De mest populære husfargene nå

Flere velger grått, men ikke på Vestlandet.

Her er boligen malt i Silver Rocks fra Nordsjö. Foto: Nordsjö / Ifi.no
Her er boligen malt i Silver Rocks fra Nordsjö. Foto: Nordsjö / Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bestemt deg for å bytte farge på boligen, eller friske på den du har? Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi, har denne uken undersøkt hvilke farger som selger best i ulike deler av landet. Og det er geografiske forskjeller i fargevalg.

TEST av beis og maling: Åtte produkter får stryk

Her går mange for grått

– Alle som skal ha maling nå spør etter grått, forteller Maria Falkhytten, selger i markedsavdelingen på Maxbo Alna i Oslo til Ifi.no.

Gråfargen er på fremmarsj også utendørs. Og flere tør velge mørkere farger, etter at lyse hus har dominert i mange år. Både i Oslo, Kristiansand, Molde og Hammerfest melder fargehandlerne om stor etterspørsel etter gråfarger.

Her er noen fargeeksempler som blir nevnt:

  • Antikkgrå
  • Kontur
  • Mountain Stone
  • Labrador
  • Grå skifer
Ulike produsenter kan ha ulike navn på lignende farger.

Røde og bruntoner holder stand

I Bergen er det mer etterspørsel etter røde og brune farger, samt hvitt. Foto: NORDSJÖ
I Bergen er det mer etterspørsel etter røde og brune farger, samt hvitt. Foto: NORDSJÖ Vis mer


I Bergen og Gjøvik melder butikkene om andre preferanser. Her går det mer i både rødfarger, brunsvarte farger og hvite nyanser.

– Nei, her regner det så mye. Vi har nok gråvær, sier butikksjef Christian Vestin hos Carlsen i Dræggen Bergen til Ifi på spørsmålet om hvorfor vestlendingene ikke velger grått.

I typiske hyttestrøk foretrekker også folk gjerne slike fargenyanser.

Les også flere råd om hvordan du velger farge på boligen og hvilke farger som er minst populære

Hva skal du velge?

Starter du med blanke ark? Når det gjelder utseendet, kommer det an på om du ønsker at treverket skal skinne igjennom. Strukturen synes best dersom du velger beis, dekkbeis dekker hakket mer, mens maling gir en heldekkende overflate.

I og med at strukturen på treet er synlig dersom du bruker beis eller dekkbeis, vil dette også påvirke fargevalg. Beis og dekkbeis kommer stort sett i naturlige farger, som vil blande seg i større eller mindre grad med treverket. Velger du maling står du mye friere i fargevalget, både fordi du kan få blandet til den fargen du ønsker, og fordi fargen blir ren. Mer om valget mellom beis og maling

– Kjøp først en liten boks av fargen du har fått blandet. Få den så opp på husveggen så du ser om den er riktig. Det er mange som har brent seg på ikke å gjøre nettopp dette. Når fargen er brukket, er det ingen retur av utgiftene i forbindelse med malingkjøp, tipser Bjørg Owren i ifi.no.

Viktig: Sjekk hvordan boligen er malt før - gjør du feil risikerer du store kostnader

Må du male hele?

Sommerhalvåret er tiden for å male utvendig, og trenger boligen din til et nytt strøk maling eller beis, har du vel allerede begynt å legge planer.

Men trenger egentlig hele boligen å bli behandlet? Ulike vegger og områder av boligen er utsatt for forskjellig belastning av vær, sol og vind. Kanskje kan du spare tid og penger på å bare male der det trengs.

Og tar du en real runde med husvask årlig, kan det være du finner ut at du kan vente lenger mellom hver runde med maling.

Fare for regn? De lover at malingen tåler regn etter bare en time. Men merk at huset MÅ være tørt FØR du maler.