veggen.

Fra 100 kroner
Laservatere finnes helt fra 100 kroner og oppover. De mer avanserte variantene koster som regel fra 800 kroner og oppover.

Når du skal kjøpe et laservater er det flere ting du bør tenke på.

• Er enheten selvnivellerende? Kan i tilfelle spare deg for mye tid og knoting.

• Hvor nøyaktig er den? Sjekk avvik i grader hvis den er selvnivellerende.

• Hvor lang rekkevidde har laserstrålen(e)? Er dette langt nok for deg?

• Hvor synlig er laserstrålen? Egner enheten seg for bruk også utendørs?

• Følger det med stativ? Hvis ikke, har enheten gjenger for montering på et standard fotostativ?

• Har den tilleggsfunksjoner? Trenger du disse? Eller er de kun fordyrende elementer?

• Hvilken type batterier bruker den? Billige AAA- eller AA-batterier? Eller dyrere batterityper?

Les også: Nytt knep stopper tyvene

3-2: Roterende laservater

ROTERENDE LASERVATER: Manuell modell med mulighet for både horisontal og vertikal projeksjon. Sett inkludert briller som gjør laserstreken bedre synlig i dagslys.
ROTERENDE LASERVATER: Manuell modell med mulighet for både horisontal og vertikal projeksjon. Sett inkludert briller som gjør laserstreken bedre synlig i dagslys. Vis mer
ROTERENDE LASERVATER: Manuell utgave med to laserdioder for ekstra god synlighet, trinnløs variabel rotasjonshastighet og mulighet for både horisontal og vertikal projeksjon.
ROTERENDE LASERVATER: Manuell utgave med to laserdioder for ekstra god synlighet, trinnløs variabel rotasjonshastighet og mulighet for både horisontal og vertikal projeksjon. Vis mer


Dette verktøyet går også under betegnelsene roto-laservater og 360-graders laservater. Et roterende laservater skiller seg fra alle de andre laservaterne ved at hodet som sender ut laserstrålen kan rotere. Dermed vises en heltrukken, 360-graders linje. Det betyr at enheten kan plasseres midt i et rom og viser deg samme høyde på for eksempel fire vegger.

Avretting og nivellering
Derfor egner den seg meget godt for avrettings- og nivelleringsarbeid, for eksempel avretting av gulv og anlegging av plen. Den egner seg også godt for klipping av hekk i korrekt høyde og til beregning av riktig fall ved legging av rør, montering av takrenner og så videre.

Vertikal opsjon
Flere modeller leveres med stativer som sørger for at de også kan brukes vertikalt, slik at enheten projiserer en linje som vises både på gulv, på to vegger og i tak.

Både manuelle varianter med libeller og selvnivellerende utgaver er i salg. Roterende laservatere leveres vanligvis med stativ og koster oftest rundt 1.000 kroner og oppover.

Når du skal kjøpe et roterende laservater er det flere ting du bør tenke på:

• Er enheten selvnivellerende? Kan i tilfelle spare deg for mye tid og knoting.

• Kan enheten brukes vertikalt?

• Hvor nøyaktig er den? Sjekk avvik i grader hvis den er selvnivellerende.

• Hvor lang rekkevidde har laserstrålen? Er dette langt nok for deg?

• Hvor synlig er laserstrålen? Egner enheten seg for bruk også utendørs?

• Har enheten mulighet for trinnløst valg av rotasjonshastighet?

• Følger det med stativ? Hvis ikke, har enheten gjenger for montering på et standard fotostativ?

• Hvilken type batterier bruker den? Billige AAA- eller AA-batterier? Eller dyrere batterityper?

Les også: Alt du trenger på boligjakten

3-3: Krysslaser

KRYSSLASER: Selvnivellerende modell med lodd-funksjon.
KRYSSLASER: Selvnivellerende modell med lodd-funksjon. Vis mer
image: De nye laserverktøyene II
KRYSSLASER: Selvnivellerende modell med øye for oppheng
KRYSSLASER: Selvnivellerende modell med øye for oppheng Vis mer
image: De nye laserverktøyene II


Krysslaseren går også under betegnelsene krysslinjelaser og korslaser. På en måte minner den litt om et roterende laservater, fordi den vanligvis plasseres langt unna arbeidsområdet. Den store forskjellen er at laserhodet ikke roterer og dermed ikke tegner en 360-graders linje. I stedet tegnes to linjer med begrenset lengde og høyde (disse vil variere med avstanden til hinderet hvor linjen opptegnes).

