De nye Blu-ray spillerne kommer

Men dessverre må du vente enda litt til ...

Den gode nyheten er at 4K-innhold endelig blir tilgjengelig på et fysisk medium. Spørsmålet er om det kommer for sent.
Den gode nyheten er at 4K-innhold endelig blir tilgjengelig på et fysisk medium. Spørsmålet er om det kommer for sent.Vis mer

Allerede i januar fortalte vi at 4K Blu-ray skulle komme, men at det tidligst ville skje fra våren 2015. Så ble det stille…

Men på årets IFA-messe kom det endelig mer informasjon, og den dårlige nyheten er at det vil ta lenger tid enn vi hadde håpet på.

For selv om spesifikasjonene for det nye disk-formatet skal være klart i løpet av våren 2015, er det lite som tyder på at du får kjøpt verken filmer eller spillere i butikken før julestria 2015.

Det er lenge å vente når du allerede har en 4K-TV i stua...

Du trenger ny Blu-ray spiller

I tillegg til at du må kjøpe 4K Blu-Ray filmer, betyr dette at du også må bruke penger på en ny 4K Blu-ray spiller.

Dagens spillere kan nemlig i beste fall oppskalere 1080p-innhold til 4K, men de takler altså ikke ekte 4K-materiale.

De nye 4K Blu-ray-spillerne er så langt ikke klare, men de kommer garantert til å komme på plass sammen med filmene. Ulempen er selvsagt at det blir nok et produkt du må bruke penger på, og som vi selv har erfart ved tidligere lanseringer, tipper vi at de første spillerne blir dyre.

I følge TU skal det nye 4K Blu-ray formatet gi deg økt dynamikk i bildet, og et større fargerom, og skal selvsagt takle opp mot 60 bilder i sekundet. Hvorvidt bilderaten kan utvides til å bli enda høyere enn dette, er fortsatt for tidlig å si. Dette er imidlertid et punkt som flere i bransjen har etterlyst, så her er det lov å håpe at Blu-ray Association lytter.

LES OGSÅ: Superoppløsningen har fortsatt en vei å gå

Selve komprimeringen vil skje med HEVC-kodeken, og bitstrømmen ut fra platen skal normalt igge på rundt 50 til 60 Mbps, men skal i raske actionsekvenser kunne økes til hele 100 Mbps.

OLED I 4K ER PÅ VEI: Og sikler du på denne modellen er også en 4K Blu-ray spiller verdt å få med seg.  Foto: ØYVIND PAULSEN
OLED I 4K ER PÅ VEI: Og sikler du på denne modellen er også en 4K Blu-ray spiller verdt å få med seg. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Per dags dato er det faktisk ganske imponerende tall, spesielt med tanke på at Netflix 4K-innhold på sitt beste ligger på 15,6 Mbps, og kan være helt nede i 11.7 Mpbs.


Men er ikke streaming fremtiden?

Kommer du til å kjøpe 4K Blu-ray?

(Avsluttet)
Nei. Det kommer for sent og vil bli for dyrt. Streaming holder for meg(34%) 816
Selvsagt: Jeg vil ha den beste kvaliteten tilgjengelig(34%) 810
Usikker. Det kommer an på pris på spillere og filmer. (32%) 754
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den åpenbare fordelen med 4K Blu-ray, er at en Blu-ray film i 4K vil gi deg den beste bilde- og lyd-kvaliteten som er tilgjengelig, hver eneste gang du spiller den av.

For deg som allerede har brukt mye penger på en 4K-TV og et godt surroundanlegg er det altså lett å la seg friste.

I tillegg slipper du å oppleve at streamingleverandøren din fjerner den siste sesongen av yndlingsserien din før du har sett den.

Det er likevel ingen tvil om at den sene lanseringen av Blu-ray i 4K vil gjøre det vanskeligere å slå igjennom.

Netflix 4K-sendinger har allerede vist at streaming fungerer; ikke minst er det en svært enkel måte å se 4K-innhold på så lenge du har en kompatibel 4K-TV. Her er det imidlertid viktig å holde tungen rett i munnen, for selv i dag er det ikke alle TV-er som takler Netflix i 4K.

Ulempen med streaming er likevel at det alltid innebærer en komprimering, og kvaliteten er derfor ikke alltid på topp. En ting er at du kan se artifakter i bildet, spesielt på raske scener, men per idag går du også glipp av de siste høyoppløste lydformatene.

Er nettlinjen din rask nok, tror vil likevel at den opplevde kvaliteten man idag får på Breaking Bad og House Of Cards i 4K via Netflix oppleves som mer enn bra nok for den jevne TV-titter. Legg så til at man slipper å kjøpe seg en ny, og antagelig ganske kostbar 4K Blu-ray spiller i tillegg til å bruke penger på de fysiske filmene, så er det åpent spørsmål hvor mange som vil la seg friste.

Dinside kommer selvsagt til å følge utviklingen videre, men vil også vite hva du tror om Blu-ray i 4K, så bruk gjerne debatten eller stemobjektet folkens.