ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per ErvlandVis mer

De nye laserverktøyene - full oversikt

GUIDE, DEL I: Rotolaser, linjelaser, laservater, linjelaser og krysslaser. Forvirret? Da er du ikke alene. Derfor forsøker vi å gi deg oversikt over de nye laserverktøyene.

Begrepet "laser" er en forkortelse for "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation" og er en relativt ny oppfinnelse. Siden de første laserne ble utviklet på slutten av 50-tallet har imidlertid teknologien fått plass i stadig flere produkter. I sammenheng med lanseringen av CDen og CD-spilleren i 1982 fikk laseren en plass i de tusen hjem og i dag finner vi lasere i en rekke produkter ment for ordinære forbrukere, for eksempel i laserpekere og i datamus.

De fem smarteste verktøyene

Stort utvalg

Blant de mange nye laserbaserte produktene finner vi en rekke måle-, vatre- og loddverktøy ment for hobbyhåndverkeren. De siste årene har utvalget blitt stadig bedre, noe som har ført til et stort og forvirrende produktutvalg.

Hvilke oppgaver er det egentlig laserverktøyene kan utføre for deg? Hvilke verktøyer erstatter de? Og hva koster de? Vi skal i dag forsøke å besvare disse spørsmålene.

La oss først se på de tradisjonelle verktøyene som nå bruker lasere for å markere kuttstrek og treffpunkt.

1. SAGER OG BORMASKINER

En rekke produsenter av stikksager, sirkelsager og kapp- og gjærsager reklamerer i dag med at produktene er utrustet med laser. Her snakker vi kun om en liten laser som projiserer en visuell kuttstrek/sagstrek. Dermed kan brukeren se hvor det aktuelle sagbladet vil treffe arbeidsstykket. På samme måte finnes det benkboremaskiner med påmontert laser. Her skaper laseren et lysende punkt som viser hvor boret vil treffe arbeidsstykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smart sak: Gjør sagejobben rett

2. AVSTANDSMÅLERE

Laser avstandsmåler
Laser avstandsmåler Vis mer


De fleste av oss måler fortsatt avstander ved hjelp av linjaler, meterstokker og målebånd. Men disse klassiske verktøyene utfordres i dag i stadig sterkere grad av laserbaserte avstandsmålere. Disse "skyter" ut en laserstråle og måler tiden det tar til strålen reflekteres tilbake til verktøyet. Resultatet vises vanligvis i et digitaldisplay.

Kan regne

Mange av de digitale avstandsmålerne inneholder også prosessorer som raskt regner ut arealer og volum i henholdsvis kvadratmeter og kubikkmeter. Laserbaserte avstandsmålere koster fra snaue 1.000 kroner og oppover.

Hvilket bør du velge? Stor test av laserverktøy

Laser vs ultralyd

Vær forøvrig klar over at det også finnes langt rimeligere, elektroniske avstandsmålere. Disse baserer seg imidlertid på ultralydteknologi og er i utgangspunktet ikke like presise som ekte laserbaserte avstandsmålere. Det er viktig å være klar over at de fleste ultralydbaserte avstandsmålere har en laserpeker som brukes for å peke på punktet man ønsker å måle avstand til. Derfor kan produsentene skrive "laser" på produktet og forpakningen. Hvis du er på jakt etter en ekte laserbasert avstandsmåler må du derfor gjøre litt research før du handler. Ultralydbaserte avstandsmålere kan du få helt fra 200 kroner og oppover.

Når du skal kjøpe laserbasert avstandsmåler er det flere ting du bør tenke på:

Rimelig avstandsmåler med ultralydteknologi.
Rimelig avstandsmåler med ultralydteknologi. Vis mer


• Først og fremst: Er den laser- eller ultralydbasert?

• Hvor lang avstand klarer den å måle? Er denne avstanden lang nok for deg?

• Hvor korte avstander klarer den å måle? Kan den å måle svært korte avstander, eller klarer den kun å måle lengder over 60 centimeter?

• Hvor nøyaktig er den? Med andre ord, hvor stor er feilmarginen? Er dette nøyaktig nok for deg?

• Hvor velfungerende er den? Klarer den å måle avstander til skrå flater? Til mørke flater? Og til glass? Spør importør eller forhandler.

Slik holder du orden i verktøyet

3. LASERVATERE, ROTOLASERE, KRYSSLASERE OG VINKELLASERE

Her er vi inne i den største og mest forvirrende produktgruppen, med et vell av betegnelser, funksjoner og kombinasjoner av funksjoner. Alle har imidlertid en fellesnevner - de bruker lasere for å tegne streker og linjer. På denne måten kan de erstatte klassiske verktøy som vater, rettholdt med libeller, lodd, nivelleringskikkert, nivelleringsslange og vinkel.

Følg med, i løpet av uken kommer del 2 i denne artikkelserien.

Kilder: Biltema, Black&Decker, Bosch, Clas Ohlson, Jula, Skil