To støttelinjer samtidig
I motsetning til det roterende laservateret kan krysslaseren altså projisere en horisontal og en vertikal linje samtidig, noe som betyr at den egner seg ypperlig for blant annet flislegging på vegg. Fordi krysslaseren skaper hjelpelinjer både i horisontal- og vertikalplanet, egner den seg også meget godt for opphenging av bilder og veggmonterte skap.

Lodd-funksjon
Enkelte krysslasere leveres også med en enhet som produserer en tredje laserstråle. Denne projiseres rett opp og ned og erstatter dermed et tradisjonelt lodd. Denne funksjonen er blant annet nyttig for den som er opptatt av å finne identisk plassering på gulv og i tak.

De fleste krysslasere er selvnivellerende og koster fra snaue 1.000 kroner og oppover.

Når du skal kjøpe en krysslaser er det flere ting du bør tenke på:

• Er enheten selvnivellerende? Kan i tilfelle spare deg for mye tid og knoting.

• Hvor nøyaktig er den? Sjekk avvik i grader hvis den er selvnivellerende.

• Hvor lange lange laserstråler skapes enheten - på hvilken avstand?

• Hvor lang rekkevidde har laserkrysset? Er dette langt nok for deg?

• Hvor synlig er laserkrysset? Egner enheten seg for bruk også utendørs?

• Har enheten også en vertikal stråle som gir deg lodd-funksjon?

• Har enheten et øye som muliggjør oppheng i tak?

• Følger det med stativ? Hvis ikke, har enheten gjenger for montering på et standard fotostativ?

• Hvilken type batterier bruker den? Billige AAA- eller AA-batterier? Eller dyrere batterityper?

Les også: Tips til deg som skal bygge garasje

3-4: Vinkellaser

VINKELLASER: Manuell modell som utelukkende produserer 90-graders vinkel
VINKELLASER: Manuell modell som utelukkende produserer 90-graders vinkel Vis mer
image: De nye laserverktøyene II
VINKELLASER: Med gradskive og mulighet for valg av 0 til 180 graders vinkel, produserer én laserstråle
VINKELLASER: Med gradskive og mulighet for valg av 0 til 180 graders vinkel, produserer én laserstråle Vis mer
image: De nye laserverktøyene II


Som navnet tilsier har vinkellaseren én hovedfunksjon, nemlig å projisere vinkler. De enkleste variantene projiserer to laserstråler som danner en 90-graders vinkel. Disse egner seg meget godt for legging av fliser på gulv og erstatter den tradisjonelle vinkelen, eller vinkelhaken som den også kalles. Laservatere som projiserer tre laserstråler og krysslasere kan imidlertid i mange tilfeller gjøre samme nytte.

Andre varianter er montert på en gradskive og muliggjør fritt valg av vinkel. For eksempel kan enheten legges inntil et arbeidsstykke og projisere en 36-graders kuttvinkel.

Vinkellasere koster fra 400 kroner og oppover.

Når du skal kjøpe en vinkellaser er det flere ting du bør tenke på:

• Kan enheten kun vise 90-graders vinkel, eller kan du fritt velge vinkel?

• Hvor lang rekkevidde har lasterstrålene? Er dette langt nok for deg?

• Hvor synlige er laserstrålene? Egner enheten seg for bruk også utendørs?

• Hvilken type batterier bruker den? Billige AAA- eller AA-batterier? Eller dyrere batterityper?

"Laserbriller"

Enkelte laserprodukt-pakker inneholder et sett briller. Disse er vanligvis ikke ment å beskytte mot laserstrålene, men har tvert i mot som oppgave å gjøre de opptegnede laserstrekene bedre synlige i sterkt lys, for eksempel ved nivellering utendørs på dagtid.

Andre elektroniske verktøy

Vi har i denne guiden gitt deg en gjennomgang av de vanligste laserverktøyene. I tillegg finnes det en rekke andre elektroniske verktøy, deriblant lokaliseringsverktøy (for å finne ut hva som skjuler seg i veggen din) og fuktmålere. Følg med, vi vil i løpet av høsten komme tilbake med flere verktøy-guider.

LES OGSÅ: De nye laserverktøyene, del I

Alle produktbilder er hentet fra de aktuelle produsentene.

Kilder: Biltema, Black&Decker, Bosch, Clas Ohlson, Jula, Skil, DinSide

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!